03 Aralık 2009 00:00

Korucular eski yaşamlarına dönmek istiyor

VAN’ın Gürpınar ilçesine bağlı 3 korucu köyünde yaşayan ve geçimlerini aldıkları maaşlarla sağlayan 200 korucu, önceki hayatlarına dönerek çiftçilik yapmak istiyor.

Paylaş

VAN’ın Gürpınar ilçesine bağlı 3 korucu köyünde yaşayan ve geçimlerini aldıkları maaşlarla sağlayan 200 korucu, önceki hayatlarına dönerek çiftçilik yapmak istiyor.
Gürpınar’a bağlı Örmeli, Kırgeçit ve Yoldüştü köylerinde yaşayanlar erkekler, 1994 yılında geçici köy korucusu oldu. Örmeli köyü Karakaş mezrasında korucu olarak görev yapan Korucubaşı İsmet Sertdur, yıllarca köylerinde hapis hayatı yaşadıklarını belirtti. Yaşadıkları mağduriyeti anlatan Sertdur, 1995’ten beri köyün bir kilometre dahi dışına çıkamadıklarını söyledi. Yasakların olduğunu ifade eden Sertdur şöyle konuştu: “5-6 yıl ot biçemedik. Yaylaya çıkamadık. Arazilerimiz boş kaldı. Ekip biçemedik. Yaptığımız hayvancılık da bu nedenle bitti. Şimdi buradaki boşaltılan köylerde yaşayanlar, köylerinden gittikleri için terör tazminatı aldı, biz kaldığımız için terör tazminatı da alamadık. Tazminat alabilmek için birkaç defa başvurduk ama köyümüzü boşaltmadığımız için bize verilmedi. Biz köyde hiçbir şey yapamadık. Sadece korucu olabildik. 8 yıl boyunca sadece köyün içerisindeki otları biçebildik. Zararımız çok fazla oldu. Koruculukla değil hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçinmek istiyoruz. 200 korucumuzun hepsi bunu istiyor.”
HAYVAN VERSİNLER
Köy tepelerinde sürekli güvenlik önlemleri aldıklarını dile getiren eden Sertdur, tek işlerinin artık koruculuk olduğunu belirtti. Önceki köy yaşantısına geri dönmek istediklerini belirten Sertdur, “Köyde adam başı 50-60 hayvan alabilirsek eski hayatımıza belki dönebiliriz” dedi.
Devletten bu konuda yardım beklediklerini sözlerine ekleyen Sertdur, kendilerine hayvan verilmesini istedi. Kırgeçit Köyü Muhtarı Faruk Şehmuzoğlu da değişik tarihlerde bölgede yaşanan çatışmalarda 5 korucu şehit verdiklerini belirterek, kaçırılan yeğenlerinden birinin de teröristler tarafından öldürüldüğünü söyledi. Sürecin sancılı ve sıkıntılı geçtiğini belirten Şehmuzoğlu, “Devletimiz bize yardım etsin, tarım ve hayvancılığımızı geliştirecek katkılar yapsın, biz korucu aylığıyla değil kendi kazandıklarımızla geçinelim” şeklinde konuştu. (VAN)
ÖNCEKİ HABER

Öcalan için eylemler sürüyor

SONRAKİ HABER

Elazığ’ta pancar üretecisi sayısı azalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...