03 Aralık 2009 00:00

Paşalar yargılanacak mı?

DARBE Günlükleri’nde adı geçen komutanların ifadaye çağrılması günlükleri yeniden gündeme getirdi.

Paylaş

DARBE Günlükleri’nde adı geçen komutanların ifadaye çağrılması günlükleri yeniden gündeme getirdi. 2004 yılında darbe girişimi planladıkları iddia edilen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın hafta sonu ifade vermesi beklenirken, sürecin nasıl işleyeceği merak konusu.
Türkiye, darbe planlarından Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerin 2007 yılında Nokta Dergisi’nde yayımlanmasıyla haberdar oldu. Günlükte, Örnek, Yalman, Fırtına ile Eruygur’un Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven adlı darbe girişimlerini planladıkları öne sürülüyordu. Günlüklerden çarpıcı bölümlerin bazıları şöyle:
26 Eylül, 2003: “Öğleye kadar özel çalışmayı yaptım. Güzel hazırlanmış. Hepimiz aynı fikirdeyiz. Eğer Genkur. Bşk. onaylamazsa problem o zaman başlayacak. Ya o gider ya da biz.”
6 Aralık 2003: “Toplandık, kendimize göre bir eylem planı yapmaya karar verdik. Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Sonra rektörlerle temas edip öğrencileri sokağa dökecektik(...)Bunları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler ‘Sarıkız’ olarak anılacaktı.”
20 Ocak 2004: “Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki toplantıda, Jandarma Genel Komutanı ‘Bir an önce bu işi yapalım’ diyordu. Dayanamadım, planlamayı 23 Ocak’tan sonra yapabileceğimizi birkaç kez tekrar ettim; ağzı kapandı.”
3 Şubat 2004: “(...) Takdimin sonunda Hava Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı hemen 10 Mart’ta ihtilal yapalım diye bastırmaya başlamışlar. Kara Kuvvetleri Komutanı onları şimdilik frenlemiş. Ben eğer bir darbe yapılacaksa bunun 2004 Aralık’tan önce yapılmamasını söyledim.”
1 Mart 2004: “19.30’da Gölbaşı tesislerinde buluştuk. Jandarma Genel Komutanı ‘Bu işi ne zaman yapacağız’ diyordu. Bazen süreyi uzatmanın en iyi çözüm yolu olduğunu söyleyince suratı asılıyordu.”
14 Ekim 2004: “Fenerbahçe’ye Aytaç Paşa’lara gittim. ’Şener bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da ‘Ayışığı’. Darbede kimin başkan olacağı belli değil. Hepimize, davranışlarımıza bir kod adı vermiş.”
(HABER MERKEZİ)

ERUYGUR GEÇEN YIL TUTUKLANMIŞTI
Günlükler, 5 Temmuz 2008’de yapılan Ergenekon’un 6’ncı dalgasında gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Erguygur ile Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’da da ele geçirilince soruşturmanın rotası değişti. Bu operasyonla birlikte ele geçirilen belgeler üzerinde yoğunlaşan Ergenekon savcıları 2’nci iddianamenin omurgasını, ‘darbe iddiaları’ üzerine kurdu. Özden Örnek’in günlüklerine göre ‘Ayışığı’ adlı darbe girişimini planladığı iddia edilen Şener Eruygur, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Eruygur hakkında bu dava kapsamında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

Mühimmat soruşturmasında çarpıcı iddialar

SONRAKİ HABER

Kürtlerin hassasiyetlerini dikkate alın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa