03 Aralık 2009 00:00

Özürlüler de eşitlik istiyor

Özürlüler, 3 Aralık Uluslararası Özürlüler Günü’nü bir kez daha sorunlarla karşıladılar.

Paylaş

Özürlüler, 3 Aralık Uluslararası Özürlüler Günü’nü bir kez daha sorunlarla karşıladılar. Türkiye’de özürlülerin sayısı net olarak bilinmemekle birlikte, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın 2002 yılında yaptığı araştırmaya göre nüfusun yüzde 12.29’u özürlü.
Nüfusun bu kadar büyük bir kesimini oluşturan özürlüler, gerek kentlerin onları düşünerek planlanmamış olması, gerek yetersiz eğitim olanakları, gerekse de istihdama katılımlarının engellenmesi nedeniyle dört duvar arasına hapsolmak zorunda kalıyorlar. Birçok özürlü, ellerindeki diplomalara rağmen ne özel sektörde ne de kamuda çalıştırılıyor. Okullar, caddeler, sokaklar, kamu kurumları, özürlüleri dışlayacak şekilde planlanıyor. İşitme engellilerin kamu kurumlarında derdini anlatabileceği uzmanlar bulunmuyor.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu dün düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Özürlüler Günü’nde özürlülerin taleplerini dile getirdi. Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, özürlülerin istihdam, eğitim ve binalara erişim, mal ve hizmetlerin sağlanması gibi kamu yaşamının birçok alanında mağdur durumda olduğuna dikkat çekerek özürlülere yönelik mesleki eğitimin kurslarla sınırlandırılmasını eleştirdi. İşyerlerinde özürlü çalışanların kariyer yükselmelerinde fırsat eşitliğinin sağlanması için yeterlilik ve liyakate dayanan düzenlemeler yapılmasını isteyen Çelebi, ayrımcılık konusunda işverenlerin, özürlülerin ve toplumun yaygın biçimde eğitilmesi gerektiğini kaydetti.
YASA UYGULANSIN
Özürlülerin istihdamı konusunda acilen çalışma yapılmasını talep eden Çelebi, özellikle zihinsel ve görme özürlülerin istihdamına yönelik çabanın artırılması gerektiğini söyledi.
5378 sayılı Özürlüler Yasası’nın uygulamada yaşanan eksiklikler nedeniyle başarısız kaldığını dile getiren Çelebi, işitme engelliler için yasada kabul edilen Türk İşaret Dili’nin gerekli yönetmelikler hayata geçirilmediği için uygulanamadığını bildirdi. Çelebi, yasaya göre belediyelerin 2012 yılına kadar kent mimarisini özürlülere göre düzenlemesi zorunlu olmasına rağmen, bu konuda henüz hiçbir adım atılmadığına dikkat çekerek, “Korkumuz o ki, 2012 yılında Türkiye’deki bütün belediyeler özürlülerle davalık olacak” dedi.
KATKI PAYI KALDIRILSIN
İşyerlerinin fiziksel ortamının özürlülere göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Çelebi, Sağlık Uygulama Tebliği’nde ortopedik özürlülerin yaşamını kolaylaştırıcı cihazlar için katkı payı alınması uygulamasını da eleştirdi. Çelebi, cihazların tekrar alımı için belirlenen 5 yıl sürenin de kısaltılmasını istedi.
Çelebi, Demokratik Açılım’la ilgili hükümetin “herkesin kendini eşit ve özgür vatandaş hissetmesini sağlamak” yönündeki söylemini hatırlatarak, “Ülkemizde yaşayan özürlü bireylerin de eşit ve özgür vatandaşlar olarak toplumda yer almasının bir an önce sağlanması, başta hükümetimiz olmak üzere tüm siyasi partilerin görevidir” dedi. Ayrıca Çelebi, siyasi partilerin genel seçimlerde en az yüzde 5 özürlü kotası uygulamasını istedi.
Türkiye’nin imzaladığı BM Engelliler İhtiyarı Sözleşmesi’nin hükümet tarafından parlamentoya taşınmasını talep eden Çelebi, “Özürlü sorunlarına çözüm üretmek, sorunları toplum olarak paylaşmakla olanaklıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ENGELLİLER BAKANLIK İSTİYOR
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Diyarbakır Engelliler Platformu adına konuşan Ramazan Serim, Türkiye’de engelli bakanlığı kurulmasını önerdi. Platformu üyeleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldiler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Engelliler Platformu ortak imzalı “Dünya Engelliler Günüdür” yazılı pankart açan üyeler, engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Platform adına açıklama yapan Ramazan Serim’in konuşması aynı anda işaret diliyle çevrildi. Serim, Diyarbakır’da engellilerin sayısal olarak Türkiye ve dünya ortalamasının üstünde olmasının üzüntü verici olduğuna dikkat çekerek, “Elbette bunun bir nedeni var. Bu da çatışmalı ortamın sonuçlarından biridir. Çatışmalı ortamın bitmesi de demokrasi ile doğrudan ilgilidir” dedi. Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünün engelli olduğunu belirten Serim, engellilerle ilgili bir bakanlık kurulması gerektiğini söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Engellilerden Başbakan’a tepki

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...