03 Aralık 2009 00:00

YALNIZLIK DA BULAŞICI

AMERİKA’da yapılan bir araştırma, modern hayatın en büyük salgınının yalnızlık olduğunu ortaya çıkardı.

Paylaş

AMERİKA’da yapılan bir araştırma, modern hayatın en büyük salgınının yalnızlık olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, yalnızlık kasvetine kapılan kimselerin kendi iç dünyalarına kapanmadan önce çevresinde var olan az sayıdaki insana da aynı bunalımları bulaştırdıklarını belirledi. Araştırmacılar, bulaşıcı olan yalnızlığın, bir hastalık ya da kişisel zayıflık değil bir ‘biyolojik reaksiyon’ olduğunu iddia etti.
Chicago, California ve Harvard üniversitelerinin ortaklaşa yürüttükleri 10 yıllık araştırma, yalnızlık salgınından kadınların erkeklere oranla daha çok etkilendiğini de ortaya çıkardı.
Araştırma, önceki gün Journal of Personality and Social Psychology adlı dergide yayımlandı. Araştırmayı değerlendiren Chicago Üniversitesi psikologlarından John Cacioppo, yalnız kişilerin, az sayıdaki dostlarını kaybetmeden önce, kasvetlerini bu kişilere bulaştırdığını savundu. Yalnızlığın bir hastalık ya da kişisel zayıflık değil bir ‘biyolojik reaksiyon’ olduğunu vurgulayan Cacioppo, kişinin yalnızlığından doğan hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlıklara girebileceğini kaydetti. Psikolog Cacioppo, yalnızlığın depresyon ve yüksek tansiyona neden olabileceği, stres hormonu seviyesini yükseltip bağışıklık sistemini zayıflatabileceğinin araştırmada ortaya çıkarıldığını kaydetti.
Cacioppo, “Yalnız kişi, yakınındaki insanları tek tek kaybetmeye başlayınca, bu, çorap söküğü gibi devam ediyor ve toplumda iyice uç noktaya kendisini iterek tamamen sosyal iletişimlerini koparıyor” dedi.
Binlerce hastanın sağlık kaydı incelenerek yapılan araştırmaya göre yalnız insanlar, etrafındakilere daha az güvenmeye başlıyor ve bu da kişinin arkadaşlık kurma şansını engelliyor.
Sonra bu kişinin iletişim içinde olduğu diğer kişiler de benzer davranışlar sergilemeye başlıyor ve kendisini toplumdan tecrit ediyor. (CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

İklim zirvesi eylemlere sahne olacak

SONRAKİ HABER

Engellilerden Başbakan’a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...