03 Aralık 2009 00:00

İklim zirvesi eylemlere sahne olacak

KOPENHAG’da 7-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya İklim Zirvesi öncesi zirveye katılacak ülkeler...

Paylaş

KOPENHAG’da 7-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya İklim Zirvesi öncesi zirveye katılacak ülkeler, ve zirveyi protesto eden çevreci gruplar hazırlıklarını tamamladı. Zirveden Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir bağlayıcı protokolün çıkması beklenmezken, çevreci gruplar, özellikle atmosfere salınan sera gazlarının düşürülmesi, karbondioksit oranının 350 ppm seviyesine çekilmesi ve gelişmemiş ülkelere gerekli yardımların yapılması gibi konularda zirveye katılacak devlet başkanları üzerinde baskı oluşturmayı planlıyor.
EŞ ZAMANLI EYLEMLER
Zirveye katılacak devlet başkanlarına taleplerini iletmek ve yeni bir bağlayıcı protokolün imza altına alınması için hükümetlere baskı oluşturmak isteyen çevreciler de 7-18 Aralık tarihleri arasında Kopenhag’da olacak. Protestolara sahne olacak zirve için ilk büyük eylem, 12 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Dünya Sosyal Forumu, Via Campesina, Küresel Eylem Grubu, Greenpeace ve çevreci aktivistlerin katılımıyla düzenlenecek olan eylem, tüm dünyada eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
ÇEVRECİLERİN TEMEL TALEPLERİ
Çevrecilerin hükümetlerden temel beklentileri, atmosfere salınan sera gazlarının azaltılması, karbondioksit oranının 350 ppm düzeyine çekilmesi, gelişmemiş ülkelere yeni ve önemli miktarlarda para fonlarının aktarılması ve ABD başta olmak üzere kirletici ülkelerin adil, eşitlikçi, demokratik ve bağlayıcı bir protokolün altını imzalamaları. (İstanbul/DİHA)
Mustafa Aydın
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

YALNIZLIK DA BULAŞICI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...