04 Aralık 2009 00:00

‘TÜİK’in zenginleri’ aç!

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2008 Yılı Yoksulluk Çalışmaları Sonuçları vahim bir tablo ortaya koysa da, gerçeğin tümünü yansıtmadığı için vatandaşın tepkisini çekiyor.

Paylaş

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2008 Yılı Yoksulluk Çalışmaları Sonuçları vahim bir tablo ortaya koysa da, gerçeğin tümünü yansıtmadığı için vatandaşın tepkisini çekiyor. TÜİK’e göre, 374 bin kişi, kurumun belirlediği aylık 275 TL’lik açlık sınırının altında yaşıyor. “Bu rakamlara göre biz zenginiz, bize zam yapmamaları anlaşılır” sözleriyle hükümetin rakamlarına tepki gösteren vatandaşlar yoksulluğa ve açlığa çözüm adımları bekliyor.
EMEKLİLERİN HEPSİ YOKSUL!
TÜİK verilerine dair görüşlerini aldığımız Kocaeli halkı, kendi yaşamlarının gerçekleriyle cevap verdiler.
Emekli Tevfik Çekmiş “Emekliler yoksulluğun daha altında yaşıyor şu anda. Açlık sınırının altında yaşıyoruz. Biz de emekliyiz. Hakkımızı helal etmiyoruz bu devlete” diyerek sitem ediyor. Emekli Cihan İnal ise “Sürünüyoruz. Emekli olalı 4 sene oldu. İş arıyoruz, o da yok. Üniversitede iki çocuk okutuyoruz. Bir de ev kirası vermiş olsak, buraya mendil açarız herhalde, dileniriz”diyor.
Emekli Arif Demirer “Az söylemişler; Türkiye’de bütün emeklileri topla, hepsi yoksul. TÜİK devlet kurumu. Devlet kurumundakiler alsınlar 275 TL’yi, kendileri yaşasınlar. 275 TL ile Başbakan’ın kendisi idare etsin bakalım. Kaç saat idare edebilir?” diye soruyor.
“Diyecek bir şeyim yok” diye başladığı sözünü kısa bir ve acı bir özetle bitiyor Emekli Turgut Satıcı; İyi bir yolda yürümüyoruz. Hayat şartlarından hepimiz mustaribiz. Çok zor yaşam. Bir evde iki üç işsiz var. Hepimiz bir emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz.”
FORD İŞÇİLERİ: BİZ ZENGİN DEĞİLİZ!
800-900 civarında ücret aldıklarını belirten bir Ford işçisi ise “TÜİK’in verilerine göre biz yoksul değil, hatta zenginiz. Kiralar 350-400 TL’den başlıyor. Faturaları ekleyince hiçbir şey yapmadan 600-700 lira gidiyor. Sosyal hayat zaten yok. Böyle bir yaşamda biz devlete göre zengin oluyoruz. Demek ki, ücretlere doğru düzgün zam alamamamızın sebebi bizim zengin olmamızmış” sözleriyle kinaye yapıyor.
Selman Fettahoğlu ise rakamların gerçekçi olduğunu ve sorunlar gelir dağılımındaki adaletsizlikten kaynaklandığını ifade etti. Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Alperen Durmuş karşılaştıklarına tepkili, çözüm istiyor: “Vicdani sebeplerle ya da dinimiz gereğince yoksullara yardım ediyoruz. Ancak kötü bir durum. Asgari ücret 550 lira. Hükümet bu duruma el atmazsa açlık çoğalır.”
(Kocaeli/EVRENSEL)
Meltem Akyol - Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

Fındıkta yeni yıl beklentisi 5 lira

SONRAKİ HABER

Deniz Feneri pire kalır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...