04 Aralık 2009 00:00

Eczane anahtarları SGK’ya teslim edildi

ECZACILAR, hükümetin “tasarruf” adıyla hayata geçirdiği uygulamaları (Sosyal Güvenlik Kurumu) SGK önünde protesto ettiler.

Paylaş

ECZACILAR, hükümetin “tasarruf” adıyla hayata geçirdiği uygulamaları (Sosyal Güvenlik Kurumu) SGK önünde protesto ettiler. Uygulamaların birçok eczanenin kapanmasına yol açacağına dikkat çeken eczacılar, tepkilerini SGK önüne anahtarlarını bırakarak gösterdiler. Eczacılar, hükümetin “tasarruf” adına yaptığı uygulamalara tepkilerini göstermek için bugün yapacakları kepenk indirme eylemi öncesi hükümeti son kez SGK önünde uyardılar.
‘TASARRUF DEĞİL YIKIM’
Eczacılara seslenen Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “sağlıkta tasarruf” adı altında vatandaşın ve sağlıkçıların haklarının gasp edildiğini belirterek, “Artık yeter! Sağlıkta tasarruf uygulamalarına emek ve meslek örgütleri olarak ‘dur’ diyoruz” dedi.
Sosyal güvenlikte ortaya çıkan açığı sağlık sanayiinin ödemesi gerektiğini belirten Çolak, “Çözüm olarak eczanelerin bedelsiz kamulaştırılması yerine, yaratılan zararın ilaç sanayi tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi. SGK’nın “alınan önlemlerin eczacılara bedelinin yüzde 1.52 olduğu” ve bir yılda sadece 9 eczanenin batacağı yönündeki açıklamasını eleştiren Çolak, bunun “trajikomik bir olay” olduğunu belirterek, “Hem ‘ülkede ilaçta yüzde 60’a yakın indirim sağladığınızı’ söyleyeceksiniz, hem de ‘bunun eczacıya değen kısmının 1.52 olduğunu’ ifade edeceksiniz. Buna kargalar bile güler” dedi. Yapacakları kepenk indirme eylemi sonrası sorun çözülmezse, 11 Aralık’ta toplanacak TEB Kongresi’nde en radikal kararları alacaklarını bildiren Çolak, “Bizi yarın duymazlarsa 11-13 Aralık’ta büyük kongreyi duyacaklar. Onu da duymazlarsa işte o zaman onlar açısından kıyamet kopacak” dedi. Açıklamanın ardından eczacılar, ellerindeki anahtarları SGK önüne bırakırken, TEB Başkanı Çolak da üzerinde eczane işareti olan temsili anahtarı bina önüne bıraktı.
HER YERDE EYLEM
İzmir’de de eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu önünde eylemdeydi. Eyleme İzmir Eczacılar Odası üyesi eczacıların yanı sıra İzmir Eczane Teknisyenleri Derneği de katılarak destek verdi. Ayrıca TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Zeki Gül, SES Şube Başkanı Ergun Demir ve İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner de Eczacılar Odası’nın yanındaydı.
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayıklan 4 Aralık’ta da eczaneleri kapatacaklarını söylerek, daha nitelikli ve ucuz sağlık hizmeti için bu eyleme vatandaşların da destek vermesini ve anlayış göstermelerini beklediklerini sözlerine ekledi. Açıklamanın ardından eczacılar, eczanelerinin anahtarlarını yere attılar.
Adana Eczacılar Odası bir yürüyüş gerçekleştirerek, uygulamaları ile eczanelerin kapısına kilit vuran SGK’ya anahtarlarını bıraktılar. Eczacılar İnönü Parkı’na kadar yürüyerek, hükümetin sağlık politikasını protesto ettiler. İnönü Parkı’nda Adana Eczacılar Odası Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Burhanettin Bulut, eczacıların sağlıkta tasarrufa karşı olduklarını söyledi. SGK binası önünde bir araya gelen Gaziantep Eczacılar Odası üyesi eczacılar adına açıklamayı Başkan İrfan Demirci yaptı. Eczacılar açıklamanın ardından eczacenelerin anahtarlarını SGK müdürlüğü önüne bıraktılar.
Bolu Eczacı Odası Temsilciliği ise SGK Bolu İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya 50’ye yakın eczacı katıldı ve anahtarlarını bıraktı. (HABER MERKEZİ)

Sağlık örgütleri eczacıların yanında

Bugün kepenk kapatma eylemi yapacak olan eczacılara sağlık örgütlerinden destek geldi.
İstanbul’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir araya gelen İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul şubeleri ve Dev Sağlık-İş tarafından yapılan ortak açıklamada, AKP Hükümeti tarafından yürürlüğe sokulmak istenen ilaç kararnamesine karşı bir gün süreyle kepenk kapatacak olan eczacıların mücadelesini desteklediklerini açıkladı. Burada konuşan İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bütünlüklü bir program olduğunu dile getirdi. “Hekimin, hemşirenin, diş hekiminin, hizmetli personelin, eczacının, tüm sağlık çalışanlarının iş ve gelecek güvencesi talepleri ile sağlığın yurttaşlar için bir hak olduğu yaklaşımını yok saymaktadır. Bu programa karşı yürüttüğümüz mücadele ve taleplerimizin, çabalarımızı ortaklaştırdığımız ve daha güçlü yansıttığımız ölçüde başarılı olacağının bilincindeyiz” diyen Demirdizen, sağlık meslek örgütleri ve sağlık sendikaları olarak bu anlayışla eczacıların yanında olduklarını ifade etti. TTB Merkez Konsey Üyesi Ali Çerkezoğlu da akılcı ilaç kullanımı ile ucuz, ulaşılabilir ve nitelikli ilaca halkın bir hak olarak katkı paysız erişebilmesi ve eczacıların ilaç tekellerine karşı korunması için eczacıların yanında olduklarını dile getirdi. (İSTANBUL)

SGK VE BAKAN TEHDİT ETTİ

SOSYAL Güvenlik Kurumu, bugün yürürlüğe girecek düşük ilaç fiyatı uygulamasına karşı eylem kararı alan eczacıları tehdit etti. Kurumdan yapılan açıklamada, “Eyleme katılacak eczacılar ve sivil toplum kuruluşları ile çalışma prensiplerini gözden geçireceğiz” dendi. Özbekistan’da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise eczane kapatma eyleminde, hastaların ilaç alma sıkıntısı yaşayacaklarını sanmadığını, “sağduyu sahibi eczacı vatandaşların bazı çevrelerin yanında yer almayacağını” ileri sürdü. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ise ilaç firmalarının eczanelerin zararını karşılayacağını savundu. Dinçer, “Buna rağmen neden böyle bir eylem yapıyorlar anlamıyorum. İnşallah vatandaşları mağdur etmezler. Protokolde sözleşmeyi feshetme yetkimiz var, gerekirse kullanırız” tehdidinde bulundu. Bu arada SGK’nın 2. Olağan Genel Kurulu bugün yapılacak. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK genel başkanları, Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından, SGK Genel Kurulu’na da katılmama kararı aldı. Konfederasyon genel başkanları, toplantıya katılmama gerekçelerini, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in İŞKUR Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ve SGK Genel Kurulu’nda konuşma sürelerinin yetki dışı bir şekilde 5 dakika ile sınırlandırılmasına dayandırıyor. İşçi konfederasyonlarından farklı olarak genel kurula bütünüyle katılmama kararı alan KESK ise genel kurula delege göndermeyecek. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Mesta Mermer’de işçi kıyımı devam ediyor!

SONRAKİ HABER

Eczacılar kepenk kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...