04 Aralık 2009 00:00

Hükümetin tutumu gerilimi tırmandırıyor

Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarının kötüleştirildiği ve sağlık durumunun bozulduğu açıklamalarının ardından başlayan gerilim, artarak devam ediyor.

Paylaş

Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarının kötüleştirildiği ve sağlık durumunun bozulduğu açıklamalarının ardından başlayan gerilim, artarak devam ediyor.
DTP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, yaşananlardan AKP Hükümeti’nin sorumlu olduğunu belirterek, hükümete gerilimin düşürülmesi için sorumlu davranma çağrıları yaptı. Adalet Bakanlığı’nın AB standartlarına uygun olduğunu iddia ettiği cezaevine, dün bakanlığa bağlı bir heyet giderken, Öcalan’ın avukatları, bağımsız bir heyetin incelemelerde bulunması gerektiğini söylediler. Başta bölge illeri olmak üzere birçok kentte yapılan gösteriler ise yayılarak devam ediyor.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, 17 Kasım’da yeni F tipi cezaevine nakledilmesinin ardından tecrit koşullarının ve sağlık sorunlarının ağırlaştığını, avukatları aracılığıyla açıklamasının ardından gözler yeniden İmralı Cezaevi’ne çevrildi. Birçok kentte Öcalan’ın ağırlaştırılan koşullarına ilişkin eylemler düzenlenirken, önceki gün basın toplantısı yapan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, açılım sürecini sert bir dille eleştirmiş ve Öcalan’ın durumunun yarattığı gerilimin sonuçlarının çok tehlikeli olacağı uyarısında bulunmuştu. DTP’li Selahattin Demirtaş ise bu koşullarda açılım sürecine destek vermelerinin mümkün olmadığını belirterek, sürecin tasfiyeye dönüştüğünü belirtti. Hükümet yetkililerinin şu ana kadar gerilimi düşürecek bir açıklama yapmaması ise hükümetin ‘açılım’ sürecini nereye götürmek istediğine dair soru işaretlerini arttırıyor.
DEMİRTAŞ’TAN TEPKİ
Son dönemde yaşananları değerlendiren DTP Grup Başkan Vekili Selaatin Demirtaş, ‘AKP’nin Demokratik Açılım’ına destek vermeyeceklerini’ söyledi. “DTP kendi celladı olsun deniyor ki, bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Gülten Kışanak ile birlikte Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le son gelişmeler için bir araya gelen DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, yaptığı değerlendirmede, son gelişmeler ışığında AKP’nin açılım planını ‘tasfiyeden ibaret olduğunu’ belirterek böyle bir plana destek vermelerinin mümkün olmadığını kaydetti. AKP Hükümeti’ni, Öcalan ve DTP’yi süreçten tasfiye etmekle suçlayan Demirtaş, “Bu şartlarda ortada desteklenecek bir proje yoktur” dedi.
TASFİYE POLİTİKASI
Hükümetin tasfiye planını anlatan Demirtaş, “İzmir olaylarıyla ortaya çıktı ki, DTP’yi büyük bir baskı altında tutup, Öcalan’ın tecrit koşullarını ağırlaştırarak tasfiyeye doğru götürme. Öte yandan uluslararası ilişkileri de kullanarak PKK üzerinde baskı oluşturup askeri operasyonlarda bulunma. Bunun adına da açılım diyerek kamuoyunu baskı unsurlarını da kullanma. Bunun altında, ‘Ben açılım yapıyorum’ diyerek, kamuoyuna servis etme düşüncesi var” dedi. Demirtaş, “Hükümet bu işten nasıl sıyrılırım çabasındayken, bu tür provokasyonlarla topu başka tarafa atmaya çalışıyor” dedi.
DEMİRTAŞ: KENDİ CELLADIMIZ OLMAYIZ
Demirtaş, hükümetin planına ilişkin “DTP’den istenen şudur: Biz Kürtlerin siyasi iradesini tasfiye edeceğiz, DTP de buna destek versin. Yani DTP kendi celladı olsun deniyor ki, bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Hükümet samimi olmalı” dedi. Demirtaş, “Hükümet arayış içerisindeydi. B planı olarak bu durum kafasındaydı. Sıkıştığı anda bunu devreye sokacaktı ve biz bunu baştan beri görüyorduk. Bunu, doğru bir demokratikleşmeye çevirme amacındaydık. Hükümet, sıkıştığı anda kaçacağını başından beri belli ediyordu” dedi. Demirtaş, “Biz DTP olarak barışa yürekten inanıyoruz. Barış ve çözüm projesinden vazgeçmemiz mümkün değil. Olsa olsa AKP’nin tasfiye projesi iflas eder. Yoksa Türkiye’nin barış projesi ve arayışı devam edecek ve DTP de bunun içinde olacak. Bizim barış umutlarımız AKP’ye bağlı değil. AKP’yle başlamadı, AKP’yle de bitmez” diye konuştu.
HER YERDE TEPKİ VAR
Bölgede de yaşananlara büyük tepki var. DTP Batman İl Örgütü tarafından Batman’da yapılan toplantılarda gündem Öcalan’dı. Belediye Başkanı Nejdet Atalay ve DTP’li yöneticilerin katıldığı toplantılarda yüzlerce kişi bir araya geldi. 6 Aralık’ta yapılacak yürüyüşe çağrı yapılan toplantılarda konuşan Atalay, “Yıllarca topluma şırınga edilen bölünme paranoyası, sırf bu hastalık yüzünden toplumsal ayrışmaya, halklar arası kin, nefret ve bölünmeye hızla yol açıyor” dedi. Van’da da Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Bostaniçi, Edremit, Başkale ve Erciş, Çelebibağ Belediye Başkanları yaptıkları açıklamada yaşanan sürecin tehlikeli bir noktaya varabileceği uyarısı yapıldı. Şanlıurfa’da da konuya ilişkin Eğitim Sen, İHD ve Genel-İş şubeleri açıklama yaptı.
DİYARBAKIR’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ
DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, hükümetin milli mutabakat dediği sürecin tamamen kapandığını belirterek, “Bu tıkanıklık, yavaş yavaş şiddet ortamına dönüşüyor” dedi. “Hükümet, sorunu gerçek muhataplarıyla çözmeye çalışsaydı, bu noktaya gelinmezdi” diyen Kan, “6 Aralık’tayüz binlerce kişinin katılacağı bir yürüyüş düzenleyeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

HAKKARİ’DE 3 KİŞİ TUTUKLANDI
Hakkari’de Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi talebiyle 1 Aralık’ta yapılan gösteri sonrası polislerin yaptığı ev baskınlarında gözaltına alınan 4 kişiden 3’ü tutuklanarak Hakkari E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Cizre’de ise Cudi ve Nur mahallelerine sabaha karşı yapılan ev baskınlarında, çoğunluğu 18 yaşından küçük 8 kişi gözaltına alındı.
BOLU VE BİTLİS CEZAEVLERİ’NDE AÇLIK GREVİ
Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan PKK hükümlüsü 3 erkek ve Bitlis Cezaevi’nde bulunan PKK’li 3 kadın hükümlü, Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Açlık grevine başlayan hükümlüler, Öcalan’ın cezaevi koşullarının düzeltilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

ERGİN: ÖCALAN’LA İLGİLİ SÖZ VERMEDİK
Öcalan’ın durumuna ilişkin başlayan gerginlik sonrası DTP Grup Başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak Adalet Bakanı Sadullah Ergin DTP milletvekillerine Abdullah Öcalan’ın nakli konusunda söz vermediklerini belirtti. Ergin, “DTP’liler dün sizinle görüştü. Kendileri, ‘Bakan gerekli gördüğü takdirde, eski hücreye naklinin sağlanacağı şeklinde teminat verdi’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu doğru mu” sorusuna, “Bizim İmralı’da yaptığımız düzenleme, Türkiye’deki bütün F tipleri ile aynı standartlara sahiptir. Türkiye’deki F tipleri hangi imkanlara sahipse, İmralı’daki de o imkanlara sahip. Bu imkanlar, BM ve Avrupa Konseyinin öngördüğü şartlardan, yani evrensel standartların üstündedir, altında değildir. Biz hiçbir hükümlümüzün cezaevlerinde evrensel standartların altında bulunmasına rıza göstermeyiz” dedi. Ergin, “Öcalan’ın eski hücresine nakli söz konusu olabilir mi?” sorusuna ise “Onunla ilgili bir sözümüz olmadı” yanıtını verdi.
BAKANLIK İMRALIYA HEYET GÖNDERDİ
Adalet Bakanlığı müfettişleri ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Nizametttin Kalaman’ın da aralarında bulunduğu bir heyet dün İmralı Cezaevi’ne gitti. Öcalan’ın avukatları aracılığıyla koşullarının kötüleştiğini açıklamasının ardından başlayan gerilim ve tepkilerin ardından dün cezaevine giden bakanlık heyeti gün boyu incelemelerde bulundu. İncelemelere ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Öcalan’ın avukatları ise tarafsız bir heyetin inceleme yapmasını talep etti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da, komisyon bünyesinde, Öcalan’ın durumu ile ilgili alt komisyon kurulmasını, kurulacak bu komisyonun İmralı’ya gitmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Barış için 7 bölge 4 iklim Veli Beyazgül

SONRAKİ HABER

Mesta Mermer’de işçi kıyımı devam ediyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...