04 Aralık 2009 00:00

DTP’yle açılım da kapatılacak mı?

‘Kürt Açılımı’ tartışmalarının yaşandığı günlerde Anayasa Mahkemesi DTP’ye kapatma davasını görüşme kararı aldı.

Paylaş

‘Kürt Açılımı’ tartışmalarının yaşandığı günlerde Anayasa Mahkemesi DTP’ye kapatma davasını görüşme kararı aldı. Mahkeme, davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007 tarihinde DTP hakkında “bölücü terör örgütü PKK’nın eylemlerinin odağında yer almak” suçlaması ile dava açmıştı. Dava dosyası Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti.
TEMELLİ KAPATMA...
Anayasa Mahkemesi, DTP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlayacak. Dava tarihi Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesinden duyuruldu. Yüksek Mahkeme, salı günü saat 09.30’da esastan görüşmek üzere davayı gündemine aldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle “temelli kapatılması” istemiyle dava açmıştı.
220 PARTİLİYE YASAK
İddianamede, kapatma talebiyle birlikte Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır ile DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DEP eski milletvekilleri Sedat Yurttaş, Mahmut Alınak, Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın da aralarında bulunduğu 221 parti üyesine beş yıl siyaset yasağı istendi.
Anayasa’ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi’nin 11 asıl üyesinin en az 7’sinin oyu gerekecek.
FEZLEKE KISKACI!
Öte yandan vekillerin dokunulmazlık dosyası tarihinin en yüksek sayısına ulaştı. Fezleke rekoru ise DTP’nin. Bahane ise bildik “PKK propagandası”!
Milletvekillerinin işledikleri suçlarla ilgili dokunulmazlık dosyası sayısı 1920’den bu yana en yüksek rakama ulaştı. 22. dönemde 298 olan dokunulmazlık dosyalarının sayısı bu dönem 523’e çıktı.
Dokunulmazlığı kaldırılması istenen milletvekillerinin başında DTP’liler geliyor. 523 dosyadan 384’ü DTP, 131’i AKP, 53’ü CHP, diğer dosyalar ise MHP, DSP ve bağımsızlara ait.
DTP’li milletvekillerinden ise rekor, 34 dosyayla Emine Ayna’ya ait. Ayna’yı Özdal Uçer 32 dosyayla takip ediyor. İbrahim Binici’nin 29, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün ise 23 dosyası var. Milletvekillerinin en çok işlediği suçlar arasında, 114 dosyayla ‘PKK propagandası’ birinci sırada.
(Ankara/EVRENSEL)

ÇiÇEK NE DEMiŞTi

Kapatma davasının 8 Aralık’ta görüşülmesi kararının, Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda ‘Terörle Mücadele Kurulu’ Başkanı Cemil Çiçek’in, DTP’nin kapatılmasına ilişkin yaptığı açıklamanın sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. 25 Kasım tarihli Milliyet gazetesinde Fikret Bila’ya konuşan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İzmir’deki saldırıya ilişkin DTP’yi suçlayarak, “Adeta beni niye kapatmıyorsunuz, kapatın diye bağırıyor” iddiasında bulunmuştu. Kapatma davasını gündeme getiren Çiçek, şöyle demişti: “Hakkında kapatma davası süren bir partinin çok daha dikkatli, özenli davranması gerekir. Ama DTP tersini yapıyor. Yargıya kafa tutuyor. Adeta beni niye kapatmıyorsunuz, kapatın diye bağırıyor. Yargıya da kafa tutuyor, Türk milletine de kafa tutuyor.”
ÖNCEKİ HABER

TSK’dan ihraç

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Şeker-İş Sendikası’nı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...