04 Aralık 2009 00:00

Ulucanlar’ın duvarları sadece Türkçe mi dile gelir?

‘DUVARLARIN Dili Olun’ adlı belgesel film yarışmasına katılanlar Ulucanlar Cezaevi’ni anlatacak.

Paylaş

‘DUVARLARIN Dili Olun’ adlı belgesel film yarışmasına katılanlar Ulucanlar Cezaevi’ni anlatacak. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, ‘Duvarların Dili Olun’ adlı belgesel film yarışması ile Türkiye’nin gölgede kalan köşelerinden birini, hem yaşayanlar, hem hatırlayanlar, hem de yeni kuşaklar için aydınlattıklarını söyledi. Türkçe dışında bir yapımla katılınamayan yarışma, Başkan Tiryaki’nin deyimiyle Kürtçe’yi “gölgede bırakmaya” devam edecek gözüküyor.
‘’Duvarların Dili Olun’’ adı verilen yarışma ile cezaevinin 1920 ile 2000 yılı arasındaki döneminin anlatılmasının hedeflendiğini ifade eden Tiryaki, ‘’Öyle mekanlar vardır ki baş rolünde oldukları olaylara sessizce tanıklık ederler. Çoğunlukla sosyal ve toplumsal değişimlerin eşiğinde başlar bu tanıklık ve değişimin tarafları yıllarca konuştuğu halde, olayı bizzat yaşayan sağır dilsiz kesilir. Çünkü ‘yerin kulağı vardır’ ama duvarlar dilleri olmadığı için konuşamazlar. O halde ne lazım gelir? Söyleneni duymaya istekli, hem dilden, hem halden anlayan biri lazım gelir. Sadece izleri araştıracak, yargılamadan anlamaya ve anlatmaya çalışacak biri lazım gelir. Soğuk yüzüyle, zindanlarıyla ünlü Ulucanlar’ın umut veren yüzünü de anlatacak birini bulmak için, genç belgeselcileri bekliyoruz.’’
Oluşturulacak belgeselle, yıllardır, ölüm, acı ve isyanlarla anılan bir cezaevi olmanın ağırlığından kurtulmaya çalışan Ulucanlar’ın, ‘’hafiflemişliğini’’ ve ‘’güzelliğini’’ gençlerin hatırlayacaklarını dile getiren Tiryaki, tüm iletişim ve görsel sanatlar fakültesi öğrencilerin yarışmaya katılabileceğini söyledi.
TEK DİLLİ BELGESEL
Yarışmaya birden fazla eserle de katılabiliniyor. Belgesel filmlerin süresi 20 dakikayı aşmayacak ve Türkçe dışında başka dildeki yapımlar kabul edilmeyecek. Ulucanlar Cezaevi’nde Türkçe dışında dillerde türküler yakılmış, Türkçe dışında dillerde yakarışlar olmuş olduğunu varsaydığımızda “sadece Türkçe” ile çekilecek bir Ulucanlar belgeselinin gerçeği ne kadar yansıtacağı merak konusu.
Yarışmaya katılmak isteyenler 25 Aralık’a kadar belediyeye başvurabilecek, yarışmacıların belgesel filmlerini ise 19 Mart 2010’da teslim etmeleri gerekiyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kürt sineması mı Kürtlerin yaptığı sinema mı?

SONRAKİ HABER

Bu işte bir Kiremitçi’lik var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...