04 Aralık 2009 00:00

Kürt sineması mı Kürtlerin yaptığı sinema mı?

“ULUSLARARASI Kürt Sineması Konferansı” 4-13 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır’da yapılacak.

Paylaş

“ULUSLARARASI Kürt Sineması Konferansı” 4-13 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır’da yapılacak. Film okumalarının yapılacağı konferansta, dünyanın değişik yerlerinden akademisyen, yönetmen ve sinemacıların katılımıyla Kürt sinemasında kavramsal bir arayışın kapılarının aralanması hedefleniyor.
“Uluslararası Edebiyat Günleri”ne ev sahipliği yapan Diyarbakır, şimdi de “Uluslararası Kürt Sineması Konferansı”na ev sahipliği yapacak. Diyarbakır Sanat Merkezi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve İsveç Konsolosluğu’nun da desteğiyle yapılacak olan konferans, bugün Avrupa Sineması’nda Bahman’nın “Yarım Ay” film gösteriminin ardından verilecek resepsiyon ile başlayacak.
6 COĞRAFYA 6 FİLM
4-13 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan konferansta, dünyanın değişik yerlerinden akademisyen, yönetmen ve sinemacıların katıldığı metodolojik ve tematik iki oturumla Kürt sinemasında kavramsal bir arayışın kapılarının da aralanması hedefliyor. Bu amaçla 4-11 Aralık tarihleri arasında “6 Coğrafya 6 Film” başlığı altında Yarım Ay (Bahman Qubadi), Mın Dit (Miraz Bêzar), Herman (Hısen Hesên Elî), Küçük Özgürlük (Yüksel Yavuz), David ve Leyla (Jalal Jonroy), Sıfır Kilometre (Hîner Saleem) filmlerinin gösterimlerinin yanı sıra, filmler üzerine yönetmen ve film eleştirmenlerinin katılımıyla film okumaları gerçekleştirilecek.
İKİ OTURUMLA KÜRT SİNEMASI
Hîner Saleem, Hîşam Zaman, Miraz Bêzar, Hısen Hesên Elî’nin konuşmacı ve Mustafa Gündoğdu’nun moderatör olarak yer alacağı konferansın ilk oturumu 12 Aralık günü saat 13.00’te ‘Bir soru olarak Kürt sineması” başlıklı oturumla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek. İkinci oturum ise 13 Aralık günü saat 13.00’te “Kürt sinemasını konumlandırmak” başlığı altında yapılacak. İkinci oturumda Jalal Jonroy, Tim Kennedy, Yüksel Yavuz, Hamid Dabaşi, Ayça Çiftçi konuşmacı olarak, Devrim Kılıç ise moderatör olarak yer alacak.
Avrupa’da düzenlenen bazı festivaller kapsamında “Kürt Sineması”na ilişkin bazı tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı, filmlerin gösterildiği bilinen bir gerçek, ancak bilinen o ki, Kürtlerin en çok yaşadıkları coğrafya olan Türkiye’de ve Diyarbakır’da böylesi bir çalışma ilk defa yapılıyor olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Ulucanlar’ın duvarları sadece Türkçe mi dile gelir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...