04 Aralık 2009 00:00

Balık taşından medet umuyorlar

HALK arasında “kötek balığı” olarak bilinen “granyoz”un kafasının iki tarafında bulunan ve kalsiyum içeren iki biyolojik taş, böbreklerinde kum ve çakıl olanların gözde ilacı oldu.

Paylaş

HALK arasında “kötek balığı” olarak bilinen “granyoz”un kafasının iki tarafında bulunan ve kalsiyum içeren iki biyolojik taş, böbreklerinde kum ve çakıl olanların gözde ilacı oldu. Balığın kilosu 10 liraya satılırken, kafasındaki taşların tanesi 5 liraya satılıyor.
Bilimsel bir dayanağı olmasa da taşların şifalı olduğu halk arasında dilden dile konuşuluyor. Balık haline akın eden hastalar, bu taşları tanesi 3 ile 5 lira arasında satın alıyor. Bulamayanlar ise internette araştırmaya koyuluyor. Birkaç yıl içinde yaygınlaşan taş satışları, adeta yeni bir sektör haline geldi. Bilim insanları ise uyarıyor: “Bu konuda herhangi bir çalışma yok, tıbbi tedavilerin dışına çıkmayın!”
BİLİMSEL OLARAK KANITLANMADI
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Balık Hali’nde 20 yıldır esnaflık yapan Aykut Elgün, granyoz balığı taşının, böbrek taşlarını düşürmede çok etkili olduğunu iddia ediyor. Granyozun dışında aynı familyadan elma, melekop ve eşkinada da böyle taşlar olduğunu savunan Elgün, balıkları temizlerken bunları ayırdıklarını söylüyor. Böbreklerinde devamlı kum ve çakıl oluştuğunu söyleyen Osman Acar isimli vatandaş ise bir arkadaşından duyduğu balık taşlarıyla adeta yeniden hayata döndüğünü söyledi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Kaya, bu taşlar hakkında bilimsel bir çalışma olmadığını ifade ederek şunları kaydetti: “Halk arasında yayılan bir şey bu, bilimsel olarak kanıtlanmadı. Faydalı olup olmadığı, araştırma yapıldıktan sonra söylenebilir.” (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Gelinlikler renklendi

SONRAKİ HABER

TRT cemaatinizin çiftliği değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...