05 Aralık 2009 00:00

YENİGÜN

AKP Hükümeti açılım iddialarını sürdüredursun, işler hepten sarpa sarıyor. Şimdi de DTP’nin kapatılması gündeme getirildi.

Paylaş

AKP Hükümeti açılım iddialarını sürdüredursun, işler hepten sarpa sarıyor. Şimdi de DTP’nin kapatılması gündeme getirildi. Açılım demokratik adımlara, rahatlamaya, Kürtlerin umutlarını artırmaya hizmet etmekten çok, endişe ve kaygıyı artırdı.
Kafaları karıştıran, karmaşa yaratan, Kürtleri ve Türkleri karşı karşıya getiren bir süreç işletiliyor. Kaygı ve endişe, gün geçtikçe, Kürtlerde olduğu kadar farklı düzeyde olmak üzere Türklerde de artıyor. İşleri hepten çıkmaza sokan icraatlardan biri de, İmralı Cezaevi’nin yeni hali.
Hükümet öyle işler yapıyor, öyle icraatlara imza atıyor ki, insan ne diyeceğini, nereye oturtacağını şaşırıyor!
Bu icraatlardan biri de İmralı Cezaevi’nin tadilatı.
Uluslararası Sağlık Örgütü ve AİHM’in baskı ve kararları üzerine yapılan tadilat, soruları daha da artırmışa benziyor. Kimileri yapılan masraftan, ‘terörist başına’ hazırlanan konfordan dem vursa da, görünen o ki, İmralı Cezaevi koşulları, yaşam koşulları, havalandırma düzeyi vb. bakımlardan eski halini bile aratıyor.
Öcalan’ın avukatları aracılığıyla aktardıklarından anlaşılan, koşulların daha da kötüleştiğidir.
Bu algı ve gelişmeler, Kürt ulusal çevrelerinde büyük bir hareketlenme yaratmış bulunuyor.
Son günlerde artan eylemler, protesto gösterileri ve tasvip edilmesi mümkün olmayan araç yakma olayları, Öcalan’ın yeni koşulları açıklamasından sonra gündeme gelmiş bulunuyor. Sorunun önümüzdeki günlerde gündemi epey işgal edeceği de görünüyor. Henüz hükümetten bir açıklama yapılmış değil, ancak “Öcalan’ın sağlık ve yaşam koşulları düzeltilsin” yönlü geniş bir tepki var.
Hükümet bunu duymazdan, tepkileri görmezden gelemez. Zira, bu soruna çözüm için bir yol bulunmaz, çaba gösterilmez ise diğer birçok faktörle birlikte, daha kapsamlı tepkilerin ortaya çıkacağını bilmek için kahin olmak gerekmiyor.
Hükümet, bu tepkileri, “bölücülük ve terörizm” gibi kavramlarla tanımlayarak, polis ve asker gücüyle bastıracağını; saldırı, gözaltı, tutuklama ve cezalandırma yöntemi ile çözeceğini sanıyorsa, yanılıyor.
İmralı Cezaevi’nin yeniden düzenlenmesi, 5-6 siyasi tutsağın buraya nakledilmesi, bazı günler ve belirli saatlerde üstü açık birkaç metrekarelik alana çıkarılması, sorunu çözmeye yetmiş görünmüyor. Her şeyden önce hükümet, tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlık koşulları ve can güvenliğini korumakla mükellef. Ancak Öcalan’ın Kürt ulusal hareketi üzerindeki rolü, sorunu daha da hassas hale getiriyor.Son gelişmelerin gösterdiği, hükümetin, Abdullah Öcalan’ın yaşam koşullarını ve sağlık durumunu, ihtiyaçlarını karşılayarak gündemden düşürmek yerine, yeniden gündeme getirmiş olduğudur. Uluslararası Sağlık Örgütü’nün uyarıları gözetilerek bir tadilata gidilmiş olsa da, bunun bir göz boyama olmaması gerekirdi.
Daha önce çeşitli vesilelerle Öcalan’ın sağlık durumu ve yaşam koşulları gündeme geldi. Hatta uluslararası boyut kazandı. Birçok sorunun önüne geçti. Kürt halkı, kadınlar ve gençler, hassasiyetlerini gösterdiler. Bir kez daha aynı sorunla karşı karşıya kalmış olmanın tüm sorumluluğu, AKP Hükümeti’nin omuzlarındadır.
Hükümet, ırkçı ve şoven güçlerin, kışkırtma heveslisi çevrelerin söylediklerinden kalkarak sorunu zamana yaymamalıdır. Sorunu “birkaç santimlik yer kavgası, “zorlama bir sorun” olarak ele almak da çözüm olmayacaktır.
Sağlık örgütleri, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili merkezler, hukukçulardan oluşan bir heyet, inceleme yapmak üzere İmralı’ya gönderilebilir. Öcalan dinlenebilir, koşullardan şikayetlerinin içeriği ve ne yapılacağı kamuoyuna açıklanabilir.
AKP Hükümeti bu sorunu bir politik malzeme konusu yapmamalıdır. Bu vesile ile DTP’ye yüklenmek, Kürtlerin hak ve özgürlük taleplerini ‘terörizm’ olarak lanse etmek, kimlerin gerçekleştirdiği bilinmeyen araç yakma ve halka zarar veren başkaca eylemleri vesilesi kılmak tehlikelidir. Sorun, zaman geçirmeden çözüme kavuşturulmalıdır!..

ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

33 Kurşun tiyatro oyununa soruşturma

SONRAKİ HABER

‘Cezaevi standartsa 11 gün yatsınlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...