05 Aralık 2009 00:00

Eczacı değil SGK mağdur etti

AKP Hükümeti’nin aldığı kararla dün yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesine karşı ülke genelinde tüm eczacılar bir günlük kepenk kapatarak sokaklara döküldü.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin aldığı kararla dün yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesine karşı ülke genelinde tüm eczacılar bir günlük kepenk kapatarak sokaklara döküldü.
Türk Eczacılar Birliği, nöbetçi eczane sayısını artırarak vatandaşın sorun yaşamasını engellemeye çalışırken hükümet ise bir skandala imza attı. Önceki gün eczacıları tehdit ederek “İlişkimizi keseriz” tehdidi savuran Sosyal Güvenlik Kurumu, dün provizyon sistemini kapattı. Kendisine bağlı nöbetçi eczanelerin ilaç satmasını engelleyen SGK, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirmek için hastaları mağdur etti. Özellikle devlet hastaneleri çevresinde bulunan SGK eczanelerinde sistemin kapanması, hastaların ilaca ulaşamamasına neden oldu.
FATURA VATANDAŞA DEĞİL İLAÇ TEKELLERİNE
Öte yandan SGK’nın tehditlerine boyun eğmeyen eczacılar, dün İstanbul’da da eylemdeydi.
İstanbul Eczacı Odası’nın çağrısıyla Beyoğlu Tünel durağında toplanan yaklaşık 4 bin eczacı, adeta miting yaptı. Hükümeti ve ilaç şirketlerini uyaran pankartlar açan eczacılar, “Eczacılar iflasa terk edilemez”, “Vatandaşa değil tekellere fatura” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları ile Taksim Meydanı’na yürüdü. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş boyunca zaman zaman vatandaşlar da alkışlarıyla eczacılara destek verdi. Özellikle genç eczacıların coşkusu dikkat çekti. Taksim Meydanı’nda toplanan eczacılara ve basına seslenen İstanbul Eczacı Odası başkanı, AKP Hükümeti’nin sağlıkta yıkım getiren özelleştirme politikalarını eleştirdi. “Hükümet, SSK ilaç fabrikalarını kapatarak, ilaç tüketimini kışkırtarak ve ilaç fiyatlarını avroya endeksleyen 2004 ilaç kararnamesi ile bugün sorunun ana kaynağı olan on milyarlarca dolarlık ilaç harcamasının yolunu açmış oldu. Türkiye 5 yıl içinde daha da dışa bağımlı hale geldi” dedi.
SGK SİSTEMİ KAPATTI!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanının eczacıları tehdit ettiğini hatırlatan Güngör, SGK’nın dün eczacılar eylemdeyken provizyon sistemini kapatarak nöbetçi eczanelerin çalışmasını engellediğini açıkladı. Güngör, “Eğer eylem yaparsanız SGK sözleşmenizi feshederiz, dediler. Hizmeti aksatamazsınız, dediler ama bugün nöbetçi meslektaşlarımız hizmet yapamıyorlar, çünkü onlar hizmet yapamasınlar diye SGK provizyon sistemini şu anda kapattı!” diyerek, halkın mağdur edilmesine tepki gösterdi.
10-13 Aralık tarihinde yapılacak Türk Eczacılar Birliği Genel Kurulu’nda da eczacıların yaşadığı sorunların değerlendirileceğini belirten Güngör, daha etkili adımlar atma konusunda kararlar alacakları uyarısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

SGK ENGEL OLDU
TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti, ülke genelinde il ve ilçelerde “nöbetçi” olarak belirledikleri 2 bin 500 eczanenin, hastaları mağdur etmemek için canla-başla çalırken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Provizyon Sistemi’ni kapattığını bildirdi. TEB’den yapılan yazılı açıklamada, “eczaneler yaşamak, yaşatmak, kapanmamak için kapalı” denildi. Ülke genelinde, il ve ilçe merkezlerinde 2 bin 500’e yakın eczanenin nöbetçi olduğu belirtilen açıklamada, “halkımızın ilaç ve eczacılık hizmetini aksamadan alması için canla başla çalışıyor, görev başında” denildi. Ancak SGK Provizyon Sistemi’nin kapalı olduğunun altı çizilen açıklamada, “24 bin eczaneye hergün ve kesintisiz hizmet vermesi gereken Provizyon Sistemi’nin 2 bin 500 eczaneye bile yetmediği vurgulandı. Açıklamada, “her bölgeden, her siyasi görüşten eczacının eyleme yüzde 100 desteğini, hastalarımızın desteğini gören, hastaların mağdur edilmemesi için oluşturulan nöbetçi eczane sisteminin işleyişinden rahatsız olanlar provizyon sistemini kapatarak, hasta mağduriyeti yaratmaya çalışıyorlar” denilerek, bu zihniyeti kamu vicdanına şikayet ettikleri ifade edildi. (ANKARA)

EYLEMİMİZ ÇARPITILIYOR

Krıçlı eczacılar hükümetin eylemlerini çarpıttığını belirterek hükümete tepki gösterdiler.
Eczacı İsmail Babür (Kıraç Müge Eczanesi): Hükümet sanayicinin taleplerini karşılıyor, bizi dikkate almıyor. İlaçta fiyatları yarı yarıya düşürdüğünü belirten hükümet, söz konusu indirimi eczacının cebinden yapıyor. Yirmi liralık ilacı bizden on liraya satmamızı istiyorlar. Oysa biz ilacı on beş liraya almış olduk. Muayene ücreti problemi, SGK ilaçlarının geç ödenmesi, eş değer ilaç uygulaması başlıca taleplerimiz, bunların çözülmesini istiyoruz. Bize SGK tahsildarlığı yaptırıyorlar, hastayla biz karşı karşıya geliyoruz. Her şeyin ilaç tekellerinin ve AKP Hükümeti’nin dediği gibi olmayacağını bilmeleri gerekiyor. İlaç piyasasını AB normlarına kavuşturmak istiyorlar, öyleyse eczacıların durumunu da öyle yapsınlar. Sokakta binlerce işsiz eczacı var, mezun etmek yetmiyor, bunların istihdam olması gerekiyor. (İSTANBUL)

Ankara tek tek değil, hep birlikte kapandı!

GÜNLERDİR seslerini yükselten, feryatlarını hükümete, Sosyal Güvenlik Kurumu’na duyurmaya çalışan eczacılar dün kepenk kapattı. Ankara’da aralarında AKP Milletvekili Muharrem Selamoğlu’nun da bulunduğu “eylem kırıcı” eczaneler de gözden kaçmadı.
Büyük oranda katılımın olduğu Ankara Hastaneler Bölgesi olarak da ifade edilen Numune, İbn-i Sina ve Hacettepe Hastanelerinin olduğu bölgede bir eczane dışında tüm eczaneler kapalıydı. Camlarına niçin kapalı olduklarına ilişkin dövizleri asan ve Ankara Eczacı Odası’nın belirlediği “nöbetçi eczanelerin” listesini asan eczaneler gün boyunca kepenklerini kapalı tuttular.
Eczacıların eylemine katılmayan eczane ise AKP Milletvekili Muharrem Selamoğlu’nun sahibi olduğu, “Selamoğlu Eczanesi” idi. Eylemi kıran ve bunu da savunan Selamoğlu, eczanede kameralara konuşmadan da kaçınmadı. Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi’ne konuşmaktan imtina eden Selamoğlu, meslektaşlarının eylemini kırarken, AKP Hükümeti’nin sağlık politikalarını savunmaktan da geri durmadı. TEB Başkanı Erdoğan Çolak ve beraberindeki bir grup eczacı Çukurambar semtindeki bir eczanenin kepenklerini temsili olarak indirerek eyleme katıldı. Çolak burada yaptığı açıklamada, nöbetçi eczaneler dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu söyledi. Eyleme katılıma dikkat çeken Çolak, vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadığını söyledi.
Sorunlarının çözümü için bir günlük kapatma eylemi yaptıklarını, ancak hükümetin sorunlarının çözümü noktasında gerekli adımları atmaması halinde 11-12-13 Aralık’ta toplanacak TEB Büyük Kongresi’nde radikal tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını ifade eden Çolak, bundan sonraki eylemlerinin “uyarı” değil, “sonuç eylemi” olacağının altını çizdi. Çolak, sonuç alamamaları ve kararın uygulamaya konması halinde bir yılda 7 bin eczanenin kapatılmasının söz konusu olduğu uyarısı yaptı.
24 bin üyeli bir örgüt olarak, üyelerinin üçte birinin işyerlerinin kapanmasına tahammül etmelerinin mümkün olmadığını belirten Çolak, bu durumun genel kurula ve alınacak kararlara da yansıyacağını söyledi.
Zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu belirten Çolak, “Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması konusunda bugüne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık getiren genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan ‘3 tane dernekle bunun imza altına aldığını’ söylüyor” diye tepki gösterdi. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, bazı ilaçlarda iskonto uygulanmasının öngörüldüğünün hatırlatılarak, eczacılara etkisinin sorulması üzerine Çolak, Türkiye’de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)


SIRA BEKLEYENLERDEN DESTEK
ADANA’da, 400 eczane kepenk kapattı. Kentte nöbetçi 27 eczane hizmet verirken, ilaç almak için sıra bekleyenler, devletin anlaşma yoluna gitmesi gerektiğini, eczacılara destek verdiklerini söylediler. Kentte birçok eczacı, Adana Eczacı Odası (ADEO) yönetiminin belirlediği yoğunluk olması beklenen bölgelerdeki nöbetçi eczacılara yardım etti. Sabah erken saatlerden itibaren eczaneleri gezen ADEO Başkanı Burhanettin Bulut, sıkıntı yaşanmaması için yönetim kurulu üyelerinin de önlem aldığını kaydetti. Adana’da hizmet veren tüm eczacıların eylem kararına uyduğunu anlatan Bulut, “Nöbetçi eczane sayısını 3 katına çıkardıklarını söyledi. (ADANA

TOKAT VE BOLU’DA TAM KATILIM

Türk Eczacılar Birliği’nin çağrısıyla yurt genelinde yapılan kepenk indirme eylemi Tokat’ta da başarıyla gerçekleştirildi.
Eyleme ilişkin sorularımızı yanıtlayan Tokat Eczacılar Odası Başkanı Muhammed Ali Durmaz, ilde eyleme katılımın yüzde 100 olduğunu bildirdi. Eczacıların kârlarının düşmesi ve ilaç fiyatlarının ucuzlamasına karşı eylem yaptığı iddialarını yalanlayan Durmaz, “Bu tür haberlerle halk yanlış bilgilendiriliyor. Mesela siz diğer gazetelerden farklı olarak bizim yanımızda olduğunuzu görüyoruz ve size teşekkür ederiz. Eczacılar ilaç tekellerine karşı korunmalıdır. Biz yerli iş gücü yerli sermayeyiz. Tekeller ise uluslararası sermaye ile iç içedir” diye konuştu.
Durmaz şu çağrıda bulundu: “Bu da yerli olmadığını göstergesidir. Uluslarası sermayenin tekelleşme gibi bir düşüncesi olabilir. Biz eczanelerimize sahip çıkacağız. Halkımızın bizimle birlikte olmasını bize destek vermesini istiyoruz.”
Eczacılar Odası’nın ülke genelindeki kepenk kapatma eylemine Bolu’da yüzde yüz katılım oldu. İl merkezinde belirlenen 6 nöbetçi eczanenin dışında hizmet veren eczane olmadı..Nöbetçi eczanelerde yoğunluk dikkati çekti. (HABER MERKEZİ)


DİSK’TEN DESTEK AÇIKLAMASI
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi eczacılara destek verdi. Çelebi, eczacıların eylemine ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eczacının bugün ihtiyacı olan şey, yeni düzenlemedeki bu erimeden kaynaklı stok zararının devlet garantisi altına alınması ve eczacı kaybının meslek hakkı ya da İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılacak bir düzenleme ile telafi edilmesidir. Hükümeti bu konuda sorumlu ve duyarlı olmaya davet ediyor, eczacıları haklı eylemlerinde destekliyor, yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz.” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

SGK Genel Kurulu’nda koltuklar boş kaldı

SONRAKİ HABER

33 Kurşun tiyatro oyununa soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa