05 Aralık 2009 00:00

TEKEL’DE YENİ EYLEMLER KAPIDA

Hükümet, ülke genelindeki TEKEL Yaprak Tütün İşleme Müdürlüklerini kapatarak, buralarda çalışan işçileri 4/C statüsüne geçirme kararı aldı.

Paylaş

Hükümet, ülke genelindeki TEKEL Yaprak Tütün İşleme Müdürlüklerini kapatarak, buralarda çalışan işçileri 4/C statüsüne geçirme kararı aldı. Karara tepki gösteren işçiler, üyesi oldukları Tek Gıda-İş’e giderek eylem yapılmasını istedi.
Ülke genelinde 48 dolayındaki müdürlükte halen 11 bin 400 işçi çalışıyor. İşçilere, 31 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere iş akitlerinin askıya alınacağı duyuruldu. Duruma tepki gösteren işçiler önceki gün iş çıkışında topluca üyesi oldukları Tek Gıda-İş’e geldi.
İşyerlerinin durumunun yıllardır bilinmesine rağmen bir şey yapmayan sendika yöneticilerine tepki gösteren işçiler, hükümetin bir taraftan işçi çıkarmaması için özel sektöre kaynak aktardığını öbür taraftan kamudan işçi attığını dile getirdiler.
Kriz döneminde kamudan özel sektörden daha fazla işçi çıkarıldığını dile getiren işçiler, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’e de sorunları ile ilgilenmediğini belirterek tepki gösterdiler.
‘4/C’Yİ KABUL ETMİYORUZ’
İzmir ili sınırları içinde, TEKEL Balatçık Fabrikası başta olmak üzere Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menderes, Tuzla gibi müdürlüklerde yaklaşık 2 bin 500 dolayında işçi çalışıyor.
Söz konusu işyerlerinde örgütlü bulunan Tek Gıda-İş 2 No’lu Şube Başkanı Nuri Yılmaz, Türkiye’nin dört bir yanında yapacakları eylem biçimlerini belirleme aşamasında olduklarını, Ankara’da merkezi bir eylem düşündüklerini belirtti. Yılmaz, “Biz özelleşmiyoruz. Biz kapatma mağduruyuz. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Çocuklarımızın geleceği için eylemlerimizi yapacağız. İki yıldır bu konu ile ilgili siyasi iradeyle bir diyalog çerçevesinde özlük haklarımızı almaya çalışıyoruz. Biz kamu işçisiyiz. İş garantisi istiyoruz. 4/C gibi bir dayatmayı da kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.
‘KADROLU VE SENDİKALIYIZ’
Ekrem Polat isimli işçi, “Biz kırk yaşın üzerindeyiz. Çoluk çocuğumuz var. Bizi 8 ay başka kurumlarda çalıştırıp asgari ücret verecekler. Şube başkanımız ve sendikamızla birlikte bunları kabul etmiyoruz. Hükümete soruyorum. Biz bu para ile çoluk çocuğumuzu nasıl okutacağız. Tüm özlük haklarımızla başka kurumlarda iş istiyoruz. Kadrolu işçiyiz, sendikalıyız. Bizi kapının önüne koyamazlar” dedi. Bir kadın işçi de, “Yıllardır özelleşti özelleşecek deniyor. Bir arpa boyu yol gidemiyoruz” diyerek sendikaya tepki gösterdi. “Özelleştire özelleştire, sonuç nereye varacak? İşe girdiğimizde 17-18 yaşlarında idik. Şimdi kırkın üzerindeyiz. Biz mağduruz, bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz de mağdur olacak. O zaman Başbakan bu soruna çözüm bulabilecek mi? O kadar işsiz varken bizi ne yapmayı düşünüyor? 20 yıllık emeğimiz nereye gidecek?” sorularını yöneltti.
‘AİLELERİMİZLE EYLEM YAPACAĞIZ’
Sendikadaki görüşmenin ardından bina önüne inen işçiler, sendikanın bulunduğu Mürselpaşa Bulvarı’nı yaklaşık 10 dakika araç girişine kapattı. İşçiler seslerini duyuramamaları durumunda aileleriyle daha geniş eylemler yapacaklarını belirttiler.
(İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar - Ali KavakEmine UyarAli Kavak
ÖNCEKİ HABER

Yanan işçi yaşam mücadelesi veriyor

SONRAKİ HABER

İşçilere polis müdahalesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...