05 Aralık 2009 00:00

Adliyede ‘paşa’ mesai!

Ergenekon savcıları, 2004 yılında görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı ...

Paylaş

Ergenekon savcıları, 2004 yılında görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’yı darbe planlarına ilişkin ifadelerini almak üzere İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na çağırdı. Üç komutana da darbe günlükleri ve içeriğinde yazılanlar tek tek sorulacak. Emniyet tarafından yapılan teknik incelemede günlüklerin Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığı tespit edilmişti.
HAFTA SONU MESAİSİ
Hafta sonunu adliyede geçirmeleri beklenen kuvvet komutanlarına “Sarıkız”, “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planlarıyla ilgili olarak sorular sorulacak. Edinilen bilgilere göre Fırtına ve Yalman’ın cumartesi, darbe günlüklerinin sahibi olduğu ifade edilen Oramiral Özden Örnek ise daha geniş soruşturma için pazar günü ifade verecek. Kuvvet komutanlarının “şüpheli” olarak sorgulanacağı öğrenildi.
ERUYGUR, TOLON BAĞLANTISI
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede Eruygur ve Tolon’un görev yaptıkları dönemde, mevcut hükümeti silah zoru ile devirip devlet idaresini ele geçirmek için planlar yaptıkları ve bu planlarını uygulamaya koydukları kaydediliyor. İddianamenin devamında şu ifadeler yer alıyordu: “Özkök’ü istifa ettirmeyi daha sonra, Aytaç Yalman’ın geçici olarak Genelkurmay Başkanlığı’na getirmeyi kısa bir süre sonra Aytaç Yalman’ın da görevi bırakmasının sağlanarak, Ergenekon terör örgütü yöneticisi şüpheli Ahmet Hurşit Tolon’un Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Mehmet Şener Eruygur’un ise Genelkurmay’a getirmeyi planlandıkları, bu amaçla Özkök’ün istifa ettirilmesi için çalışmabaşlattıkları tespit edilmiştir.”
TSK BÜNYESİNE ALMAK İÇİN...
Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un yöneticisi oldukları Ergenekon’un amaç ve stratejisi doğrultusunda gerçekleştirmeyi planladıkları darbeyi, TSK bünyesinde emir ve komuta zinciri altında yapabilmek için öncelikle dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile temasa geçtikleri ifade ediliyor. İddianamede ‘Bu kişilerin ülkede darbe yapılmasından başka çare olmadığını ileri sürerek ülkeyi kaosa sürüklemeyi hedeflediği’ ifadelerine yer veriliyor.
4 DARBE PLANI
İddianamede Şener Eruygur’un, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde “Cumhuriyet Çalışma Gurubu” ismiyle darbe hazırlıklarını planlayan ve organize eden muvazzaf askerlerden oluşan bir grup kurduğu belirtiliyor. Ergenekon’un tespit ettiği hedefler doğrultusunda hareket eden bu grubun darbe öncesi ve darbe sonrası yapılacaklar için “Sarıkız”, “Ayışığı”, “Yakamoz” ve Eldiven” isimli dört ayrı darbe planı hazırladıkları anlatılıyor.
PLANLAR NE ANLAMA GELİYOR?
İddianamede “Sarıkız” kod adlı planının, darbe öncesi ülkede darbe zemini oluşturmak için yapılması gereken faaliyetleri, “Ayışığı” ve “Yakamoz” kod adlı planların, darbenin bizzat aktif olarak nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği yönündeki çalışmaları, “Eldiven” kod adlı planın ise darbe sonrası yapılacak faaliyetleri kapsadığı belirtiliyor.
DOSYA NEDEN AYRILDI?
İddianamede, dönemin Kuvvet Komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın görev yaptıkları dönemde “Askeri müdahaleye zemin hazırlama” yönünde diğer şüpheliler ile birlikte hazırlanan plan ve eylemlere iştirak ettikleri anlatılıyor.
Ancak 1913 sayfalık ikinci Ergenekon iddianamesinde kuvvet komutanlarının haklarında ‘şüpheli’ olarak açılan soruşturma dosyasının tefrik (ayırma) edildiği belirtiliyor. Buna gerekçe olarak 2004’ün ağustos ayında Şener Eruygur’un emekli olmasının ardından bu yönde herhangi bir çalışma ve eylemlerinin tespit edilmediği kaydediliyor. Bu nedenle adı geçen kuvvet komutanlarıyla ilgili dosyanın, Eruygur ve Tolon’un yargılandığı davadan ayrıldığı belirtiliyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

‘KAFES’E GiRMEYECEKLER
Ergenekon soruşturmasında “Kafes Eylem Planı”yla ilgili olarak Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Ilğar ve emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü’nün ifade vereceği bilgisinin doğru olmadığı açıklandı.
Amirallerin ifadesi soruşturma için büyük önem taşırken haftalardır amiralerin ifadeye gelep gelmeyeceği tartışılıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında “Kafes Eylem Planı”yla ilgili olarak Koramiral Kadir Sağdıç ile Tuğamiral Mehmet Ilğar ve emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü ifadeye çağrıldığı öne sürüldü.
Ancak “Ergenekon” soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan bir yetkili, basın mensuplarının, Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Ilğar ile emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü’nün bugün adliyeye gelerek ifade vereceklerinin öne sürüldüğünü hatırlatmaları üzerine, ‘’Yok öyle bir şey. Yarın (bugün) gelmeyecekler’’ dedi.
“Kafes Eylem Planı”nda bazı gayrımüslimler ile Koç Müzesi’ne saldırı planlandığı iddia edilmişti. Planda yer alan Danışma Kurulu başkanının Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü olduğu belirtilmişti.

GÜNLÜKLER VE İFADELER ÖRTÜŞÜYOR
Savcılara ifade verecek olan Emekli Oramiral Örnek’in günlükleri yalanlaması bekleniyor. Ancak deliller, günlüklerle sınırlı değil. Çünkü ‘Darbe Günlükleri’nde yazılanlar ile Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün üçüncü iddianameye giren ifadeleri birçok noktada örtüşüyor. Örtüşen bölümlerden bazıları özetle şöyle:
RAHATSIZLIKLAR
Darbe Günlükleri (22 Eylül 2003): Genelkurmay başkanı, bizle aynı fikirde veya yakın ise yolumuza devam edeceğiz. İşlem yapılmasını kabul etmezse “Ya sen çekil yahut da biz çekiliyoruz” diyeceğiz.
Hilmi Özkök: İddianamede Özkök’ün, “TSK’nın temsilcisi olduğundan birçok konuda kendisine teklifler, endişeler ve arzların geldiğini, bunları müzakere ettiklerini, Kendisinin de bizzat başbakana gidip ‘böyle böyle endişeler var’ şeklinde ilettiğini,” söylediği kaydedildi.
TOPLANTI
Darbe Günlükleri (15 Kasım 2003): Kara kuvvetleri komutanı, genelkurmay başkanının, ‘Cuma akşamı sizleri aradığımda hepinizi benden habersiz olarak senin orada toplanmış bir durumda buldum. Benden habersiz toplanmanıza da üzüldüm’ dediğini anlattı.
Hilmi Özkök: İddianamede, Özkök’ün, “Kuvvet komutanlarının toplantı yaptıkları yönünde kendisine bilgiler geldiğini, ancak doğrudan soruşturma yapılmasını gerektirecek mahiyette bilgilerin elinde bulunmaması nedeniyle bu konuda yasal bir işlem başlatmadığını” dile getirdiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da kritik buluşma

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...