05 Aralık 2009 00:00

Ankara’da kritik buluşma

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşme öncesinde Ankara’da kritik bir buluşma gerçekleştirdi.

Paylaş

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşme öncesinde Ankara’da kritik bir buluşma gerçekleştirdi.
Erdoğan, İran’ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili ile bir araya geldi. Gündemde, İran’ın nükleer programı ile tartışmalar vardı.
Erdoğan ile İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, Başbakanlık resmi konutunda saat 17.00’de bir araya geldi. Görüşmede, başmüzakereci Celili ile Erdoğan, İran’ın nükleer programını ele aldı.
TÜRKİYE’YE BİÇİLEN ROL
Özellikle İran’ın nükleer programının uluslararası denetime açılmasına yönelik çabalarda Türkiye’nin adı ön plana çıkmıştı. Bu çerçevede İran’ın elindeki az zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye’ye vermesi, bu uranyumun da Uluslararası Atom Enerjisi’nin oluşturduğu bir sistemle koruma altına alınması gündeme gelmişti. Ancak İran tarafı bu teklife olumsuz yaklaşmıştı.
Erdoğan ve Celili’nin görüşmesinde bu konu ele alındı. Ancak görüşmenin ayrıntıları ile ilgili bilgi alınamadı.
HEYETTEKİ GENERAL
Öte yandan, Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretine Genelkurmay’dan da bir isim katılıyor. Afganistan ve PKK’yle mücadele başlıklarının masada olacağı Washington ziyareti heyetinde Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner de olacak. Edinilen bilgilere göre Orgeneral Güner, Erdoğan’la birlikte 6 Aralık’ta Washington’a gidecek.
KRİTİK KONULAR
Çünkü, Erdoğan-Obama görüşmesinde güvenlikle ilgili iki başlık var. Bunlardan biri, Türkiye’nin talebi olan Kuzey Irak’taki PKK varlığının sona erdirilmesi. Diğeri de ABD’nin isteği olan Türkiye’den Afganistan’a muharip güç gönderilmesi. Güner’in, Beyaz Saray’da yapılacak görüşmelerde bu konuda askerin tavrını ortaya koyması bekleniyor.
İLK DEĞİL
Başbakan Erdoğan’ın ABD heyetinde yer alan ilk askeri Orgeneral Güner değil. 5 Kasım 2007’de ABD Başkanı Bush görüşmesine de dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun katılmıştı. O görüşme sonrası Kuzey Irak’taki PKK varlığı ile mücadele için ABD-Türkiye arasında anlık istihbarat paylaşımı başlatılmıştı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SiNCAN HAKiMi: MiT SORUŞTURULSUN

SONRAKİ HABER

Adliyede ‘paşa’ mesai!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...