05 Aralık 2009 00:00

Zeyneb Celaliyan’ın idam kararı durdurulsun!

ANKARA Kadın Platformu, Zeyneb Celaliyan’ın idam kararına İran Büyük Elçiliği önünde yaptığı eylemle tepki gösterdi.

Paylaş

ANKARA Kadın Platformu, Zeyneb Celaliyan’ın idam kararına İran Büyük Elçiliği önünde yaptığı eylemle tepki gösterdi.
Ankara Kadın Platformu üyeleri, İran’da adına idam kararı verilen Zeyneb Celaliyan’ın “haksızlığa uğruyorum” diyerek yazdığı mektup üzerine dün İran Büyükelçiliği önünde bir araya geldiler. Ellerinde “Daha fazla kadın, daha fazla özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın, yaşam, özgürlük” yazılı dövizleri taşıyan platform üyeleri, sloganlarla, Zeynep Celaliyan’a özgürlük istediler.
Platform adına konuşan Aysel Ergül, Zeynep Celaliyan’ın uğradığı haksızlığı anlatan ve kadınlardan destek istediği mektubunu okudu. Ergül, Celaliyan’ın sürekli işkence ve kötü muamele gördüğünü, mahkemenin “Sen Allah’ın düşmanısın, yakın zamanda tüm Allah düşmanları gibi idam edileceksin” dediğini aktardı. Ergül, Celaliyan’ın ailesinden hatır istemek için hakimden izin istendiğinde de “kapa çeneni” yanıtı ile karşılaştığını ifade etti. Celaliyan’ın İran’ın “gerici rejimi”tarafından 2008 yılı ortalarında Kirmaşan kentinde PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandığını, İran Gizli Servisi’nin sekiz aylık işkencesinden sonra Devrim Mahkemesi’ne çıkartıldığını kaydeden Ergül, avukatı bile olmadan yedi dakikalık bir duruşma ile kendisine idam cezası verildiğini belirtti.
HEM KADIN HEM KÜRT
Dünyanın birçok yerinde, sembolik mahkemelere bile gerek duymadan her gün binlerce kadının öldürüldüğünü dile getiren Ergül, İran rejiminin de şimdiye kadar gerçekleştirdiği kadın kıyımlarına Celaliyan hakkındaki idam kararını da ekleyerek “Bu tablonun yaratıcısı olduğunu” doğruladığını söyledi.
25 Kasım’da polis şiddetine maruz kaldıklarını da hatırlatan Ergül, yaşanılan olaylarda devletin kendilerinden korktuğunun görüldüğünü ve İran’da yaşanılan olayın da bunu gösterdiğini söyledi. Ergül, yaşanılan olayın Celaliyan’ın Kürt ve kadın olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Platform üyeleri açıklamanın ardından, Zeynep Celaliyan’ın idam kararının durdurulması için postaneden faks gönderdiler.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cunta liderine silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

NATO’da Afganistan çatlağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa