05 Aralık 2009 00:00

Tahir ile Tayyip

Başlığa bakanlar; Tahir ile Tayyip’in ne alakası var, bizim bildiğimiz “bir Tahir var ama yanında Zöhre var” diyebilir.

Paylaş

Başlığa bakanlar; Tahir ile Tayyip’in ne alakası var, bizim bildiğimiz “bir Tahir var ama yanında Zöhre var” diyebilir. Bu yazıdaki Tahir’in Zöhre ile değil Tayyip ile alakası var. Bunlarınki, aşk değil adalet!
Sanırım yazıya şöyle başlamam gerekiyor: “Türkiye bir hukuk devletidir, her şey hukuk mecrasında çözülür.” Öyle değil işte. Bu terim, alıştırılmaya çalıştırıldığımız ezber. Gerçek Tahir ile Tayyip sadece bir örnek. Ama yaşamın her alanında adalet açısından böyledir.
Tahir 1978’de Gaziantep’in Karşıyaka Mahallesi’nde kendisinin işlemediği bir cinayetten dolayı tutuklanır. İki yalancı şahitle yargı sonucunda “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası alır. İşlemediği suç diyorum, çünkü 12 Eylül sonrası yapılan bir operasyonda yakalanan PKK’liler “O cinayeti de biz üstlendik” diye üstleniyorlar. Onlara da aynı ceza veriliyor. Tahir bırakılmıyor, cezayı çekiyor. 14 yıl sonra 1991’de şartlı bırakılıyor. 1993’te Malatya’da bildiri dağıtan çocukların yakalanması sonucunda onların ifadesi üzerine Tahir tekrar yakalanır. Ceza alır. Cezasını çeker. Tahliyesini beklerken “Hayır!” derler; “sen şartlı tahliye olmuşsun. İnfazını yakıyoruz. Sen çıkamazsın...” Kim der? İnfaz savcısı. Buraya kadar Tayyip ile Tahir’in bir alakası yok. Ben de Tayyip’i ağzıma almadım.
Tayyip Erdoğan şu an TC Başbakanıdır. Hatta “son padişah” pankartı açtılar. Onları mahkemeye vermedi!.. Tayyip anasından başbakan mı doğdu? Hayır! Yürünen bir yol var. Ben çıplak bir insan olarak kimsenin inancına, düşüncesine, insanlara zarar vermediği sürece karşı değilim. Yani insanları sömürme aracı olmadığı sürece istediğine inanıp istediği gibi düşünebilir. Tayyip’in bugünkü bulunduğu konumun tabii ki öğrencilik yılları ideolojik pencereyle, inancın siyaset ve ticarete evrilmesiyle alakası var. Ama asıl olan ABD’nin BOP’udur. Konum, Tahir ile benzerliği olduğu için bu konuya girmeyeceğim.
Tayyip’in bir seçim gezisinde Siirt’teki konuşmasında “Camiler kışlamız, minareler süngümüz” (bir şiirden alıntı mısralar) şiirli konuşması, bu şiirden dolayı hakkında açılan dava, dava sonucunda aldığı ceza, cezanın Yargıtay’ca onanması; cezaevi, cezaevinde dışarı pompalanan kasetler, cezaevi sonrası ABD’ye gidip gelme, AKP’yi kurma. ABD’nin ikinci Bush dönemiyle BOP’un yürürlüğe konması. TC’de ekonomik ve siyasi kriz. Erken seçim. Tayyip’in sabıkadan dolayı adaylığının iptali. AKP’nin 360 küsur milletvekiliyle seçimi kazanması. Tayyip’in dışarıda kalması.
Şu 60-70 yıldır göremediğimiz beyinleri ve elleri devreye soktu. Zaten Tayyip’in seçilmesine bile gerek yoktu. O zaten başbakan gibi fiili olarak dünyayı geziyor. Yasal başbakanlığının altyapısını oluşturuyordu.
Tayyip’in ceza aldığı davayı suç olmaktan çıkaran Anayasa değişikliği Meclis’e getirildi. Yağız oğlanın da çabasıyla jet hızıyla geçti. Siirt Milletvekili Seydunas’ı için kendini feda ederek milletvekilliğinden istifa etti. Seçimi kazanması zaten garanti. Tayyip milletvekili, Abdullah Gül emanetin teslimi için istifa etti. Tayyip başbakan. Çıplak bir insan olarak Tayyip’in önünün açılıp, suçunun suç olmaktan çıkarılmasına itirazım yok. Ancak değişen bu yasayla Tahir’in de infazının yanmasına neden olan Malatya davasıda suç olmaktan çıkarılmış. Suç olmaktan çıkarılmış davadan ve yanan infazının verilmemesinden dolayı 29 yıl cezaevinde yatan Tahir Canan.
Adaletin bir kefesinde (net sayıyı öğrenemedim) 20-30 dosyalı başbakan (2012’de cumhurbaşkanı), diğer kefesinde işlemediği suçtan, yasamanın suç olmaktan çıkardığı suçtan 29 yıldır cezaevinde 40’ıncı yılına yürüyen Tahir Canan.
Özgür tutsak kardeşim: Ülke öyle kaos politikalarıyla yönetiliyor ki, kimsenin adaletin adaletsizliğine dikkat edeceğini sanmıyorum.
Bildiğimiz bir şey varsa o da tarih boyunca bulunduğu çağının devrimcileri, cellatlarına boyun bükmemiş, sisteme biat etmemiştir. Damda unutulan adam: Adalet varsıllar içindir!
Ahmet Çolak (Mersin)
ÖNCEKİ HABER

İş, aş, aşk niçin ‘yok’?

SONRAKİ HABER

Öcalan meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...