05 Aralık 2009 00:00

Özgür Ülke’ye 16’ncı kez karanfil

Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 16. yıl dönümünde, patlamada yaşamını yitiren Ersin Yıldız için Kadırga’da bombalanan bina önünde anma töreni düzenlendi.

Paylaş

Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 16. yıl dönümünde, patlamada yaşamını yitiren Ersin Yıldız için Kadırga’da bombalanan bina önünde anma töreni düzenlendi. Anmada konuşan Günlük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Koçali, özgür basın geleneğini sürdüren gazetelerin bombalamalar, tutuklamalar, baskılar, kapatmalar, sansürler ve gözaltında kaybedilmelere karşı eşi görülmemiş bir basın mücadele tarihi yarattığının altını çizerek, bu tarihe sahip çıkacaklarını ve mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Bombalı saldırının 16. yıl dönümünde özgür basın çalışanları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Kadırga’daki bombalanan binanın önünde bir araya geldi. Anmaya birçok gazeteci ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Anmada, bombalamada yaşamını yitiren gazete çalışanı Ersin Yıldız ile katledilen Kürt Yazar Musa Anter’in fotoğrafları, bombalamanın ertesi günü çıkartılan “Bu ateş sizi de yakar” manşetli Özgür Ülke gazetesi ve kapatılan gazeteler taşındı.
ÖZGÜR ÜLKE BİR TARİH
Yaşamını yitiren özgür basın çalışanları ve temsilcileri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Günlük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Koçali kısa bir konuşma yaptı. 16 yıl önce İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu gazete çalışanı Ersin Yıldız’ın yaşamını yitirdiğini ve 23 gazete çalışanın yaralandığını hatırlatan Koçali, özgür basın geleneğini sürdüren gazetelerin hâlâ baskı altında olduğunu dile getirdi. Koçali, şöyle konuştu: “Geleneğin sürdürücüsü gazetelerin tarihi, dünya çapında eşi benzeri görülmemiş bir basın özgürlüğü uğrunda mücadele tarihidir. Bizim geleneğimizden gazeteler defalarca kapatıldı, çalışanlar yıllarca hapis yattı, işkencelerden geçti, öldürüldüler ve birçoğu da yurtdışında sürgünde yaşamak zorunda kaldılar. Fakat geride büyük bir birikim bıraktılar.”
Gerçeklerden bundan sonra da taviz vermeyeceklerini dile getiren Koçali, “Devlet yetkilileri bu haberleri dikkatle izlemelidir, çünkü gazetemiz Kürt kamuoyunun en derin hassasiyetini dile getirmekte ve tehlikeli gelişmeleri önlemenin yollarını göstermektedir” dedi.
ERSİN YILDIZ DA ANILDI
Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 16. yılında Ersin Yıldız ve özgür basın mücadelesinde yaşamını yitirenlerin bıraktığı mirasa sahip çıkacaklarını söyleyen Koçali, “Özgürlük bedel ödenerek alınır ve alınmaktadır. Özgür Ülke’nin bombalanmasından 16 yıl sonra, tüm yasaklara ve tehditlere rağmen Günlük gazetesinin ve diğer özgür basın organlarının yayınlanıyor olması bunun kanıtıdır” diye konuştu.
Anma töreni, bina önüne karanfil bırakılmasıyla son buldu. Törenin ardından Ersin Yıldız’ın Alibeyköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı ziyaret edildi.
Bundan tam 16 yıl önce 4 Aralık 1994 tarihinde Özgür Ülke gazetesinin Kadırga’da bulunan merkez binası ile Ankara bürosu aynı gün bombalandı. Bombalı saldırılarda çok sayıda kişi yaralanırken, gazete çalışanı Ersin Yıldız yaşamını yitirdi. İSTANBUL
ÖNCEKİ HABER

Kalemler özgür olmalı

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...