05 Aralık 2009 00:00

Kalemler özgür olmalı

BAŞBAKAN’ın gazetecilere ve köşe yazarlarına yönelik suçlamasına tepkiler sürüyor.

Paylaş

BAŞBAKAN’ın gazetecilere ve köşe yazarlarına yönelik suçlamasına tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözleri kabul edilemez” dedi.
Demokrasilerde her görüşün dikkate alınması gerektiğini belirten Sertel, söz konusu açıklamanın, Başbakan Erdoğan tarafından sıklıkla dile getirilen insan hakları, demokrasi, özgürlükler, toplumsal barış gibi söylemlerin de inandırıcılığını ortadan kaldırdığını ifade etti.
Yapılan eleştirilere tahammülsüzlük, peşi sıra açılan davalar, işten çıkarttırmaya kadar varan baskıların, “en özgürlükçü” olarak kendilerini adlandıran siyasi partinin genel başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmesinin bir başka ikilem olduğunu vurgulayan Sertel, şöyle konuştu: “Hükümet uygulamalarını eleştiren gazetelere yönelik ‘boykot’ çağrısıyla başlayan ve son olarak da bir köşe yazarını hedef alan açıklamaların, basın, düşünce, ifade özgürlüğüne yönelik bir ‘darbe’ olduğu düşüncesindeyiz.”
Sertel, ‘Türkiye’de hapiste gazeteci olmayacak’ açıklamalarına karşın, onlarca gazetecinin bugün cezaevinde yattığını ya da yargılanmayı beklediğini hatırlattı: “Ceza davası üzerinden demokrasi, ifade ve basın özgürlüğü sorununu tartışmak yerine, gazetecilerin ceza davaları tehdidi altında çalışmalarına neden olacak yasal düzenlemelerden vazgeçilerek bu yöndeki uygulamaların sona erdirilmesi hepimizin sorumluluğu olmalıdır.”
Sertel, “Bizler, 24 saatini bu mesleğe veren basın çalışanları olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, eleştirilere tepki göstermesi yerine bunlara kulak vermesini, gerektiğinde basının önde gelen isimleri ile -ki kendisine destek veren, eleştiren ayrımı yapmadan- bir araya gelerek tartışmasını, dışlayan değil kucaklayan bir yapıyla hareket etmesini beklemekteyiz. Asıl olan ifade özgürlüğüdür. Kalemler özgür olmalı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tire’de gazeteciye saldırı

SONRAKİ HABER

Özgür Ülke’ye 16’ncı kez karanfil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa