06 Aralık 2009 00:00

DTP ara seçime kapı araladı

DTP’nin ‘‘Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz’’ açıklaması ara seçimi gündeme getirdi. 21 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek ve sınıra gelinecek. Anayasa’da, 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var.

Paylaş

DTP’nin ‘‘Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz’’ açıklaması ara seçimi gündeme getirdi. 21 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek ve sınıra gelinecek. Anayasa’da, 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanı Ahmet Türk’ün ‘‘Partimiz kapatılırsa, sine-i millete döneriz’’ açıklaması yankı yaratırken, ara seçim ihtimali de gündeme geldi. 21 DTP’linin istifası halinde, TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek ve sınıra gelinecek. Anayasa uyarınca TBMM’de 28 milletvekilliği boşaldığı taktirde, 3 ay içinde ara seçime gidilmesi, zorunlu bulunuyor.
DTP Eş Başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna, partilerinin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılması durumunda, “Parlamentoda bulunmanın bir anlamı olmayacak” dediler ve milletvekilliğinden istifa edip “Sine-i millete dönme” sinyali verdiler. Anayasa’nın 84. maddesine göre, milletvekillerinin istifası durumunda, TBMM Başkanlık Divanı toplanarak imzaların doğruluğunu tespit ediyor. İstifanın kabulü de TBMM Genel Kurulu’nca kararlaştırılıyor.
ARA SEÇİM OLUR MU?
DTP’nin TBMM’de halen 21 milletvekili bulunuyor. Partinin kapatılması ve 21 milletvekilinin istifası durumunda, Meclis’teki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’nın 77’inci maddesi de TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında boşalma olması durumunda, 3 ay içinde ara seçime gidilmesini öngörüyor. Bu konudaki kritik sayı da Anayasa gereği 28 olarak belirlenmiş durumda... DTP’lilerin istifasına İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras’ın da destek vererek sayıyı 28’e tamamlayacağı ve ara seçimin kapısının aralanacağı savunuluyor.
‘SİNE-İ MİLLET KOLAY DEĞİLDİR’
Türk siyasi hayatında sine-i millete dönen ender isimlerden biri olan Hatay Eski Milletvekili Murat Sökmenoğlu ‘‘Sine-i millete dönmek kolay değildir’’ dedi ve Gazeteport’a şunları söyledi:
‘‘1989 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Süleyman Demirel ve Erdal İnönü, ANAP’ın son seçimde aldığı yüzde 21 oyla, Cumhurbaşkanı seçmek istemesine karşı çıkarak sine-i millete döneceklerini açıkladılar. Ben de Özal’ın, oyları yüzde 21’e düşen ANAP’lı milletvekillerince Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk istifa edecek isim olacağımı söyledim. Bu sözümde de durdum. Sonra DYP beni dışladı, 9.5 yıl Meclis dışında kaldım. 1999’da yeniden milletvekili seçildim. Önemli olan halka verilen sözün tutulmasıdır. İstifa ederim dedim ettim. Aynı sözü verenler ise bunu unuttular”
ANAYASA NE DİYOR?
Milletvekillerinin istifası ile ilgili işlemler Anayasa’da düzenleniyor. 1985’e kadar istifa eden milletvekilinin, bu istifasının kabulü için, Genel Kurul’da yapılan oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu gerekiyordu. Yapılan değişikliğin ardından ise artık salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.
Anayasa’nın 84. maddesi ‘‘İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı’nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu’nca kararlaştırılır’’ hükmünü taşıyor.
(HABER MERKEZİ)

BAŞBAKANDAN SUÇLAMA VE TEHDİT
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da katıldığı bir etkinlikte son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan hükümetinin politikaları sonucu yaşanan gerilimlerle ilgili yine başkalarını suçladı. Erdoğan Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto edenler için “Şu anda ülkemizin bazı yerlerinde terörist gruplar olaylar çıkarıyor. Bahane ne? Bazı siyasi parti grupları da süreci kendi lehine çevirmeye çalışıyor” suçlamasında bulundu. Suçlamaların ardından tehdit içeren açıklamalar da yapan Erdoğan “Bu ülkenin güvenlik güçleri, savcıları gerekeni gereken yerde yapacaktır” dedi.

KENDİNE MÜSLÜMAN BAKAN
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir DTP’nin kapatılmasını savundu.
Bakan Demir, gazetecilerin “DTP’nin kapatılmasına” ilişkin sorusuna karşılık, “Kapatma davasıyla ilgili benim bir açıklama yapmam doğru değil. Ancak bu kararlar demokrasimizi geliştirmeye yönelik olmalıdır. Siyasi partiler de demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıdır ama bu, özgürlük alanları sonsuz anlamına gelmiyor” dedi. Bakan açıklamasıyla DTP’nin kapatılmasını savundu. Bir gazetecinin, “Güneydoğu’da yaşanan olaylarla” ilgili görüşünü sorması üzerine Demir, “Bu konuda herhangi bir cevap vermek istemediğini’’ ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Öcalan eylemlerine polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...