06 Aralık 2009 00:00

Stajyer avukata işkence iddiası

İSTANBUL Barosu’na bağlı bir avukatın Taksim Karakolu’nda şiddet görmesinin ardından, aynı gün aynı karakolda bir stajyer avukatın da işkence gördüğü iddia edildi.

Paylaş

İSTANBUL Barosu’na bağlı bir avukatın Taksim Karakolu’nda şiddet görmesinin ardından, aynı gün aynı karakolda bir stajyer avukatın da işkence gördüğü iddia edildi. Olaya ilişkin açıklama yapan İstanbul Barosu, polislerin işkence sırasında kameraya yakalanmamak için özen gösterdiğine dikkat çekti. Avukat Ümit Ulaş’ın 29 Kasım gecesi Taksim Karakolu’nda yaşadıkları, gazetemizin 1 Aralık sayısında sürmanşetten “Vatandaşa ne yapmaz?” başlığıyla yer almıştı.
SİSTEMATİK İŞKENCE
İstanbul Barosu’ndan önceki gün yapılan yazılı açıklamada, aynı gün bir stajyer avukatın da Taksim Karakolu’nda yaşadıklarına ilişkin şöyle denildi: “Bir stajyer avukat arkadaşımız da karakolun karşısında bir başkomiser tarafından makul bir sebep olmaksızın kimliğinin sorulması üzerine, başkaca polislerin de yardımıyla uygunsuz sözlerle yere yatırılıp elleri arkadan kelepçelenerek Taksim Karakolu’na sürüklenmiş, bu durumun kameralara yakalanmaması için özen gösterilmiş, karakolun tuvaletinde üzerine soğuk su dökülmüş, coplarla başına vurulmuş, burun kemiği tuvalet taşına çarpma nedeni ile zedelenmiş, karanlıkta ıslak bir vaziyette tuvalette bekletilmiş, sistematik işkenceye maruz bırakılmış, şikayetçi olmaması ve hazırlanan ifadeyi imzalaması için korkutulmuş ve tehdit edilmiş, 04.30 sıralarında sırılsıklam bir vaziyette serbest bırakılmıştır.”
‘İŞKENCE
YAYGINLAŞIYOR’
Açıklamada polis şiddeti ve işkence kınanırken, “Kanun hükümlerine uygun işlem yapılmadığı gibi meslektaşlarımıza neredeyse kin saiki ile davranılmıştır. Her fırsatta yargı, yargının kurucu unsurlarından olan savunmayı serbestçe temsil eden avukatlara olumsuz bakış açısının uzantısı olan bu durum, hukuka karşı saygısızlığın tezahürüdür. Yargı görevi yapan avukat meslektaşlarımızla birlikte ülkemizde yaşayan insanlara karşı kimi kolluk birimlerinde dayak, kötü muamele ve işkence yapıldığı, giderek artan yaygın bir kanı olarak ortaya çıkmaya başlamıştır” denildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SGK’dan çalışan eczanelere ‘teşekkür’

SONRAKİ HABER

‘Kenan Evren’ adı caddeden silindi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...