06 Aralık 2009 00:00

SGK’dan çalışan eczanelere ‘teşekkür’

TÜRK Eczacıları Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda, büyük bir katılımla gerçekleşen kepenk kapatma eylemine katılmayan eylem kırıcı eczaneler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan “teşekkür” aldı. TEB ise eczane kapatmada yanlış yönlendirme yapıldığını bildirdi.

Paylaş

TÜRK Eczacıları Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda, büyük bir katılımla gerçekleşen kepenk kapatma eylemine katılmayan eylem kırıcı eczaneler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan “teşekkür” aldı. TEB ise eczane kapatmada yanlış yönlendirme yapıldığını bildirdi.
Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından alınan karar doğrultusunda 4 Aralık’ta yapılan kepenk kapatma eylemi yüzde 100’e yakın bir katılımla gerçekleşirken, iktidara yakın kimi eczacıların, eczanelerini kapatmamalarına Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) teşekkür geldi.
TEB’in aldığı karar doğrultusunda, “Bugün kapalıyız, yarın ne olur bilmiyoruz” diyen eczaneler 4 Aralık’ta tüm tehdit ve baskılara rağmen kapalı kaldı. TEB, 24 bin üyeleri arasından 2 bin 500’ünü “nöbetçi” olarak belirlediklerini ve hastaları mağdur etmemeye çalıştıklarını bildirmişti. TEB, eyleme katılımı “yüzde 100 olarak nitelendirirken, SGK’dan eyleme katılmayan eczacılara, “teşekkür” geldi.
SGK’DAN SAAT SAAT ÇALIŞAN ECZANE
DÖKÜMÜ
SGK Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada., “Tüm protesto ve kepenk kapatma eylemi çağrılarına rağmen yurt genelinde bir çok eczacı sorumlu bir yaklaşımla bu çağrıya itibar etmeyerek insan sağlığının her şeyin üzerinde olduğu bilinciyle hizmete devam etmişlerdir” savunması yapıldı. SGK ile sözleşme imzalamış toplam 22 bin 888 eczane olduğu vurgulanan açıklamada, 4 Aralık günü itibariyle eczane provizyon sistemi üzerinden reçete girişi yapan eczane sayıları konusunda şu bilgi aktarıldı; “4 Aralık 2009 tarihinde; Saat 10.30’da – 5 bin 402; 12.30’da – 6 bin 218; 14.30’da – 7 bin 133; 16.30’da – 7 bin 529; 18.30 itibariyle 7 bin 857 eczane.”
Açıklamada; “Bu sağduyulu, duyarlı ve sorumlu yaklaşımları ile vatandaşlarımızın mağdur olmamalarını sağlayan eczacılarımıza teşekkür ediyoruz” denildi.
Bu arada SGK Basın Müşaviri İlhan İşman SGK’nın 4 Aralık günü provizyon sistemini kapatmadığını belirtti.
TEB’DEN YÖNLENDİRMELERE YANIT
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti ise eylemlerine ilişkin yanlış yönlendirmelere yanıt verdi. TEB’den yapılan açıklamada, “İlaç fiyat düşüşlerine karşı olmadıkları” vurgulanarak, hatta alınan tedbirlerle gerçekleştirilen düşüşlerin yeterli olmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Daha dün yapılan anlaşma ile sanayiye 800 milyon lira geri verilmiştir. Kamu, çokuluslu ilaç şirketlerinin çıkarları uğruna hastaları ve eczaneleri feda etmiştir” denildi.
Yüzde 1.5 zararları için eczanelerini kapatmadıklarının da altı çizilen açıklamada, dertlerinin, yoksul halka sağlık hizmeti veren sıkıntıdaki eczanelerin kapanmakla karşı karşıya kalmaları olduğu vurgulanarak, “Bu eczanelerimiz yaşamayı sürdüremezse, yaşatmayı da beceremez diyoruz” denildi.
ECZANE DEĞİL, SGK MAĞDUR ETTİ
Hastaları eczanelerin değil, kamunun mağdur ettiğine de dikkat çekilen açıklamada, eczanelerin kapatma eylemi nedeniyle değil, SGK’nın provizyon sistemini kapatmasıyla hastaların mağdur edildiği bildirildi. Açıklamada hasta mağduriyetlerinin sorumluluğunun SGK’ya ait olduğunun da altı çizildi.
İlaç fiyatları konusunda sanayi ile kamu arasında yapılan ve 3 Aralık’ta açıklanan anlaşmanın acilen iptal edilmesi istenen açıklamada, “Bir imza ile ilaç sanayiine bizim vergilerimizden verilen 800 milyon TL geri alınmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Barış ve kardeşlik çağrısı

SONRAKİ HABER

Stajyer avukata işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa