06 Aralık 2009 00:00

Erdoğan önemli gündemlerle ABD yolcusu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunacağı ABD gezisi için bugün bu yola çıkıyor. Obama Erdoğan görüşmesinde Afganistan’a asker gönderilmesi konusu gündemin ilk sırasında yer alması bekleniyor.

Paylaş

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunacağı ABD gezisi için bugün bu yola çıkıyor. Obama Erdoğan görüşmesinde Afganistan’a asker gönderilmesi konusu gündemin ilk sırasında yer alması bekleniyor. Obama’nın “ilave asker” talebine Erdoğan; Türkiye’nin, Afgan askerinin eğitimine katkılarını artıracağı mesajı ile karşılık verecek. Görüşmede ayrıca PKK ile mücadele ve Ermenistan, Kıbrıs ve İran başlıklarının da ağırlıklı olarak masada yerini alacak.
DİKKAT ÇEKEN
AÇIKLAMALAR
Erdoğan bugün Amerika’ya giderek, ABD Başkanı Barack Obama ile 7 Aralık’ta Washington’da masaya oturacak. Erdoğan’ın dosyasında Irak’tan Afganistan’a, Balkanlardan Orta Doğu’ya, Kıbrıs’tan Kafkaslara, ‘terörle mücadeleden’ enerji arz güvenliği ve küresel mali krize kadar çok sayıda başlık bulunuyor. Görüşme öncesi dikkat çeken iki açıklama ise şöyle oldu:
BEYAZ SARAY: Obama görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyor.
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: ABD ile dış politikamızın önemli ilk on maddesi aynı.
AFGANİSTAN
İLK MADDE
Diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Erdoğan-Obama görüşmesinin ağlık noktasını Afganistan konusu oluşturacak. Türkiye’nin 800 olan asker sayısının 1 Kasım’dan itibaren Kabil bölge Komutanlığı’nı üstlenmesiyle bin 700’e çıkartıldığı hatırlatılacak. Erdoğan, bu artırımın zaten destek olduğuna işaret ederek, Afganistan polis ve askeri teşkilatlarının oluşturulması için katkılarını artıracağına dikkat çekilecek.
PKK İLE MÜCADELE
Görüşmede PKK ile mücadelenin de ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor. Erdoğan, Amerika’dan “Irak’tan çekilmeden Kuzey Irak’taki terör varlığını bitirilmesi” için destek ve Kandil’de konuşlanan örgütün hareket alanının daraltılmasını isteyecek ve kuzey Irak’taki “Örgüt üyelerini teslim edin” talebini tekrarlayacak.
KIBRIS: Erdoğan’ın Obama ile yapacağı görüşmede ele alınacak önemli dosyalardan biri de Kıbrıs. Türkiye bir kez daha “Çözüm için zaman daralıyor” diyerek, çözüm için Ankara’nın yeni hedefinin Nisan 2010 olduğu anlatılacak. ABD’den çözüm için destek teklifinde bulunulacak ve Amerika’nın özel bir Kıbrıs temsilcisi ataması da istenecek.
İRAN: Washington yönetiminin dosyaları arasında ise, İran’ın nükleer faaliyetleri bulunuyor. İran’a uygulanacak yaptırımların neler olabileceği tartışılacak. ABD, Türkiye’den bu konuda net tavır sergilemesini isteyecek. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

SADEDE GELELİM

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...