07 Aralık 2009 00:00

‘ABD’nin Küba politikası değişmedi’

KÜBA Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Edeley Santana, Barack Obama’nın başkan seçilmesinin ardından...

Paylaş

KÜBA Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Edeley Santana, Barack Obama’nın başkan seçilmesinin ardından ABD’nin Küba politikasında yumuşama olduğu anlayışının yaygınlaştığını, ancak bunun doğru olmadığını söyledi.
İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir konferansa katılan Santana, ülkesindeki ve Latin Amerika’daki son gelişmeleri değerlendirdi. Kopenhag’da yapılacak olan iklim konferansında izleyecekleri tutum hakkında açıklamalarda bulundu. Santana, ABD’nin Küba politikasında sadece üslup değişikliği olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Son dönemde ABD’nin Küba konusunda farklı bir dil kullandığı görülüyor. Eski saldırgan ifadeler yerlerini daha yumuşaklarına bıraktı. Ama ABD, Küba’nın içişlerine karışmayı bırakmadı. Bush ‘Küba devrimini ezeceğini’ söylüyordu. Obama ise ‘Küba’da rejim değişikliğini desteklediğini’ söylüyor. ABD’nin Küba’ya yönelik tutumunda yumuşama görüntüsü yaratılmasına rağmen özünde geçmişteki katı politika sürdürülüyor.”
Bundan bir süre önce Obama’nın 1917 yılından kalma “düşman ile ticaret yapılmasını yasaklayan” anlaşmayı imzalayarak Küba’ya uygulanan ambargonun devamından yana olduğunu gösterdiğini söyleyen Santana, ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Ülkemize uygulanan ambargonun kaldırılması, ikinci olarak ABD’nin işgali altında tuttuğu Guantanamo’dan çekilmesi, son olarak da Küba’ya yönelik yapılan saldırgan radyo yayınlarının durdurulması gerekiyor. ABD Küba’ya yönelik yıkıcı faaliyetleri desteklemekten vazgeçmeli, Küba’yı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarmalıdır.”
Santana, ABD’nin Latin Amerika politikasının da iki ülke arasında engel olduğunu, ABD’nin Honduras’taki darbecileri desteklemesinin ve Kolombiya’ya yeni üsler inşa etmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine engel olduğunu vurguladı.
FELAKETİN SORUMLUSU EMPERYALİZM
Santana, doğanın kirlenmesi ve iklim değişikliklerinden de emperyalist ülkeleri sorumlu tuttu. Çevreyi kirleten artıkların yüzde 76’sı zengin ülkelerden geldiği halde, zengin ülkelerin sorumluluklarını üstlenmekten kaçındıklarını söyledi ve emperyalist ülkeleri doğayı tahrip etmekle suçladı.
Kopenhag’da yapılacak etkinliklere ALBA ülkeleri ile birlikte katılacaklarını söyleyen Santana, hem zirvede hem de alternatif konferansta yer alacaklarını belirtti.
(Stockholm/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Filipinler’de OHAL işbaşında

SONRAKİ HABER

DUNYAYI YOK ETMENIN BEDELI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa