07 Aralık 2009 00:00

En hakiki Amerikacı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Barack Obama’nın davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Barack Obama’nın davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Erdoğan ABD ziyareti öncesi, siyasi ve askeri iş birliğinin atılacak bazı somut adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilere yansıtılması açısından faydalı olacağını savundu. Erdoğan, hükümetiyle ABD’nin arasını açmak isteyenler olduğunu ileri sürerek, “En hakiki Amerikancı biziz” mesajı verdi.
‘ASKERİ İŞ BİRLİĞİ TİCARETE DE YANSIMALI’
ABD Başkanı Barack Obama’nın davetlisi olarak ABD’ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD gezisi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD ziyaretinin, iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi, örnek bir düzeyde olan siyasi ve askeri iş birliğinin atılacak bazı somut adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilere yansıtılması açısından faydalı olacağı kanaatinde olduğunu bildirdi. ABD’nin asker talebini değerlendiren Erdoğan, “TSK talep gelmeden bölgedeki asker talebini artırdı. Biz Afganistan’da yapabileceğimizi yaptık. TSK eğitim ve emniyet konusunda hazır” dedi.
AMERİKANCILIK SEVDASI!
ABD gezisinde Barack Obama ile görüşecek olan Erdoğan, yolculuk öncesi Amerikancılık ile ilgili önceki gün de ilginç ve bir o kadar da “samimi” açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Ne yazık ki içeride olup, bize hasmane tutum içinde olup, Amerika’yı olumsuz etkileme gayreti içerisinde olanlar da var. Bunları da biliyorum. Bunu yapanlar da bunu bilsin, yeri geldiği zaman bunlar da açıklanır. Etkileyeceklerini zannettikleri yönetim de evvel Allah bunlara kulak asmayacaktır. Biz yüreğimizden konuşuyoruz, onlar nefislerinden.”
Erdoğan, AKP iktidarını ABD’ye kötüleyerek kendilerini ABD’ye beğendirmeye çalışanlar olduğunu savundu ve bunlara karşılık kendilerinin daha “samimi Amerikancı” olduğu mesajını verdi.
ZAPSU’NUN UYARISI
Erdoğan’ın “en samimi Amerikancılık” iddiası akıllara, o dönem başdanışmanı olan Cüneyt Zapsu tarafından ABD’de yaptığı bir konuşmada Amerikalılara kendisi için “Bu adamı deliğe süpürmeyin, kullanın” demiş olduğunu getirdi. Aradan geçen zaman içerisinde ilgililerin Zapsu’nun uyarısını dikkate aldıkları görüldü. Ancak Erdoğan’ın sözleri, “deliğe süpürülme” kaygısının ortadan kalkmadığını ortaya koyuyor.
GÜNDEM YOĞUN
“En samimi Amerikancılık” iddiasıyla yola çıkan Edoğan’ın ABD gezisinin başlıca gündeminin, Türkiye’nin Afganistan’a göndereceği askerler olduğu ifade ediliyor. 7 Aralık’ta yapılacak olan Erdoğan-Obama görüşmesinde; PKK ile mücadele, Kıbrıs, İran’a uygulanacak yaptırımlar ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gündeme gelmesi bekleniyor.
Erdoğan gündemle ilgili şunları söyledi: ‘‘Öncelikle orta gündemimizde yer alan ve yakın iş birliği sürdürdüğümüz Irak, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasları kapsayan geniş coğrafyadaki gelişmelerle, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji arz güvenliği gibi çeşitli güncel konularda görüş teatisinde bulunacağız.”
MODEL ORTAKLIK GELİŞTİRİLECEK!
Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında Meclis’te tarif ettiği ‘model ortaklığı’ geliştireceklerini belirten Erdoğan, programını şöyle anlattı: “7 Aralık Pazartesi günü ABD Başkanı Obama ile önce kısıtlı katılımlı bir görüşmenin ardından çalışma yemeğinde bir arada olacağız. Bunu takiben ABD Kongresi’nin önde gelenleriyle görüşmeyi planlıyoruz. Washington’daki temaslarım kapsamında iki yakın müttefik ülke olarak ve ABD Başkanı Obama’nın ifadesiyle model ortak olan Türkiye ve ABD’nin ikili ilişkilerinin geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulunacağız.”
Başbakan Erdoğan, Washington’daki programının ardından Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un davetlisi olarak 8-10 Aralık 2009 tarihlerinde Meksika’yı da ziyaret edecek. (Ankara/EVRENSEL)

HEYETTE BULUNANLAR
Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile birlikte heyette şu isimler bulunuyor: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AKP Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner.

DİĞER ÖNEMLİ MESAJLAR
Erdoğan, hareketi öncesinde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
DTP’NİN KAPATMA DAVASI: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin 8 Aralık’ta görüşeceği DTP’yi kapatma davasına ilişkin olarak “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Verilecek karar ülkemiz için hayırlı olur. Sine-i Millet hiçbir siyasinin tasarrufu altında değildir. O halkımıza ait olan bir tasarruftur” dedi. Erdoğan, açık olarak DTP’nin kapatılmasına karşı olduğunu söylemek yerine “Parti kapatmalarına karşıyız” demekle yetindi.
AÇILIM: Açılıma ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Açılım süreci konusunda herkesin taşları eteğinden dökülüyor, kiminin de paçalarından dökülüyor. Biz bunun bir devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaş olduğunu söyledik” şeklinde konuştu.
PAŞALARA SORGU: Eski komutanların Ergenekon soruşturmasında sorgulanmasına dönük olarak CHP lideri Deniz Baykal’ın açıklamalarını yorumlayan Erdoğan, şunları söyledi: “Yargıyı kendi haline bırakalım kararı yargı versin.”
ÖNCEKİ HABER

SARIGÜL’DEN ERBAKAN SLOGANI

SONRAKİ HABER

Filipinler’de OHAL işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...