07 Aralık 2009 00:00

'Evet'desek darbe olurdu!

EMEKLİ paşalar 10 saat boyunca Ergenekon savcılarına ifade verdi. İddiaya göre 3 isim, Şener Eruygur’un ‘Eldiven Darbe Planı’nı slaytlarla anlattığını belirterek, ‘Planı kabul etmedik.

Paylaş

EMEKLİ paşalar 10 saat boyunca Ergenekon savcılarına ifade verdi. İddiaya göre 3 isim, Şener Eruygur’un ‘Eldiven Darbe Planı’nı slaytlarla anlattığını belirterek, ‘Planı kabul etmedik. Etsek Türkiye’de darbe olurdu’ dedi. İfadelerinin ardından paşalar, mahkemeye dahi sevk edilmeden serbest bırakıldılar. Ergenekon soruşturması kapsamında isimleri ‘Darbe Günlükleri’nde geçen Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ‘şüpheli’ sıfatıyla sorgulandı.
GENELGE ŞARTI
Eski komutanlar Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in ifadelerini, Ergenekon savcılarından Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Kafes soruşturmasını da yürüten savcılar Murat Yönder ve Ercan Şafak aldı. Sorgulara, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in 2006’da çıkardığı genelge uyarınca İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı da katıldı. Genelge, eski kuvvet komutanlarının sorgusunun başsavcı ya da vekili tarafından yapılacağı şartı getiriyor.
ÜLKEDE DARBE OLURDU
3 komutana, iddiaya göre Şener Eruygur’un hazırladığı öne sürülen ‘Eldiven’ adlı darbe planı soruldu. Yine iddiaya göre komutanlar, ‘Böyle bir plan hazırlandığı doğrudur. Eruygur bunları slaytlarla anlattı. Ama bunu kabul etmedik. Eğer bu planı kabul etseydik, Türkiye’de darbe olurdu’ yanıtını verdi. 3 ismin de haklarındaki darbe iddialarını reddettikleri öğrenildi.
NAZİK SORGU!
İfadeye verilen öğlen arasında eski komutanlar, yemeklerini yedikten sonra adliyenin Boğaz manzarasına bakan terasına çıktı. Komutanlar terasta kahve ve sigara içerek uzun sorgu arasında ‘nefes’ aldı. Ayrıca savcıların, sorguda emekli komutanlara ‘paşam’ diye hitap etmeleri dikkat çekti.
MAHKEMEYE ÇIKARILMADILAR
‘‘Eski kuvvet komutanlarının hangi suçtan sorgulandıkları’’ sorusunu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ‘‘Günlüklerle ilgili şüpheli olarak sorguladık. Bu soruşturmada başka bilgileri de sorduk, ama bunları açıklayamayız. Soruşturma devam ediyor’’ şeklinde yanıtladı. Avukatlar, müvekkillerinin iddiaları reddettiğini de dile getirdi. Gazetecilerin, “Savcının Fırtına’ya nasıl hitap ettiği” sorusuna Avukat Demir, “Paşam dediler” yanıtını verdi. 3 paşa, 10 saatlik savcılık sorgusunun ardından mahkemeye dahi sevk edilmeden savcılıktan serbest bırakıldı.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Komutanların savcılık tarafından serbest bırakılması, haklarında dava açılmayacağı anlamına gelmiyor. Komutanlar hakkındaki soruşturma devam edecek. Yeni deliller elde edilirse, komutanlar ek ifade için tekrar savcılığa çağrılabilir. Soruşturma sonunda savcılar dava açmak için yeterli delil bulunduğunu değerlendirirse, komutanlar hakkında iddianame hazırlanacak. Eğer iddia konusu suçların oluştuğuna dair yeterli delil elde edilemezse, komutanlar hakkında takipsizlik kararı verilecek. (İstanbul/EVRENSEL)

DÜNYA BASININDA SORGU

Paşaların sorgulanması haberi, yabancı basın ajanslarında da yer buldu. İşte dünyanın önde gelen haber kaynaklarının konuyla ilgili yorumları:
REUTERS: Üç emekli general, Türkiye’de İslamcı kökenleri olan hükümeti devirmek için darbe hazırlıkları yaptıkları iddiasıyla açılan davada ifade verdi. Dava, AB adayı Türkiye’de tansiyonu yükseltti. Türkiye’de geçtiğimiz 50 yılda dört hükümet deviren ordu, neredeyse dokunulmaz olarak görülüyor. Dolayısıyla bundan birkaç yıl önce askerlerin ifade vermesi düşünülemezdi bile.
THE ASSOCIATED PRESS: Türkiye’de savcılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami eğilimli hükümetini devirmek için plan yaptıkları iddiasıyla eski kuvvet komutanlarını sorguluyor. Emekli komutanların sorgusunun darbe planları iddialarını aydınlatması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

ÖDP’den ‘Şimdi halk kazanacak’ kampanyası

SONRAKİ HABER

Özel Harp Dairesi’ni Menderes kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...