07 Aralık 2009 00:00

Diyarbakır’daki polis müdahalesi can aldı

ABDULLAH Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarının ve sağlık durumunun kötüleşmesini protesto etmek...

Paylaş

ABDULLAH Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarının ve sağlık durumunun kötüleşmesini protesto etmek için Diyarbakır’da yürüyen binlerce kişiye polisin gaz bombalarıyla müdahale etmesi sonucu çatışma yaşandı. Müdahale sırasında polisin havaya açtığı ateş sonucu vücuduna iki kurşun isabet eden 23 yaşındaki Aydın Emre yaşamını yitirdi.
Diyarbakır’da Öcalan’ın durumuna ilişkin yapılacak yürüyüş için DTP il binası önünde toplanan ve aralarında milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu binlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleriyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin üst tarafından geçen caddeye doğru yürüyüşe geçti. DTP’lilerin Emniyet Müdürlüğü yetkileriyle yaptıkları görüşmeler sonuç vermezken, kitlenin bulunduğu alana doğru onlarca gaz bombası atılmasının ardından çatışma başladı. Birçok sokağa yayılan çatışmalar, DTP il binası çevresinde yoğunlaştı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale ettiği binlerce gösterici, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinin caddelerine dağılarak polise molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Polis, AKP il binası yakınında göstericileri dağıtmak için havaya ateş açarken, AKP il binasına da molotofkokteyli atıldı. Çatışmalar birçok sokakta devam etti. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk yaptığı açıklamada çıkan olayların nedeninin polisin tutumu olduğunu belirterek, “Polis tahrik etti” dedi. Diyarbakır’daki gösterilerde çok sayıda kişi yaralandı.
BATMAN’DA SERT MÜDAHALE
Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla dün Batman’da yapılan gösteriye polis sert müdahale etti. Kentin yüzde 80’i kepenk kapatırken, Atatürk Parkı’na yürümek isteyen kitleye polisin izin vermemesi sonucu başlayan gerginlik çatışmaya dönüştü. Gösterilerde bir çok kişinin yaralandığı öğrenildi.
Silopive Kızıltepe’de yapılan yürüyüşlere polis müdahale ederken, Mardin’in Nusaybin ilçesinde de dün kepenkler açılmadı. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ve Viranşehir ilçeleri ile, Van ve Bingöl’de de dün gösteriler yapıldı.
Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 4 PKK’li hükümlü, Öcalan’ın koşullarına dikkat çekmek amacıyla süresiz açlık grevi başlattı.
VAN’DA 4 KİŞİ TUTUKLANDI
Öcalan eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle Van’da gözaltına alınan 7 kişiden 4’ü tutuklanarak, Van F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Serbest bırakılan 3 kişi ise gözaltında bulundukları sırada dayağa maruz kaldıklarını söyledi. Olaylar sırasında gözaltına alınan 8 kişinin ise emniyetteki sorguları sürüyor. Öte yandan, dün sabaha karşı DTP Çiğli ilçe binasına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce molotofkokteyli atıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Patron sömürüde sınır tanımıyor

SONRAKİ HABER

Kapatmanın sonuçları
ağır olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...