07 Aralık 2009 00:00

1 kuruşluk borcu 300 lira olarak ödetiyorlar

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, hesap kapatılırken unutulan 1 kuruşluk bakiye karşılığında bankaların 300 liraya kadar bedel talep edebildiğini bildirdi.

Paylaş

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, hesap kapatılırken unutulan 1 kuruşluk bakiye karşılığında bankaların 300 liraya kadar bedel talep edebildiğini bildirdi.
Kaya yaptığı yazılı açıklamada, hesap işletim ücretlerinin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi gereği haksız ve geçersiz olduğunu belirtti.
Bankaların hesap sahiplerinden, yılda ortalama 200 lira hesap işletim ücreti tahsil ettiğini kaydeden Kaya, şunları belirtti: “Daha ileri giderek kapatılmış, ancak kuruşluk bakiye kalmış hesapları da gelir kapısına çevirmiştir. Özellikle son dönemlerde çalışmayan banka hesabı yüzünden borçla karşılaşan tüketicilerin şikayetlerinde önemli artış oldu. Hesap kapatılırken unutulan 1 kuruşluk bakiye karşılığında bankalar 300 liraya kadar bedel talep edebiliyor. Bankalar, hesap kapatma yapıldığında 1 kuruşluk bakiye kaldığı gerekçesiyle hesabın bugüne kadar açık tutulduğunu söylüyor. Rakamlara bakılırsa kârlı bir yatırım.”
HUKUKA AYKIRI
Bankada bulunan hesabı kapatmak veya bütün parasını çekmek isteyen tüketicinin, banka görevlisinin yönlendirmesiyle hareket ettiğini ifade eden Nazım Kaya, şöyle devam etti: “Hesap açık kalsın beyanı olmasa dahi kuruşluk bakiyelerden dolayı bu kadar yüksek bedeller istemek hukuka aykırıdır. Yaşanan krize rağmen eski defterleri karıştırmak, yeni bedeller çıkarmak, bankacılık kesimine olan güvenin zedelenmesini artırmaktadır. Bu dönemde birçok alacağının üzerine çizgi çeken esnaf ve işverenimize karşı bankacılık kesiminin yeni borçlandırma teknikleri keşfetmesi doğru değildir. Tüketiciler, kapattıklarını düşündükleri eski banka hesaplarını mutlaka kontrol etmelidir. Eski ve çalışan hesaplarından dolayı hesap işletim ücreti gibi adlarla ücret istenmesi halinde, Tüketiciler Birliği’ne müracaatları halinde gereken hukuki destek yapılacaktır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, gerekli müdahaleyi yaparak yaşatılan mağduriyeti gidermelidir.” (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

YERLİ PİRİNÇTE KDV YÜZDE 1OLMALI

SONRAKİ HABER

Özelleştirme saldırısı durdurulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa