07 Aralık 2009 00:00

Erzin eyleme hazırlanıyor

Hatay’ın Erzin ilçesi Burnaz Sahili’nde organize sanayi bölgesine elektrik enerjisi sağlamak amacıyla...

Paylaş

Hatay’ın Erzin ilçesi Burnaz Sahili’nde organize sanayi bölgesine elektrik enerjisi sağlamak amacıyla yapılmak istenen 5 adet termik santrallerle ilgili halk toplantısı yapıldı. Erzinliler, hem insan sağlığını hem de bölgede üretilen narenciye üretimini bitirecek olan termik santrallere karşı yeni mücadele kararları aldılar. Erzinliler, 13 Aralık’ta traktör eylemi yapacak.
MİLLETVEKİLLERİNE ATEŞ PÜSKÜRDÜLER
Toplantıya, ÇETKO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sadun Bölükbaşı, Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, Çevre Mühendisi Remzi Karakayalı, Eğitim Sen Şube Başkanı Necdet Sökmen, Osmaniye’den çevre örgütleri ve ADD temsilcileri, Emek Partisi Erzin İlçe Başkanı ve Erzin Termik Santral Karşıtı Platform Üyesi Mehmet Özaslan ve narenciye üreticileri de katıldı. Herkesin söz alarak konuştuğu toplantıda halk, yanlarında göremediği Hatay milletvekillerine ateş püskürdü.
OTURUP BEKLEYEREK OLMAZ
Belediyenin düğün salonunda gerçekleşen toplantı, termik santralin zararlarını anlatan slayt gösterimiyle başladı. “Burayı kalitesiz bölge ilan ettiler. Burası otlak; burada kimse yaşamıyor mantığıyla bizi yok sayıyorlar” diye konuşan ÇETKO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sadun Bölükbaşı, kazanımın oturup beklemekten değil bir şeyler yapmaktan geçtiğine dikkat çekti.
AFŞİN’E, ELBİSTAN’A BAKIN
Termik santrali felaket olarak nitelendiren narenciye üreticisi İrfan Doğan, “Afşin, Yatağan’ı bir incelesinler önce. Burada yaşayan insanlara ne gibi zararları olmuştur, onlara istihdam yaratmış mı? Yoksa işsiz mi bırakmıştır?” şeklinde konuştu. Santral kurmak isteyenlerin halka, kömür değil de doğal gazla çalışacağını söylediklerini belirten Doğan, halk için kabulü kolay şık aradıklarına vurgu yaptı. Hatay milletvekillerine seslenen Doğan, “Seçim zamanı hepsi kapımızda oluyorlar, şimdi niye yanımızda değiller?” dedi.
Narenciye üreticisi Bülent Arıcı, Erzin narenciyesinin bir marka niteliği taşıdığına dikkat çekerek, “Yapacağımız eylemleri Bergama’da siyanürle altın arayanlara karşı mücadele veren köylülerin eylemleri kadar geniş yapmalıyız” diye konuştu.
Halk Sağlığı Uzmanı Umut Gürsoy, Türkiye’de ilk termik santral eyleminin Aliağa’da yapıldığını belirterek başladığı konuşmasında, bu eylemlerin örnek alınması gerektiğini söyledi. Gürsoy, “Tüm Türkiye’yi içine alan büyük bir miting yapalım” dedi. Eğitim Sen Şube Başkanı Necdet Sökmen, önümüzdeki hafta yapılacak traktör eylemini konuşmak için toplandıklarını belirterek, “Bugünden başlarsak eğer, eyleme üreticilerin, çiftçilerin yoğun katılımını sağlarız” şeklinde konuştu.
ÇED RAPORU HALKLA ALAY EDİYOR
Emek Partisi Erzin İlçe Başkanı ve Erzin Termik Santral Karşıtı Platform Üyesi Mehmet Özaslan ise hazırlanan ÇED raporunun Erzinlilerle alay etmek amacı taşıdığının altını çizdi. Özaslan, “Bu rapor bizleri, çocuklarımızı, torunlarımızı yok sayıyor. Ama onların karşısında biz varız, halk var, güçlerimizi birleştirirsek termik santralleri yapamazlar. Onlar kararlıysa biz daha kararlı olmalıyız” dedi. Özaslan, yapılan bir araştırmaya da dikkat çekerek, “2008’de Ankara Onkoloji Servisi’ne gidenlerin büyük bir kısmı Afşin’den gitmiştir. 3-5 yıl sonra biz de aynı durumları yaşayacağız. Etkili eylemler yaparak mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi.
Halk toplantısı sonucunda 13 Aralık Pazar günü traktör eylemine çiftçilerin, üreticilerin, halkın her kesiminin katılımı için çağrı yapıldı. (Erzin/EVRENSEL)

SANTRAL GÖÇE NEDEN OLACAK
Erzin, en verimli tarım toprakları üzerinde bulunmasının yanı sıra bitki örtüsü ve canlı çeşitliliği yüzünden Avrupa’nın korunması gerekli 100 sıcak noktasından biri seçilen Amanos Dağları’nın eteklerinde. Rüzgar ve güneş enerjisi kullanılarak enerji üretmeye müsait bir yer. Termik santral kurulursa Erzin tüm bu özelliklerini kaybedecek. Ve işsiz kalacak olan narenciye üreticisi göç etmek zorunda kalacak.
Burcu Özkaya
ÖNCEKİ HABER

Üniversiteler YÖK’ün oyuncağı mı?

SONRAKİ HABER

Ereğli’de işçilere ödeme başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...