07 Aralık 2009 00:00

Engelli çalıştırmamak için ceza mı ödüyorlar?

KANUN gereği engelli çalıştırmak zorunda olan özel sektör, bunun yerine ceza ödemeyi mi tercih ediyor?

Paylaş

KANUN gereği engelli çalıştırmak zorunda olan özel sektör, bunun yerine ceza ödemeyi mi tercih ediyor? Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İlimdar Boztaş, pek çok şirket engelli çalıştırmak yerine ceza ödediği için İş-Kur’da biriken paranın 14 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Boztaş, kalanların önemli bir kısmının da cezai yaptırımdan kurtulmak için engellilerin sadece sigortasını yatırıp, çalışıyor gösterdiklerini iddia etti.
1475 sayılı İş Kanunu’na göre 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri, yüzde 3 oranında engelliyi, uygun işlerde çalıştırmak zorunda. Ancak bu yasaya ne kamu kuruluşları, ne de özel sektör uyuyor.
‘AYLIK 1950 LİRA CEZA TERCİH EDİLİYOR’
Engelli istihdamında istenilenin bir türlü yerine getirilemediğini belirten Boztaş, durumdan dert yandı: “Birçok şirket özürlü istihdamı yerine aylık 1950 TL ceza ödemeyi kabul ediyor. Bugüne kadar özel sektörde istihdam zorunluluğu olan firmalara 14 milyon lira ceza kesildi. Birçok firma, özürlü istihdam etmek yerine cezayı tercih ediyor. Yasaya meydan okuyorlar.”
“Halbuki bir özürlüyü istihdam etse, sigorta ve maaş olarak en fazla 1500 TL ödeyecek” diyen Boztaş, 30’dan fazla engelli çalıştıran işyerlerinde primin Hazine tarafından ödendiğine dikkat çekti. Bu durumda patronun her ay 450 TL kâr edeceğini vurgulayan Boztaş, “Ancak buna yanaşmıyorlar” dedi.
‘KADRO BOMBOŞ’
Sadece özel sektörün değil kamunun da engelli çalıştırmaya yanaşmadığını söyleyen Boztaş, Türkiye genelinde kamu kurumlarında 38 bin 192 engelli kadrosunun boş olduğuna dikkat çekti. “Örneğin Ziraat Bankası engelli çalıştırmamış bugüne kadar. Bunu görüntü kirliliği olarak düşünüyor. Bu acı bir tablo” diyen Boztaş, kurum genel müdürünün engelli atamaması halinde disiplin suçu işlemiş sayılmasını istedi ve şöyle konuştu: “Derece alamasın. Mükafatlandırılmasın. Cezai yaptırım müdüre yapılırsa hiçbir kadro boş kalmaz. Bunu Başbakan’a ilettik.”
HAZİNE KARŞILASIN
Başbakan Erdoğan’la yaptıkları görüşmede engellilerin istihdamıyla ilgili yeni düzenlemeler istediklerini söyleyen Boztaş, bu düzenlemeleri şöyle sıraladı: “Firma, kaç engelli personel çalıştırırsa çalıştırsın kota zorunluluğunu kaldıralım. Her engellinin sigortasını Hazine karşılasın. O özürlü personel ucuza mal olduğu için özel sektörü teşvik eder. Hükümetten bu konuda cevap bekliyoruz.” (Konya/CİHAN)
Aydın Hızlıca
ÖNCEKİ HABER

Mutluğun resimini çiziyorlar

SONRAKİ HABER

Hükümetin umurunda mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...