07 Aralık 2009 00:00

Gelecek biz miyiz?

İstanbul Barosu’nun talebi üzerine değerlendirilen ve Danıştay tarafından bayram arifesi karara bağlanan...

Paylaş

İstanbul Barosu’nun talebi üzerine değerlendirilen ve Danıştay tarafından bayram arifesi karara bağlanan, üniversiteye giriş sınavında katsayıların kaldırılmasına ilişkin yasa iptali bizler gibi birçok genci hayal kırıklığına uğrattı ve harcanan emeklerin boşa çıkmasına sebep oldu. Bugün üniversite sınavına hazırlanan birçok genç ne yapacağını bilmez durumda.
Bu karmaşanın temel aktörlerinden biri olarak YÖK ise halen öğrencilere tedirgin olmamaları gerektiğini söylüyor. Onların “B” planları var, herhalde bizlerin de bir “B” planı olduğunu sanıyorlar.
Krizde işten atılan babanın ödeyemeyeceğini bildiği halde sırf evladı dershaneye gidebilsin, iyi bir geleceği olsun diye borç almasının bir “B” planı olabilir mi? Stajdan kazandığı parayla dershaneye yazılan öğrencinin bir “B” planı var mıdır?
Biz öğrencileri doğrudan etkileyen bu değişikliğin sebebi ise siyaseti öğrenciye yasaklayan siyasilerin eğitim üzerinden yaptıkları politikalardır. 21 Temmuz 2009 tarihli üniversiteye girişte katsayı farkının kaldırılmasına ilişkin karar mayıs ayında, bugün kararı iptal eden Danıştay’a gönderilmiş ve uygulanmasında bir sakınca görülmemiştir. Aradan geçen 6 ayda ne değişti de sakınca görüldü? Bu, yürütmeyi durdurma kararının politik temele bağlı olduğunun bir göstergesidir.
Böylesine kirli oyunlarla politika yapan siyasi güçler, halkı ne derece önemsediklerini bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bugün biz öğrenciler için yapılması gereken birilerinden bir şeyler beklemeden kendi mücadelemizi vermektir. Okul öğrenci meclislerini, öğrenci kulüplerini bu mücadelenin mevzisi haline getirip kendi geleceğimizi yaratmamız gerekmektedir. Okul meclislerinden ilçe ve il meclislerine kadar, yasa değişimine kadar giden birliktelik kurulmalıdır. Ancak kendi geleceğimiz kendimiz yaratırsak bizim için bir gelecek olacaktır. Geleceğimizi kendi politik çıkarları uğruna harcamalarına izin veremeyiz. Adaletli sınav, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemi talebimizde birleşmeliyiz.
Halil Bandırma (İzmir)
ÖNCEKİ HABER

Reşat Nuri’nin ağacında buluşuldu

SONRAKİ HABER

25 Kasım dayanışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...