08 Aralık 2009 00:00

Aydın Erdem toprağa verildi

DİYARBAKIR’da çıkan olaylarda polis kurşunuyla yaşamını yitiren Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi...

Paylaş

DİYARBAKIR’da çıkan olaylarda polis kurşunuyla yaşamını yitiren Dicle Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Aydın Erdem’in cenazesi, binlerce kişinin katılımıyla Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Çınaraltı köyünde toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, AKP Hükümeti’nin katliam uygulaması ile karşı karşıya kalındığına işaret ederek, Erdem’in açık bir şekilde hedef gözetilerek katledildiğini söyledi.
Aydın Erdem’in cenazesi, Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi morgunda yapılan otopsi işlemlerinin ardından yakınları, okul arkadaşları ve çok sayıda kişi tarafından alınarak Çınaraltı köyünde toprağa verildi. DTP Grup Başkan Vekili Demirtaş burada yaptığı konuşmada, “AKP Hükümeti’nin bir katliam uygulaması ile karşı karşıyayız. Aydın, bugün tesadüfen ölmedi, açık bir şekilde hedef gözetilerek katledildi. Katillerden ve bu katliamcı zihniyetten elbette ki hesap soracağız. Şehitlerimize söz verdik” dedi.
TEK KURŞUNLA YAKIN MESAFEDEN
Diyarbakır’da yapılan otopside, Aydın Erdem’in yakın mesafeden ve tek kurşunla yaşamını yitirdiği tespit edildi. Savcılığın hazırladığı otopsi raporuna göre Aydın Erdem’in ölümüne sebep veren kurşunun, sağ kürek kemiği hizasından girip, sol omuz başından çıktığı belirlendi. Rapora göre Erdem’in ölüm nedenin ateşli silaha bağlı yaralanma olduğu tespiti yapıldı. Erdem’in kafasındaki yaraların ise düşme sonucu olmuş olabileceği belirtildi. Erdem’in otopsisine gözlemci olarak katılan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey de, Erdem’e yakın mesafeden ve arkadan ateş edildiğini söyledi.
ÜNİVERSİTEDE BOYKOT
Aydın Erdem’in polis tarafından öldürülmesine tepki gösteren öğrenciler, üniversitede 3 gün boyunca dersleri boykot edecek. Dün başlayan boykot nedeniyle öğrenciler derslere girmedi. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, “Bir yıl önce Mahsun Karaoğlan arkadaşımız, dün ise Aydın Erdem arkadaşımız polis kurşunuyla katledildi. 3 gün boyunca derslere ve sınavlara girmeyeceğiz” denildi. Boykot nedeniyle sınıflar büyük oranda boşaldı.
(DİYARBAKIR)


POLİS ‘GEREKENİ YAPIYOR’
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, gösterilere ilişkin yaptığı ‘Güvenlik güçlerimiz ve savcılarımız gerekeni gerektiği yerde yapacaktır’ açıklamasının ardından yapılan gösterilere müdahalenin dozu iyice arttı. Son 10 günde gösterilere polisin yaptığı sert müdahalede, bir kişi yaşamını yitirdi; Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Batman, Van, Ağrı, Hakkari, Adana, Mersin, İstanbul, Kocaeli’deki gösterilere gaz bombaları ile müdahale edilirken aralarında çocukların da bulunduğu 751 kişi gözaltına alındı, 12’si çocuk 106 kişi tutuklandı, yüzlerce kişi yaralandı. Başbakan’ın Mart 2006’da başta Diyarbakır olmak üzere bölgenin birçok ilinde gerçekleşen eylemlere ilişkin yaptığı, ‘Çocuk da olsa kadın da olsa güvenlik güçleri gerekeni yapacak’ açıklamasının ardından da çoğu çocuk olmak üzere, Diyarbakır’da 11, Mardin’de 2 ve Batman’da 1 kişi, polisin kurşunuyla yaşamını yitirmişti.



Gösterilere sert müdahale

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki koşullarını protesto etmek amacıyla yapılan gösterilere neredeyse her yerde polis müdahale etti. Onlarca kişinin yaralandığı ve yüzlercesinin gözaltına alındığı olaylar nedeniyle başlayan çatışmalar önceki gece ve dün de devam etti.
ŞANLIURFA
Viranşehir’in Karacadağ Caddesi’nde önceki akşam toplanan yüzlerce kişi, Öcalan lehine sloganlar atarak gösteri yaptı. Polis ekipleri gösteriye gaz bombalarıyla müdahale ederken, ilçede başlayan çatışma tüm gün devam etti.
HAKKARİ
Hakkari’deki olaylar dün de sürdü. Medrese, Keklikpınar ve Bağlar Mahallelerinde tüm gün süren çatışmalarda bir çok kişi gözaltına alındı. Siirt,İstanbul, Adana, Mersin, İzmir’deki gösterilere de çok sert müdahale edildi.
(HABER MERKEZİ)


SERAP ESER YAŞAMINI YİTİRDİ
8 Kasım’da İstanbul Küçükçekmece’de bir belediye otobüsüne molotofkokteyli atılması sonucu yanarak yaralanan Lise Son Sınıf Öğrencisi Serap Eser tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. DTP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, “Serap’ın hayatını kaybettiği saldırıyı kınıyoruz. Şartlar uygun olursa taziye ziyaretinde bulunuruz” dedi.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Paşalar Ergenekon üyesi değilmiş!

SONRAKİ HABER

DEMOKRASİ SINAVI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...