08 Aralık 2009 00:00

AKPHükümeti ‘açılımı’ taşlıyor

DTP’nin kapatılmak istenmesi, İmralı’da yapılan kısıtlamalar ve yaşananlar nedeniyle ‘zor günler...

Paylaş

DTP’nin kapatılmak istenmesi, İmralı’da yapılan kısıtlamalar ve yaşananlar nedeniyle ‘zor günler yaşayan açılımda’ bir geri adım daha! “Taş atan çocuklar yasa tasarısı” da hükümet geri adım attırdı. Demokratik Açılım’ın ilk yasal düzenlemesi olan ve kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen yasa tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nun gündeminden çekildi. Bu düzenleme, insan hakları savunucuları ve avukatlar tarafından yetersiz bulunuyordu. Buna rağmen tasarıda küçük de olsa kısmi iyileştirmeler yer alıyordu.
GEREKÇE YOĞUNLUK!
TBMM Adalet Komisyonu, Meclis’in yoğun gündemini gerekçe göstererek, 10 Aralık Perşembe günü görüşülecek yasa tasarısının ertelendiği açıklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla geçen hafta cuma günü ertelenmesine karar verilen yasa tasarısının şimdilik gündeme alınmayacağı kaydedildi. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ertelemenin gerekçesini komisyondan yeni geçen Çek Yasa Tasarısı mesaisine bağladı. Ancak kulislerde, iktidarın, son günlerde artan sokak eylemleri nedeniyle tasarının Meclis’teki yasalaşma sürecini erteleme kararı aldığı konuşuluyor.
NE GETİRİYOR DU?
Doğu ve Güneydoğu’daki gösterilerde polise taş attıkları için 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 115 çocuk ile daha sonra bu duruma düşeceklere cezaevi yerine rehabilitasyon kapısının açılmasını sağlayan düzenleme, ‘terör’ suçlarında cezaları artıran hükümlerin, 18 yaşın altındaki çocuklara uygulanmamasını öngörüyor. Yargılanan çocuklar için istenen cezalar yarı oranında düşecek. Çocuk Koruma Kanunu’ndaki koruyucu hükümler, ‘terör’ davalarında da uygulanacak. Tüm çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanacaklar. Çocuklar gözaltına alınırken ve sorgularından yanlarında sosyal görevli bulunacak. Emniyetteki ifadeleri ‘terörle mücadelede’ değil çocuk şubesinde alınacak. Sorgulamalarını çocuk savcıları yapacak. (Ankara/EVRENSEL )

DESTEK GECİKMEDİ!
AKP’nin bu geri kararına destek gecikmedi. Her konuda AKP’ye ‘muhalefet’ eden CHP bu konuda AKP’yi destekledi. Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, görüşmelerinin ertelenmesinin isabetli olduğunu söyledi. Okay, “Açılımın tek somut göstergesi olan tasarı geri çekilerek açılımın nasıl bir fiyasko olduğu da ortaya çıkmıştır. Açılım adına yola çıkanlar Türkiye’yi yeniden kardeş kavgasına sürüklemişlerdir. Neticede bu açılım artık sonuçlanmıştır, sonlanmıştır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP Burhaniye’den dostluk toplantısı

SONRAKİ HABER

Kritik görüşmede gündem ABD planları oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...