08 Aralık 2009 00:00

KESK 14. yaşına da hak mücadelesi ile giriyor

FİİLİ mücadele ile sendikalaşmanın önünü açarak, emek alanında 12 Eylül darbesinin etkisini bir nebze hafifleten KESK, 14 yaşında.

Paylaş

FİİLİ mücadele ile sendikalaşmanın önünü açarak, emek alanında 12 Eylül darbesinin etkisini bir nebze hafifleten KESK, 14 yaşında. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ve grev hakkı için mücadele dolu 14 yılı geride bırakan KESK, emek ve hak mücadelesinde kararlı.
Kuruluşunun 14. yılında alanlarda kamu çalışanlarının haklarını ve demokrasi mücadelesini bir tutan KESK, toplumsal muhalefetin güçlü seslerinden birisi olarak sendikal faaliyetlerine devam ediyor. 14 yıl önce kurulan KESK, bu süre içerisinde birçok baskıya, sürgüne ve üyeleri faili meçhullerle katledilmesine rağmen, emek alanında mücadelesini yükselterek devam etti.
Sendikal faaliyete ilk olarak 28 Mayıs 1990 yılında Eğitim-İş’i kurarak başlayan kamu emekçileri, ardından Eğitim Sen ile Tüm Bel-Sen’i kurdu. Sonrasında çok sayıda sendika kuruldu.
Sendikaları kurma ve yaşatma yılı olarak bilinen 1990-91 yılları arasında sendikalar ilk baskılarla karşılaşmaya başladı. Bu dönemlerde sendikaların tümü hakkında kapatma davaları açılmış, bazı yöneticiler geçici sürelerle görevden uzaklaştırılmış ve sendikalar mühürlenmeye başlamıştı.
Sendikalar bir yandan hukuksal alanda girişimlerini sürdürürken, diğer yandan fili ve meşru temelde mücadelelerine devam etti. (ANKARA)


ÖNCEKİ HABER

Böyle mi koruyacaksınız?

SONRAKİ HABER

ARASIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...