08 Aralık 2009 00:00

Böyle mi koruyacaksınız?

Her fırsatta eylemlere katılan çocukları ‘terör örgütü yandaşı’ ilan eden, işkence ve kötü muamele haberleriyle...

Paylaş

Her fırsatta eylemlere katılan çocukları ‘terör örgütü yandaşı’ ilan eden, işkence ve kötü muamele haberleriyle gündemden düşmeyen İstanbul Emniyeti, şimdi de çocukların koruyuculuğuna soyundu. Emniyet çocukları, halka “Kağıt mendil, çiçek, su almayın, tartılmayın, ayakkabınızı çocuklara boyatmayın” diyerek koruyacak.
İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü’nün “Sokağın Tehlikelerine Maruz Kalan Çocukların Korunması, Eğitim-Öğretimin Sağlıklı Devamı ve Kamu Esenliğinin Sağlanması” adlı kararının amacı, çocukların korunması ve topluma faydalı bireyler haline getirilmesi. Ancak alınan kararlar, çocukların maruz kaldıkları sorunları çözmekten hayli uzak.
SORULARA YANIT ARANMIYOR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethaneler, inşaatlar, terk edilmiş yapılar, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacak ve kullandırılmayacak” deniliyor, ancak “Bu çocuklar nerede kalacak?” sorusuna yanıt aranmıyor.
“18 yaş altı çocuklar toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, akan trafiğin içinde, bar, diskotek ve eğlence yerlerinde çalıştırılmayacak” denilen açıklamada buralarda çalıştırılan çocukların topluma nasıl kazandırılacağı sorusu da yanıt bulmuyor.
HALKA ‘ALMAYIN’ ÇAĞRISI
Açıklamada, halka çocukların sattıkları mal ve hizmetlerin de görmezden gelinmesi çağrısı yapılıyor: “18 yaşından küçüklerin sattıkları mal ve hizmetler kağıt mendil, çiçek, su, tartıcılık, ayakkabı boyacılığı satın alınmayacaktır.”
YİNE ‘POLİSİYE’ ÇÖZÜM!
“Okul, dershane, yurt gibi eğitim ve öğretim mekanlarıyla ilgisi olmayan şahısların, bu yerler etrafında bekleme yaparak, eğitim ve öğretimi doğrudan etkileyerek ve böylece öğrenci ve idareyi rahatsız edecek hal ve hareketlerin, eğitim ve öğretimin huzur ve sükun içinde devamının sağlanması yoluyla muhtemel risk gruplarının ve çeteleşmenin önüne geçilecektir” denilerek okulların güvenliğinin polisle sağlanacağı iddia ediliyor.
‘OKUL POLİSİNDEN’ DERS ALINMADI
Aynı gerekçeyle geçtiğimiz aylarda Ankara’da başlatılan ‘okul polisliği’ uygulaması, başlı başına bir sorun haline gelmişti. Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi’nde öğrenci E.G, okul polisi tarafından hastanelik edildi. Uygulamanın ‘ilk dakika golleri’ olarak nitelenen 2 örnek de Ankara’da İncesu Lisesi ve Çağrıbey Anadolu Lisesi’nde yaşandı, burada da okul polisleri öğrencilere şiddet uyguladı. Benzer bir uygulamanın hayata geçirileceğinin sinyalleri, “Denetim başta okul idareleri olmak üzere aile ve kolluk işbirliği ile sağlanacaktır” denilerek verildi.
İstanbul Valiliği’nin ‘olur’ verdiği kararlar, ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler söz hakkı istiyor

SONRAKİ HABER

KESK 14. yaşına da hak mücadelesi ile giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...