08 Aralık 2009 00:00

ABD işgali kadınlara Taliban’ı aratmıyor

ABD’nin Afganistan’ı işgal ederken Batılı ülkelerin halklarını ikna etmek için kullandığı iddialardan biri de, Afgan kadınları Taliban baskısından kurtarmaktı.

Paylaş

ABD’nin Afganistan’ı işgal ederken Batılı ülkelerin halklarını ikna etmek için kullandığı iddialardan biri de, Afgan kadınları Taliban baskısından kurtarmaktı. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), işgalin üzerinden 8 yıl geçmesine karşın, kadınlara verilen sözlerin tutulmadığını ve Afgan kadınlarının giderek daha fazla tehdit altında yaşadığını bildirdi.
Merkezi New York’ta bulunan kuruluşun, “Tüm dünya olarak söz verdik: Afganistan’daki kadınların hakları” başlıklı 96 sayfalık raporunda, Afganistan’da iktidarda bulunan ABD destekli Karzai hükümeti, “kadınlara saldıranları cezalandırmama kültüründen yana tavır koymakla” suçlandı.
HRW’nin Afganistan uzmanı Rachel Reid tarafından hazırlanan raporda, Afganistan’daki kadınların durumunun endişe verici olduğu ve giderek daha da kötüleşme riski taşıdığı belirtildi. Raporda, “Tüm dünya gözlerini ABD yönetiminin yeni Afganistan stratejisine dikmişken, bu ülkedeki kadınların haklarını sağlamak radikal bir talepten ibaret olmamalı ve mali yardımları sağlayan hükümetlerin önceliklerinin ilk sırasına yerleştirilmelidir” denildi.
ŞİDDET CEZASIZ KALIYOR
Kadınların sürekli şiddet ve ayrımcılığın kurbanları olduğu ve adalet ile eğitime kısıtlı erişimleri bulunduğu belirtilen raporda, Afgan hükümetinin, “kamu yaşamında önemli rol oynayan birçok kadının katilini adalet önüne çıkarmadığı ve kadınlara saldıranları cezasız bırakma kültüründen yana bir tavır sergilediği” kaydedildi. HRW’nin incelemelerinde “sık karşılaşılan saldırıların” beş alanda yoğunlaştığı belirtilirken, bunların, kamu yaşamında rolü bulunan kadınları hedefleyen saldırılar, çevredeki kadınlara yönelik şiddet, çocukların evlendirilmesi ve evliliğe zorlanması, adalet ve kız çocuklarının ortaöğretime erişimleri olduğu vurgulandı.
Raporda, Taliban rejimi altındaki kadınların durumunun, Afganistan’a 2001’de yapılan işgalin gerekçelerinden biri olarak kullanıldığı, ancak sonrasında kadın haklarının, ne hükümetin ne de uluslararası müttefiklerinin belirgin önceliklerinden biri olduğunun altı çizildi. Raporda, “Afgan hükümetindeki kökten dinci eğilimlerin güç kazanması, direnişin giderek genişlemesi ve Taliban ile uzlaşma olasılığının kuvvetlenmesi hesaba katıldığında, Afgan kadınlarının 2001’den bu yana eğitim, çalışma ve hareket özgürlüğü alanlarında tüm kazanımları ciddi tehdit altındadır” denildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İRAN’DA POLİS ÜNİVERSİTE KUŞATTI

SONRAKİ HABER

‘Umut’la başladı ‘felaket’le bitmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...