08 Aralık 2009 00:00

Yezidîler güven duygusunu kazanmak istiyor

YEZİDÎLERLE ilgili olarak Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) Kadıköy Şube ve Kültür Merkezi’nde yapılan ...

Paylaş

YEZİDÎLERLE ilgili olarak Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) Kadıköy Şube ve Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğin ikincisinde, Yezidîlerin inancı ve yaşadıkları sorunlar ele alındı.
Etkinlik kapsamında Rodi Yüzbaşı’nın Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı bir Yezidî köyünü anlatan Mezra Ezîdiya (Ezidîlerin Mezrası) adlı belgeselin gösterimi yapıldı.
Belgeselin ardından Yezidî Sosyolog Azad Barış ile Yönetmen Rodi Yüzbaşı’nın katıldığı bir söyleşi gerçekleşti.
YEZİDÎLER ŞEYTANA TAPMIYOR
Azad Barış, yazılı tarih kaynaklarına göre 12. yüzyılda Yezidîliğe rastlandığını söyledi. Yezidîliğin Irak’ta yer alan Şengal ile Türkiye’deki Dicle Nehri’ni güneyine kadar uzanan bir alanda ortaya çıktığını anlatan Barış, Şeyh Hadi ile birlikte Yezidîliğin tarikatlaştırılmak istendiğini söyledi. Yezidîlik inancının yanlış bilindiğini belirten Barış, “Yezidîlerin şeytana taptığı ilk olarak bazı Avrupalı seyyahlar tarafından ileri sürüldü” dedi. Avrupalı seyyahlar dışında başka kaynaklarda Yezidîlerin şeytana taptığına dair bir bulguya rastlanmadığını söyleyen Barış, “Yezidîler şeytana tapmıyor” dedi.
Hz. Ali’nin çocuklarını katleden Yezidî ile de Yezidîlerin herhangi bir bağı olmadığını hatırlatan Barış, Yezidîlerin, inançlarının doğru anlaşılmamasından dolayı yaşadıkları sıkıntılardan söz etti. Barış, Türkiye’deki Yezidîlerin ilk olarak 1915 yılında yaşanan tehcir politikalarından mağdur olduğunu, sonrasında da bu politikaların 1935’te devam ettiğini söyledi. 12 Eylül askeri darbesi ve ardından bölgede yaşanan savaşla birlikte bu mağduriyetin giderek arttığına dikkat çeken Barış, “İlk failli meçhule kurban giden de bir Yezidîydi” dedi. Yezidîlerin güven konusunda yaşadıkları sıkıntıya değinen Barış, Yezidîlerin kendi topraklarına dönmeleri için güven ortamının sağlanması gerektiğini belirtti.
Rodi Yüzbaşı da farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşamaları gerektiğini ifade ederek, Yezidîlere karşı oluşturulan önyargılara değindi. Yüzbaşı, bunun için de Yezidîlerin geçmişte karşılaştıkları sıkıntıların iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. Yüzbaşı, yapılacak yüzleşme ile farklı kültürlerin daha rahat bir şekilde bir arada yaşayabileceğine dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Küçük adanın büyük insanları

SONRAKİ HABER

Facebook Evrensel Kültür’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...