08 Aralık 2009 00:00

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

Yazılısı, görseli ile basınımızın her gün bir yenisini yarattığı yapay gündemlerden, Başbakan Erdoğan’ın...

Paylaş

Yazılısı, görseli ile basınımızın her gün bir yenisini yarattığı yapay gündemlerden, Başbakan Erdoğan’ın canı sıkıldıkça gazetecileri odak noktasına oturttuğu öfkeli söylemlerinden, muhalefetin çözüm yerine laf ürettiği siyasi ortamdan çoğu yurttaş gibi sıkıldım ben de. Bu hafta sessiz sedasız aramızdan ayrılan Sinema Yönetmeni Ahmet Uluçay’a ayırmak istedim yazımı. Sinemaseverler “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak “ filmi ile tanımış ve sevmişti Uluçay’ı. Olanaksızlar içinde zoru başarmış, önemli bir sinema yapıtına imza atmıştı. Film dışarıda ve içerde pek çok ödüle değer görüldü. Ülke için bir gurur vesilesiydi yaptıkları. Onulmaz bir hastalığa yakalandı. Uzun hastalık dönemi yeni film projelerini gerçekleştirmesini güçleştirdi. Projelerini tamamlamaya olanak bulamadan ayrıldı aramızdan. Güç günlerinde etkili yetkili kültür makam ve insanları ne kadar ilgi gösterdiler bilemiyorum. Bildiğim ülkemde kültür insanına değer veren kurum ve kişilerin giderek bir bir eksildikleri.
“Karpuz Kabuğundan Gemiler yapmak” filmi için 30 Aralık 2004’te yazdığım bir yazıyı Uluçay’ın ölümü ardından bir kez daha okurla paylaşmak istiyorum: Gerçek bir sinema ustasının anısına saygıyla…
“Bir eksiğimi itiraf etmeliyim. Sinema tutkunuyum ama Türk filmlerine karşı önyargılı olmaktan kurtaramadım kendimi. Son zamanlarda genç sinema yönetmenlerimizin türlü zorlukları aşarak nitelikli yapıtlar ürettiklerini, yurt dışında ödüller topladıklarını göz ardı etmiyorum elbette. Anlatmak istediğim; Türk filmlerine karşı kendimde geliştirdiğim mesafeli olmak, bir tür uzak duruş. Bu tavrımı görsel efekt ağırlıklı, bol aksiyon içeren Amerikan sinemasına karşı da sürdürüyorum. Geçenlerde bir dostumun ısrarı ile Ahmet Uluçay’ın ilk uzun metraj denemesi olan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak “filmine gittim. Filmin içerde ve dışarıda ödüller aldığını, hakkında övgü yazıları çıktığını biliyordum; yine de beni bu denli şaşırtacak bir film beklemiyordum doğrusu. Uluçay, düşle gerçeğin harmanlandığı küçük, yalın bir öyküye dayandırmış senaryoyu. Filmi de usta işi kotarmış. Yapaylığa düşmeden, nutuk atmadan adeta bir masalı kulağımıza fısıldarcasına sürdürüyor öyküsünü perdede. Doğallık oyunculara da yansımış, yönetmenin istekleriyle bütünleşmişler. Bunu filmi izlerken hissedebiliyorsunuz. Uluçay’ı bir başka açıdan da kutlamak gerek. Demek ki iyi bir film ortaya çıkarabilmek için öyle kocaman bütçelere, dev sponsorlara da gerek yok. Yaratıcılık, zeka, bilgi ve kültür donanımı ile sağlam bir senaryo ve gözlem gücü yeterli olabiliyor.
Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, henüz yetişme çağındaki iki köy çocuğunun film oynatabilecek bir düzenek oluşturma çabalarını anlatır. Bu çaba aslında çocukların kader belledikleri ortamdan kurtulma, büyük kentlere açılma, daha iyi bir yaşama kavuşma özlemlerinin de savaşımıdır. Bu usta işi filmi mutlaka görün derim. Böyle nitelikli yerli yapımlar gösterim için salon bulamazken, Hollywood patentli ıvır zıvır filmlere görkemli salonlar kapılarını açıyor, yüksek ücretlerle seyirci bulabiliyorlarsa burada bir terslik var. Anlaşılan televizyon dizilerinin tiryakiliğine bırakılmış halkımızın sinema beğenisi giderek yozlaşıyor. Sinema, tiyatro seyretmenin, kitap almanın pahalı birer kültür etkinliği haline getirildiği ülkemizde, insanımızın televizyon dizileri ile yatıp kalkmasına şaşmamak gerekiyor. Günümüz dizilerinin esin kaynağı, bir dönem halkımızın tutkuyla izlediği “Dallas” dizisi için şöyle demişti Eduardo Galeano: ‘Televizyon, boşluğa, kurulu düzeni tekrarlayan imgeler ve yankısı olan sesler boşaltır. Yeryüzünde bunların ulaşamadığı tek bir nokta yoktur.
Tüm gezegen Dallas’ın bir banliyösüdür.’ Bu saptamadan ülkem halkının da kaçabileceğini düşünmek saflık olmaz mı?
Şimdi Ahmet Uluçay’ın yeni filmlerini bekleyeceğim sabırsızlıkla.. “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmi ile yaptığı atılıma yeni renkler ekleyeceğini de umarak..”
TURGAY OLCAYTO
ÖNCEKİ HABER

KIRILMA NOKTASI TRT2 23.30

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...