09 Aralık 2009 00:00

Buna Amerikalılar bile inanmaz!

Başbakan Tayyip Erdoğan ABD’deki konuşmasında Türkiye’deki basın özgürlüğünü övdü, yetinmedi, “Bizi yerden yere vurma hakları bile var” diyerek iyice abarttı.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan ABD’deki konuşmasında Türkiye’deki basın özgürlüğünü övdü, yetinmedi, “Bizi yerden yere vurma hakları bile var” diyerek iyice abarttı.
Daha geçen hafta Dünya Gazeteler ve Yayıncılar Birliği toplantısında, basın özgürlüğü konusunda “uyarı listesine” alınan Türkiye’nin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Amerika’daki temaslarında bunun tam tersi yönünde konuşmalar yapıyor. Başbakan Erdoğan, Türkiye’de basının ABD’den çok daha fazla özgür olduğunu savunuyor. Hatta Erdoğan, “Ülkemde basın özgürlüğü o kadar ileri ki, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bizi, ailelerimizi yerden yere vurmaya kadar her türlü hürriyetleri var” diye konuşuyor.
BAŞBAKAN: BASIN O KADAR ÖZGÜR Kİ…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de basının ABD’den çok daha fazla özgür olduğunu savundu.
Başbakan Erdoğan, resmi temaslarını sürdürdüğü ABD’de davetli olduğu John Hopkins Üniversitesinde bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından, çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin katılımcıların çeşitli sorularını da yanıtladı. ABD kongresinde geçtiğimiz hafta, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunun konuşulduğunu hatırlatan ve bu konuda görüşü sorulan Erdoğan, “Ülkemde basın özgürlüğü o kadar ileri ki, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bizi, ailelerimizi yerden yere vurmaya kadar her türlü hürriyetleri var” diye konuştu.
Erdoğan, kendisine ve ailesini, Türkiye basının eleştirdiğini ancak bu eleştirilerin hakaret boyutuna vardığını savundu ve şöyle konuştu: “O denli hakaretler yapılıyor. Hakaretlere basın özgürlüğü diyorsak bir şey diyemem. Ben eleştirilere karşı değilim. Kesilen vergi cezasına gelince, sanırım birileri gelip bizi burada şikayet ediyor, burada kulisler olduğu anlaşılıyor. Bu konu, Maliye Bakanlığı’nın bir vergi noktasındaki sıkıntıyla alakalı. ABD’de vergi konusu hassastır. Vergi kaçakçılığı çok hassastır. Maliye’nin çalışmasına benim müdahale yetkim yok. Yakalarsa Maliye gereğini yapar.”
Başbakan Erdoğan, ABD’nin veya Amerikan kongresinin basın özgürlüğü konusunda bir tavsiyesi varsa bunu bilmek istediğini ve gerekirse masaya yatırılabileceğini belirtti ve “Ama bu tür lobilerle Türkiye’de basın özgürlüğü sorgulanamaz. Basın Türkiye’de, ABD’den çok daha özgürdür” dedi.
DAHA GEÇEN HAFTA UYARDILAR
Oysa, daha 1 Aralık günü Hindistan’da yapılan Dünya Gazeteler ve Gazete Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), kongresinde, “Türkiye’deki bağımsız medyanın ve gazetecilerin giderek daha fazla karşılaştığı hukuki eylemler ve yıldırmaların vahim kaygılar yarattığını” denmişti. Türkiye, WAN-IFRA’nın “uyarı listesinde,” Çin, Rusya, Küba, Pakistan ve Yemen ile birlikte yer aldı. WAN-IFRA, alanında BM’nin tanıdığı tek örgüt olarak biliniyor ve 120 ülkede 18 bin yayıncıyı çatısı altında topluyor.
32 GAZETECİ HALA TUTUKLU
Erdoğan hükümeti döneminde basına açılan davaların da ardı arkası kesilmedi. Tayyip Erdoğan’ın “hakaret” diye niteleyerek “basın özgürlüğü” kapsamına sokmadığı davaların önemli bir çoğunluğunun konusu, karikatürler.
Son 3 yıl içerisinde sadece Kürt odaklı haber yapan 61 gazete kapatıldı. Yine bu gazetelerden 31’i tam 66 kez kapatılmaya maruz kaldı. Şu an 32 gazeteci tutuklu. 66 kez kapatılan Gündem, Günlük ve uzantısı diğer gazetelerde mahkeme yapılmadı ve savunma alınmadı.
Gazetemiz Evrensel’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uğraş Vatandaş ve İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek, sadece gazeteciliğin gereklerini yerine getirmekten kaynaklı olarak birer yıl hapis cezasına çarptırıldılar. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bu karar hâlâ Yargıtay’da.
Yine AKP döneminde kapatılan Hayat Televizyonu tepkiler üzerine yayın hayatına devam etmişti.
(MEDYA SERVİSİ)


ÖNCEKİ HABER

Rojin, Turgut’un masal kahramanıymış

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...