09 Aralık 2009 00:00

NATO saldırısı 12 sivili öldürdü

AFGANİSTAN’ın doğusundaki Lehman vilayetinde NATO askerleri tarafından düzenlenen saldırıda 12 sivil hayatını kaybetti.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın doğusundaki Lehman vilayetinde NATO askerleri tarafından düzenlenen saldırıda 12 sivil hayatını kaybetti. Afgan hükümeti, NATO güçlerinin, ülkenin doğusundaki militanlara yönelik gece yarısı düzenlenen bir saldırıda sivilleri de öldürdüğünü açıkladı. Lehman Valiliği sözcüsü de operasyonda 4 evden toplam 12 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Operasyonda ölenlerden kaçının Taliban militanı, kaçının sivil olduğunu araştırmak üzere soruşturma başlatıldığını belirten sözcü, “Ancak hepsi sivil gibi görünüyor” dedi.
ABD KABUL ETMEDİ
ABD deniz kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise pek çok intihar saldırısından sorumlu olan bir Taliban liderine yönelik olarak NATO ve Afgan askerlerinin ortak düzenlediği operasyonda 7 militanın öldürüldüğü, 4 militanın da ele geçirildiği iddia edildi. Açıklamada, “Operasyon sırasında hiçbir Afgan sivil zarar görmemiştir” denildi.
Öte yandan, yüzlerce kişi olayı protesto etmek için sokaklara döküldü. Eylül ayında Kunduz vilayetinde düzenlenen hava saldırısında da 30 sivil ölmüş, bir Alman komutanın emriyle düzenlenen saldırıya gelen tepkiler yüzünden dönemin Almanya savunma bakanı ve genelkurmay başkanı geçen ay istifa etmişti.
GÜNEY KORE ASKER GÖNDERİYOR
Güney Kore hükümeti, Afganistan’a 350 asker gönderilmesine karar verdi. Güney Kore Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Afganistan’a 350 askerle birlikte yeniden inşa çalışmalarında görev alacak 100 sivil ve 40 polis de gönderilecek. ABD’nin yakın müttefiki olan Güney Kore, 2002’de Afganistan’a 210 kişilik personel göndermiş ve 2007’de personelini geri çekmişti.
MULLEN’DEN UYARI!
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Afganistan’daki savaş senaryosunu anlattı. Mullen 18-24 ay gibi bir süreçte savaşı kazanacaklarını iddia etti ama bu dönemde çok asker kaybı yaşanacağı uyarısında bulundu. Mullen, Camp Lejeune Askeri Kampı’nda Afganistan’a gönderilecek askerler için verdiği konferansta, “2010 yılının çok kanlı bir yıl olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde Afganistan’da asker kaybında ciddi bir artış olacak” dedi. Mullen, Afganistan için neden 30 bin ek askere ihtiyaç duyulduğunu da şu sözlerle ifade etti: “Kazanamıyoruz, kaybetmeye başladık, biz kaybettikçe de direnişçiler moral kazanıyor. Savaşı kazanmak için önümüzdeki 12 ay içinde Afganistan’da 30 bin ek askere ihtiyacımız var.” (DIŞ HABERLER)

İŞGALCİBAKANLAR AFGANİSTAN’DA

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile İngiltere Savunma Bakanı Bob Ainsworth, Afgan yetkilileriyle görüşmek ve ülkede görev yapan yabancı askeri birlikleri ziyaret etmek üzere Afganistan’a gitti.
Gates’in ziyareti, Obama’nın bir hafta önce Afganistan’daki ABD askeri kontenjanının 100 bine çıkarılacağını açıklamasından sonra, Beyaz Saray yönetiminden Afganistan’a ilk ziyaret oldu.
Gates, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin zaman alacağı gerçeğinin farkında olduklarını söyledi. ABD savunma bakanı, ABD birliklerinin, Afganistan’ın düşmanlarını yenmesine gerektiği sürece yardım etmek üzere burada bulunmaya devam edeceğini belirtti.
Öte yandan, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Savunma Bakanı Ainsworth’un da Afganistan’a sürpriz bir ziyarette bulunduğu belirtildi. Açıklamada, ziyareti uzun sürmesi beklenen Ainsworth’un, Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetindeki İngiliz askeri birliklerini ziyaret edeceği ve Afgan yetkilileriyle görüşeceği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın yükü ağır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...