09 Aralık 2009 00:00

Fener- Balat- Ayvansaray halkı: Evsiz kalmak istemiyoruz

FATİH Belediye Meclisi’nde onaylanmayı bekleyen ‘Yenileme Projesine’ karşı çıkan Fener-Balat-Ayvansaray halkı...

Paylaş

FATİH Belediye Meclisi’nde onaylanmayı bekleyen ‘Yenileme Projesine’ karşı çıkan Fener-Balat-Ayvansaray halkı Fatih Belediyesi önünde biraraya gelerek projeye karşı olduklarını belirttiler.
Fener- Balat- Ayvansaray Mülk Sahipleri Ve Kiracıların Haklarını Koruma Derneği’nin düzenlediği basın açıklamasında Kentsel Dönüşüm projesi adı altında Fener-Balat- Ayvansaray’da yapılacak yıkıma tepki gösterildi
AVAN PROJELERİ MÜLK SAHİBİNE VERİLMİYOR
Fener- Balat- Ayvansaray semt sakinleri adına Basın açıklamasını okuyan Çiğdem Şahin, bu projeyle kendilerinin evlerinden, dükkanlarından koparılmak istendiğini belirterek olayın tamamen rant olduğunu belirtti. Bu projeyle bölgede yaşayan yoksulların tamamen İstanbul dışına atılacağını dile getiren Şahin, dört aydır sözlü ve yazılı olarak Fatih Belediyesi’nden avan projelerini istediklerini fakat çabalarının sonuçsuz kaldığını vurguladı. Projeyle ilgili detayları öğrenmek ve fikirlerini söylemenin en doğal ve yasal hakları olduğunu söyleyen Şahin, bu yasal hakkın Fatih Belediyesi tarafından kendilerine tanınmadığını belirtti.
YOKSULLAR İSTANBUL DIŞINA ATILIYOR
Fener- Balat- Ayvansaray Mülk Sahipleri Ve Kiracıların Haklarını Koruma Derneği Başkanı Hasan Acar, kendileri için en büyük sorunun Fener-Balat-Ayvansaray’da yaşamalarına izin verilip verilmeyeceği olduğunu belirtti. Kendi evlerinin yıkılıp yerine yenilerinin yapıldığını belirten Acar, kendilerine 100 metrekarelik alana 50 metrekarelik hak tanındığını bunu da parayla satmaya çalıştıklarını söyledi. “Yaşanan şeyin adını koymak isterim” diyen Acar, “Bizi oradan tehcir etmek istiyorlar. Eminim metrekareye çok faiş bir para isteyecekler, Fener- Balat’ta bu parayı verebilecek aileler yok. Maddi durumumuz belli. Ben şahsen ödeyemem. Evlerimizden bizi kanunsuz birşekilde atıyorlar. Biz nerede yaşayacagız. Bizi İstanbul dışına atıyorlar. Bizi anılarımızdan, evlerimizden, bize sormadan koparmak istiyorlar. Mahalleli olarak bu durumun karşısındayız, olmaya devam edeceğiz” dedi.
İSTANBUL KÜLTÜR ŞEHRİ SEÇİLDİ AMA
Mahallelerinin kültürel, tarihi ve sosyal anlamda çok değerli olduğunun söyleyen semt sakini Ayşegül Kaya, bunun bir restorasyon değil bir yenileme çalışması olduğunu yani eski yapıların yıkılarak yerine yeni binaların inşa edileceğini söyledi. Kaya, tarihsel ve kültürel değeri olan binaların yıkılmasının hem bizim kültürel değerlerimiz anlamında hem de dünyanın kültürel mirası manasında insanlık dışı olarak kabul ettiklerini belirtti. Kaya, “Mahhallemizde çok katlı lüks binaların yapılması, mahalle dokumuzu bozucak. Diğer büyük semtler gibi bizi de homojenleştiricek türden yapılaşmaya gidilmesini istemiyoruz.”dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bakanlık velileri aşıya ikna edemedi

SONRAKİ HABER

Özel hastanelerin aldığı ilave ücret artırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...