09 Aralık 2009 00:00

CHP Deniz’e de karşı

Dersim’in Hozat ilçesinde halkın talebiyle bir caddeye Deniz Gezmiş adının verilmek istenmesi CHP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Paylaş

Dersim’in Hozat ilçesinde halkın talebiyle bir caddeye Deniz Gezmiş adının verilmek istenmesi CHP’lilerin oylarıyla reddedildi. Daha önce benzer bir girişimin kaymakamlık tarafından iptal edildiğini söyleyen Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, CHP’nin tavrıyla kaymakamlığın tavrı arasında bir fark olmadığını belirti ve ekledi: “Her iki karar için de yargıya başvuracağız.”
Ülke genelinde bir çok bölgede darbecilerin isimlerinin kaldırılmasına yönelik kararlar alınıyor. Yüz binlerce insanı mağdur eden darbeciler için tarih böylece bir kez daha hükmünü veriyor. Darbeciler tarafından öldürülenler ise toplumsal hafızadaki yerlerini koruyor. Ancak halkın talep ve beklentileriyle hiçbir bağlantısı kalmayan Cumhuriyet Halk Partisi gibi partiler gerici rollerini oynamakta ısrar ediyor. Tıpkı Dersim’de olduğu gibi.
ÖNCE KAYMAKAMLIK SONRA CHP
Geçtiğimiz haftalarda Dersim İsyanı ve bunu kanla bastırılmasını savunan CHP, şimdi de Hozat’ta bir caddeye Deniz Gezmiş adının verilmesini engelledi. Her iki olay bir arada düşünüldüğünde CHP’den yapılan açıklamaların ve uygulanan politikaların bir dil sürçmesi olmadığı daha net anlaşılıyor.
Hozat’ta yapılan halk toplantılarında, halkın talebiyle bir caddeye Deniz Gezmiş adı verilmek istendi. Ancak Belediye Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan CHP’lilerin oylarıyla teklif reddedildi.
Geçtiğimiz yıl da Dersim’in Hozat ilçesinde Hozat Belediyesi yeni açılan bir ana yola Deniz Gezmiş ismini vermek istemiş fakat Kaymakamlık buna karşı çıkmış ve kararı iptal etmişti.
Hozat Belediye Meclisi toplantısında kaymakamlığın kararı da eleştirildi.
HALKIN İRADESİNE MÜDAHALE
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Cevdet Konak kaymakamlığın aldığı kararın kendi iradelerine ve halkın iradesine müdahale olduğunu belirtti. Konak kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi.
Meclis toplantısı sırasında CHP’li Belediye meclis üyeleri bu duruma itiraz ederek buranın adının ‘Deniz Gezmiş’ Caddesi değil, Hozat Eski Belediye Başkanı Celal Doğan Caddesi olması gerektiğini söylediler. Oylama sonucunda CHP’lilerin oylarıyla caddenin adı Celal Doğan Caddesi oldu.
HAK, HUKUK, HALK TANIMIYOR
Gazetemize açıklama yapan Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak “Biz bu caddenin isminin Deniz Gezmiş caddesi olmasını isterken bu kararı halk toplantısında aldık. Yüzlerce vatandaşımızın iradesidir. CHP hak, hukuk, halk tanımıyor” dedi.
Geçmiş dönem belediye başkanlarının isimlerinin verilmesine de karşı olmadıklarını vurgulayan Konak, “Onları da başka yerlere verelim dedik ama CHP liler kabul etmedi. Biz CHP meclis üyelerinin bu yaklaşımlarını da tıpkı kaymakamlığın yaklaşımı gibi mahkemeye götüreceğiz” diye konuştu. (Tunceli/EVRENSEL)

12 EYLÜL YERİNE DEMOKRASİ
ART arda Kenan Evren adı okul ve caddelerden silinirken Şanlıurfa Belediyesi de 12 Eylül Caddesi’nin adını Demokrasi Caddesi olarak değiştirdi.
Şanlıurfa Belediyesi basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa Belediye Meclisi aralık ayı toplantısının ilk oturumunu, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın başkanlığında yaptı. Belediye meclisi, kent kamuoyunda tartışılan 12 Eylül Caddesi’ne yeni isim verilmesini yeniden gündemine aldı. Konuyu görüşen belediye meclis üyeleri, caddenin yeni adının sivil toplum kuruluşlarının önerisi doğrultusunda, ‘Demokrasi’ olarak değiştirilmesini kararlaştırdı. (ŞANLIURFA)
ÖNCEKİ HABER

Dersimliler 13 Aralık’ta Kadıköy Meydanı’nda

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...