09 Aralık 2009 00:00

Dönmemek üzere gidiyorlar

TEKEL Yaprak Tütün İşletmeleri’nde çalışan 12 bin işçi, işyerlerinin kapatılmasına ve 4-C dayatmasına karşı 15 Aralık’ta Ankara’da büyük bir eylem düzenleyecek.

Paylaş

TEKEL Yaprak Tütün İşletmeleri’nde çalışan 12 bin işçi, işyerlerinin kapatılmasına ve 4-C dayatmasına karşı 15 Aralık’ta Ankara’da büyük bir eylem düzenleyecek. Sendikaları Tek Gıda-İş’in çağrısıyla Ankara’da toplanacak olan işçiler, sonuç alana kadar başkentten ayrılmayacaklar.
Başbakan’ın TEKEL işçilerine söylediği “Sendikanızla anlaştık”, “Biz artık yatarak para kazanma dönemini kapattık” sözlerini değerlendiren Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, bu sözlerin işçilerin birliğini bozmaya yönelik olduğuna dikkat çekti. Amaç, TEKEL işçilerinin bu oyuna gelmeyeceğini ifade etti.
ALINTERİ DÖKMEK İSTİYORLAR
TEKEL’in 15 yılı aşkın süredir özelleştirme kıskacında olduğunu dile getiren Amaç, iktidardaki partiler değişse de bu dayatmanın değişmediğini söyledi. Muhalefetteyken özelleştirmeye karşı çıkan AKP’lilerin özelleştirmenin baş savunucuları haline geldiklerine dikkat çeken Amaç, AKP Hükümeti’nin, önce TEKEL’in içki sonra da sigara bölümlerini Amerikalılara sattığını kaydetti.
Hükümetin bir yandan da tütün ekimini yasakladığını hatırlatan Amaç, bu nedenle iki yıldır bu fabrikaların boş kalmasının sorumlusunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Başbakan’ın “Yan gelip yatma devri bitti, devlet malı deniz dönemi bitti” sözlerini kendisine iade ettiklerini dile getiren Amaç, şöyle devam etti: “Bizim hiçbir üyemiz alın teri dökmeden ücret almak istemiyor. Bu konuda bize de tepkileri var. Bizi gördükleri yerde ‘Biz çalışmadan maaş almak istemiyoruz, iş istiyoruz, alın terimizi dökerek kazandığımız parayla çocuklarımızı büyütmek istiyoruz’ diyorlar.”
15 KASIM’DA ANKARA’DAYIZ
Başbakan’ın sözlerinin ardından işyerlerinde okutulmak üzere bildiri gönderdiklerini, bütün süreç hakkında üyelerine bilgi verdiklerini dile getiren Amaç, “TEKEL işçisi arkadaşlara şu uyarıyı yapıyoruz: Bu süreçte birliğimizi bozup bizi birbirimize düşürmek isteyenler var. Başbakan ister mi 10 bin işçi Ankara’ya gelsin? Bunu sabote etmek için her yola başvuracak. Bizim üyelerimiz bu tuzağa düşerse biz bu mücadeleyi baştan kaybetmiş oluruz. TEKEL işçileri böyle bir pazarlığın olmadığını biliyor” diye konuştu.
Ankara’ya dönmemek üzere gittiklerini, eylem yapıp dönmeyeceklerini belirten Amaç, şu bilgileri verdi: “Bu bizim için yaşamla sürünme meselesi. Ya kazanana kadar onurluca mücadele edip kazanıp döneceğiz, ya da teslim olacağız. Sendika olarak haklarımızı almadan dönmemek konusunda kararlıyız. Bizim planlarımızda dönmek gibi bir karar yok. Gitme kararı var. Dönme durumu ancak haklarımızın kabulü ile olur. Başka türlü bu işin dönüşü olmaz. İşçileri Ankara’ya biz götüreceğiz, Başbakan da uçakla memleketlerine geri gönderecek.”
(İstanbul/
EVRENSEL)

BAŞBAKAN’LA ANLAŞMA YAPILMADI

Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, Başbakan’ın “Sendikanızla anlaştık” sözlerini de yalanladı. Başbakan ile en son Adana, Malatya, Bitlis fabrikalarının kapatılmamasıyla ilgili görüştüklerini söyleyen Amaç, “Başbakan bu görüşmede ‘Bu fabrikaların kapatma kararını kaldırdım, bunlar da diğer fabrikalar gibi blok olarak özelleşir’ dedi. Başbakan ile yapılan bütün görüşme bu. Ondan sonra Başbakan ile yapılan bir görüşme yok. Türk-İş başkanı telefonla görüştü ama Tek Gıda-İş’in yaptığı bir görüşme yok. O zamanki görüşmede ne 4-C konuşulmuş ne de Yaprak Tütün İşletmeleri’nin geleceği. O tarihte bu ülkede tütün ekim izni vardı. O zaman kapatma kararı yoktu. Verilmiş bir söz yoktur” diye konuştu. Yaprak Tütünlerle ilgili olarak önceki hafta 200 civarında milletvekiliyle görüştüklerini anlatan Amaç, milletvekillerinin AKP’nin Kızılcahamam’daki toplantısında konuyu dile getireceklerini söylediklerini aktardı. Amaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk-İş başkanı da telefonla görüştü, bu görüşmede Başbakan ‘Onları mağdur etmeyeceğiz 4-C’ye gönderiyoruz’ demiş. Eğer sendika ile anlaştık demek buysa, o gün de söyledik 4-C’yi kabul etmeyeceğimizi, bugün de söylüyoruz. 4-C, çalışanların ölüm fermanıdır. Bin lira gibi ücret alan işçiye 600 lira verip 10 ay çalıştırmak, kıdem tazminatı vermemek, sosyal hak vermemek...bunu kabul etmemiz mümkün değil. Sendika olarak bizim daha sözümüz bitmedi.”

TÜTÜN EKSPERLERİ 4-C’YE KARŞI
Tütün Eksperleri Derneği, 60 Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra buralarda çalışan 12 bin işçinin, 4-c uygulamasına alınmayarak, kamunun bünyesinde oluşturulabilecek Tütün Genel Müdürlüklerinde uzman oldukları alanda çalıştırılmasını önerdi.
Tütün Eksperleri Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararının ardından 12 bin işçinin 4-c uygulaması kapsamına gireceği belirtildi. Açıklamada, tekel eksperlerinin değişik kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilmesi yerine, TAPDK, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı içerisinde oluşturulabilecek Tütün Genel Müdürlüğü gibi bir kurumda çalıştırılmalarının daha rasyonel bir davranış olacağı belirtildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Tekel sigara fabrikalarının British Amerikan Tobacco’ya ihale edildiği gün, eski Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, ihalenin hemen ardından yaptığı açıklamada, TEKEL işçisinin 4-c’ye muhatap edilmeyeceğini açıklarken acaba sadece günü mü kurtarıyordu? Bu vesile ile şimdi Enerji Bakanlığı’nda ‘müsteşarlık’ görevini yürütmekte olan Kilci’yi açıklama yapmaya davet ediyoruz. TEKEL işçisi söz verdiğiniz gibi 4-C dışına alınıyor mu? Devlette devamlılık esas olduğuna göre bu konuyu takip ediyor musunuz?”
HİÇBİR HAKLARI OLMAYACAK
Açıklamada, 4-c kapsamına alınan çalışanlarda, önemli ölçüde gelir eksikliği ve sosyal haklar açısından ciddi kayıplar yaşandığı kaydedilerek, 4-c’lilerin işçi veya memur statüsünde kabul edilmediği belirtildi. Açıklamada, “Bir yıldan az süre ile çalışmaları öngörüldüğü için ücret ve sosyal haklarını en fazla 10 ay süreyle alabilmekte, geriye kalan 2 aylık sürede ne sosyal güvenceleri ne de ücret hakları bulunmamaktadır. 4 ayda 2 günden fazla sağlık raporu alamayan ve mazeret izni kullanamayan 4-c’lilerin hasta olmaya dahi hakları yoktur” ifadelerine yer verildi.
BAŞBAKAN’A ELEŞTİRİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Aralık’ta bir açılışta yaptığı bir konuşmada, “yatarak maaş kazanma devrinin bittiğini” söylediğinin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “TEKEL’in hiçbir çalışanı yatarak ücret almayı istememiştir. Hiç istememelerine rağmen, ‘Madem ki TEKEL satılıyor, o halde başka kurumlarda insan onuruna yakışır biçimde çalışalım’ demiş, konuyla ilgili hükümetten çözüm beklemişlerdir. Doğu ve Güneydoğu açılımının konuşulduğu şu günlerde yetkililere sormak istiyoruz: Doğu ve Güneydoğu’da tütünden geçimini sağlayan 100 bin tütün ekicisi, bu yıldan sonra tütün dikemeyecektir, bu ekiciler bundan sonra ailelerinin geçimini nasıl sağlayacaklardır? TEKEL’in Yaprak Tütün İşletmeleri’nde çalışan binlerce işçi, mali ve sosyal hak kayıpları ile nasıl yaşamlarını sürdürecektir? Hükümetin bu açılımları yaparken bölgenin ekonomik sorunlarını görmezden gelmesi ne kadar doğrudur? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.” ANKARA
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

KESK kuruluşunu kutluyor

SONRAKİ HABER

Halkın çıkarı şirketlerin kârından önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...