09 Aralık 2009 00:00

Üretim arttı kimse inan(a)madı!

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde ekim ayında sürpriz artış yaşandı. Üretim kriz sürecinde ilk kez artış gösterdi.

Paylaş

EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde ekim ayında sürpriz artış yaşandı. Üretim kriz sürecinde ilk kez artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre sanayi üretimi ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artış kaydetti. Üretimde bir önceki aya göre de yüzde 13.7 artış oldu. Oysa yapılan anketlerin sonuçlarına göre sanayi üretimindeki düşüşün yüzde 2’nin üzerinde olması bekleniyordu.
Kimsenin inanamadığı bu artışı İstatistik Kurumu üç etkiye bağladı. Birincisi, bayrama denk gelen günün hiç olmaması dolayısıyla çok çalışılıp daha çok üretilmesi. İkincisi ihracatın biraz canlanması. Üçüncüsü ise demir-çelik sektöründeki ‘yalancı bahar’ etkisi (Ekim ayında sektör yalancı bir bahar yaşadı. Üretim ve fiyatlar arttı. Şimdi tekrar gerileme noktasında)...
ALT SEKTÖRLER
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 5.2, imalat sanayi sektöründe yüzde 6.6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6.4 artış gözlendi.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sertifikalı tohum desteklenecek

SONRAKİ HABER

Fabrikalarda keyfi düzen!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...