09 Aralık 2009 00:00

Sertifikalı tohum desteklenecek

SERTİFİKALI tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla tohumculuk kuruluşlarına verilecek destekleme miktarları belli oldu.

Paylaş

SERTİFİKALI tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak amacıyla tohumculuk kuruluşlarına verilecek destekleme miktarları belli oldu. Kilogram başına buğdaya 0.10 TL; arpa, tritikale, çavdar, yulaf ve patatese 0.08 TL, çeltiğe 0.25 TL; nohut, mercimek, kuru fasulye, aspir, korunga ve fiğe 0.50 TL verilecek. Destekleme sayesinde sertifikalı tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türler yaygınlaştırılacak.
Nevşehir Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre yurtiçi sertifikalı tohum üretiminin desteklenmesi hakkındaki 2009/60 sayılı tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için yurtiçi tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türlerde, yurtiçinde sertifikalı tohumluk üreten veya ürettiren ve sertifikalandıran özel sektör tohumculuk kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla hazırlandı. Tebliğe göre 2009 yılı için kilo başına olmak üzere buğdaya 0.10 TL; arpa, tritikale, çavdar, yulaf ve patateste 0.08 TL, çeltikte 0.25 TL; nohut, mercimek, kuru fasulye, aspir, korunga ve fiğde 0.50 TL, soyada 0.35 TL, kanolada 1.20 TL, susamda 0.60 TL, yoncada 1.50 TL ve yer fıstığında 0.80 TL destekleme olacak.
Desteklemeden yararlanmak isteyen yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları ve bunlar adına üretim yapan tohum yetiştiricilerinin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları ve bilgilerini güncellemeleri gerekiyor.
Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları, üretimi gerçekleştireceği ildeki il müdürlüğüne, üretecekleri tohumlukların sertifikalandırılması için Tohumluk Beyannamesi verdikten sonra, ÇKS kaydının bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne desteklemeden yararlanmak için başvuru yapacak. 2009 yılı üretimleri için başvurular, tebliğin yayım tarihinde başlayacak ve 30 Haziran 2010 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek.
HAKSIZ ÖDEME HALİNDE...
Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21 Temmuz 1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51. maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak. (NEVŞEHİR)
ÖNCEKİ HABER

Belediyeden su hizmeti

SONRAKİ HABER

Üretim arttı kimse inan(a)madı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...