09 Aralık 2009 00:00

Bu feryadı duyun!

Tokat’ta önceki akşam gerçekleşen saldırıda yaşamını yitiren 7 askerin cenazeleri memleketlerine gönderildi.

Paylaş

Tokat’ta önceki akşam gerçekleşen saldırıda yaşamını yitiren 7 askerin cenazeleri memleketlerine gönderildi. Yaşamını yitiren askerlerden Giresunlu Cengiz Sarıbaş’ın amcası, “Bu savaş çok anlamsız bir savaş. 25 senedir bu savaş nasıl bitmez? Demek ki silahla halledilmiyor, silahla bu iş çözülmüyor” dedi. Yaşamını yitiren askerlerden Yakup Mutlu’nun babası ise “Başka Yakuplar ölmesin” dedi. Her iki cenazede de CHP lideri Baykal ve MHP lideri Bahçeli’ye tepki vardı.
‘DEMEK Kİ SİLAHLA ÇÖZÜLMÜYOR’
Tokat’ın Reşadiye ilçesinde gerçekleştirilen saldırı sırasında yaşamını yitiren Er Cengiz Sarıbaş’ın amcası Salim Sarıbaş, artık savaşın bitirilmesi çağrısı yaptı. “Bu savaş, çok anlamsız bir savaş. Bunun mutlaka bitirilmesi lazım. 25 senedir bu savaş nasıl bitmez? Demek ki silahla halledilmiyor, silahla bu iş çözülmüyor” diyen amca Sarıbaş, “Deniz Baykal ve Bahçeli bu işle ilgili geride duruyorlar. Ülkemiz için, gençlerimiz için hep zarar” şeklinde konuştu.
‘NE OLURSA OLSUN SAVAŞ BİTMELİ’
“Yani bu anlamsız, çok çirkin bir savaş. Mutlaka hallolması lazım; ama masa başında, ama şöyle, ama böyle, ama fedakarlık. Ne olursa olsun bu savaşın bitmesi lazım” diyen Sarıbaş, “Daha nice Cengizler böyle gider. Giden geri gelmiyor, ateş düştüğü yeri yakıyor. Ölen geri gelmiyor. Sade başsağlığı dilemeyle, sadece ‘şöyle olmuş, şehitlerimiz böyle olmuş’ demekle olmuyor” şeklinde konuştu. Deniz Baykal ve Bahçeli’ye çağrıda bulunan Sarıbaş, “Savaşı yapanlar da bu ülkenin çocukları, ölenler de bu ülkenin çocukları, kurşun sıkanlar da bu ülkenin çocukları. Mutlak suretiyle Bahçeli ve Baykal’a çok görev düşüyor. Tarih bunları yazacak, pişman olacaklar sonunda” dedi.
‘BAHÇELİ VE BAYKAL’IN TUZU KURU’
Er Yakup Mutlu’nun babası Kazım Mutlu Baykal ve Bahçeli’ye tepki göstererek, “Onların tuzu kuru. Nasıl olsa çocukları askere gitmiyor. Bunun için açılıma destek vermiyorlar. Yarın başkası ölmesin” dedi.
TOKAT’TA GERGİN GÜN
Reşadiye’de yaşanan saldırı üzerine Tokat il merkezi ve bazı ilçelerde gece
başlayan protestolar gün boyu devam etti.
MHP ve BBP’nin düzenlediği yürüyüşlere Kamu-Sen’de destek verdi. Eylemlerde ‘Kana kana intikam’ ‘Dağa çıkarız kafanızasıkarız’, ‘İmralı yakılsın APO asılsın’ sloganları atılması dikkat çekti.
Gösteri sırasında işaret parmağını kaldıran yaşlı bir kadın zafer işareti yaptığı sanılarak linç edilmek istendi. (HABER MERKEZİ)

SALDIRIDA SORU iŞARETi
7 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya dair provokasyon uyarıları gelirken, ölen askerlerden Cengiz Sarıbaş’ın ağabeyi Vural Sarıbaş’ın yaptığı açıklama, soru işaretlerine neden oldu. Kardeşiyle en son görüştüğünde kendisine rahatsız olduğunu söylediğini aktaran ağabey Vural Sarıbaş, en yakın hastane olan Sivas Askeri Hastanesi’nde kardeşinin kendisi gibi revire çıkan arkadaşlarıyla birlikte sivil bir minibüs içinde gittiğini söyleyerek, kardeşinin haberlerde yer aldığı gibi devriye görevine çıkmadığını belirtti. Aynı bölgede 12 yıl önce gerçekleşen saldırıda da 4 asker yaşamını yitirmişti.

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ
Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Sazak köyü yakınlarında önceki akşam saatlerinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Jandarma Uzman Çavuş Harun Arslanbey (Adana) ile jandarma erler Onur Bozdemir (Adıyaman), Kemal Pide (Ordu), Ferit Demir (Muş), Yakup Mutlu (Muş), Cengiz Sarıbaş (Giresun) ve Fatih Yonca’nın (Hatay) cenazeleri, düzenlenen askeri törenlerin ardından memleketlerine gönderilerek defnedildiler. Yaşamını yitiren askerlerden Jandarma Uzman Çavuş Harun Arslanbay ile jandarma erler Onur Boztemir, Kemal Bide, Ferit Demir, Yakup Mutlu, Cengiz Sarıbaş ve Fatih Yonca için Tokat İl Jandarma Alay Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen törende, şehit askerlerin özgeçmişinin okunmasından sonra Tokat İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Tosunlu bir konuşma yaptı. Cenazelerden 6’sı, uzun bir konvoy eşliğinde Tokat Havaalanı’na götürülerek askeri uçakla toprağa verilecekleri illere gönderildi. Diğer askerin cenazesi Ordu’ya karayoluyla gönderildi. Öte yandan, saldırıda yaralanan 3 askerin tedavisi sürüyor.

‘AYNI DÖNEME DENK GELMELERİ TESADÜF OLAMAZ’
DTP Eş Başkanı Emine Ayna Tokat’taki saldırının DTP’nin kapatılmasına 1 gün kala gerçekleşmesine dikkat çekerek, “Umarım yeni bir Ergenekon devreye girmemiştir. Dava öncesi gerçekleşen provokatif girişimler, DTP’nin kapatılmasına zemin hazırlıyor” dedi. DTP Grup Başkan Vekili Gültan Kışanak ise son 20 günde İmralı’daki koşulların kötüleştirilmesinin, DTP’nin davasının, Başbakan’ın Amerika gezisinin ve bu saldırının aynı döneme denk gelmesinin tesadüf olamayacağını söyledi. “Bütün bunlara aynı tarihlere kim denkleştirdi sorusunu sormamız gerekiyor” diyen Kışanak, “Artık Harun, Onur, Kemal, Ferit, Yakup, Cengiz ve Fatih aramızda değil. Bu sorunun vicdani sorumluluğunu hissedip çözüm bulsaydılar, bugün aramızda olacaktılar. Serap da yaşıyor olacaktı, Diyarbakır’da polis kurşunuyla öldürülen 23 yaşındaki Aydın da yaşıyor olacaktı” dedi. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Tokat'ta yaşanan saldırının çok şaibeli olduğunu ifade ederek, PKK'nin 15 yıldır Tokat bölgesinde bir eylem yapmadığına işaret etti. "Saldırının dikkatle incelenmesi gerekiyor" diyen Sakık, "Televizyondaki görüntülerde gördüm. Bazı askerler kot pantolonluydu. Bu çok dikkat çekici bir durum. Şaibeler var" şeklinde konuştu.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, "Faillerini yakalayıp, cezalarını vereceğiz. 6-7 aydır PKK terörü olmamıştı. Çatışmazlık vardı. Bu olayın yeri ve zamanlaması ilginç geldi” diye konuştu.

MHP VE CHP AYNI!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP, Tokat’ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin yaşamını yitirmesiyle ilgili aynı çağrıyı yaptı. İki parti de Başbakan Erdoğan’ın yurtdışı gezisinin son günü uğrayacağı Meksika ziyaretini iptal edip, Türkiye’ye dönmesi gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’de bazı konuların üst üste geldiğini ve Türkiye’yi çok büyük bir sürece sürüklediğini belirterek, “Sayın Başbakan, okyanus ötesinden yorum getirmesin. Terör üzerinde kararlı ve ciddi bir duruş sergilesin” dedi.
ERDOĞAN: DÖNMEYECEĞİM
Başbakan Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Obama’yla görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, “Bu hain pusunun yeri ve zamanlaması milletimizin nasıl bir tertip ve provokasyonla karşı karşıya olduğunun açık bir ifadesidir” dedi. Erdoğan, gezisini kesmeyi düşünmediğini belirterek, “Şu anda geri dönmeyi kişisel olarak düşünmüyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Serap toprağa verildi, Aydın için suç duyurusu

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...