09 Aralık 2009 00:00

Hükümete tepki, mahkemeye uyarı

SANATÇI, yazar, akademisyen, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, DTP’ye açılan kapatma davasına tepki gösterdi.

Paylaş

SANATÇI, yazar, akademisyen, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, DTP’ye açılan kapatma davasına tepki gösterdi. Dün davanın devam ettiği saatlerde İstanbul’da yapılan basın toplantısında hükümetin sessizliğine tepki gösterilirken, Leyla Mansur, Anayasa Mahkemesi üyelerine seslenerek, “Kapatırsanız bundan sonra ölen gençlerin kanları elinizde olur” dedi.
YÜZ KIZARTICI BİR DAVA
DTP Kapatılamaz İnisiyatifi’nin dün Taksim Hill Otel’de düzenlediği toplantıya, DTP ve EMEP il yöneticileri de katıldı. Yaklaşık bin kişinin imzaladığı basın metnini Yazar Oya Baydar okudu. Baydar, davayı demokrasi açısından yüz kızartıcı bir durum olarak niteledi. “Aylardır Kürt sorununda çözüm için ‘açılım’dan söz edenler, kendi partilerinin kapatılması davasında yüksek sesle tepki gösterenler, bugün seslerini çıkartmıyor” diyerek, DTP’nin kapatılmasının Kürt Açılımı’na vurulacak en büyük darbe olacağına dikkat çekti. Baydar, “Bizler diyoruz ki; siyasal demokrasinin sınırlarının kısıtlanması değil genişlemesi için, adalet duygusunun güçlenmesi ve yaygınlaşması için, Kürt sorununda demokratik barışçıl umutların körelmemesi için DTP kapatılmalıdır” diye konuştu.
Baydar’dan sonra bazı inisiyatif üyeleri de söz aldı.
‘GENÇLERİN KANI ELİNİZDE KALIR’
Oyuncu Leyla Mansur, Anayasa Mahkemesi üyelerine “DTP’yi kapatırsanız, bundan sonra ölecek gençlerin kanı elinizde olur” diye seslendi. Dans Sanatçısı Zeynep Tanbay, “DTP’yi kapatsanız, onun seçmenlerinin fikirlerini de kapatabilecek misiniz” diye sorarken, Doğan Tarkan, “DTP kapatılırsa Kürt halkı yeniden örgütlenir, yeniden karşılarına çıkar” dedi. Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Gençay Gürsoy, ikiyüzlü davrandığını belirttiği AKP’yi eleştirirken, KESK Genel Başkanı Sami Evren de yine hükümete seslenerek, “AKP’nin kapatılması ne kadar yanlışsa DTP’nin kapatılması da o kadar yanlıştır” yorumunu yaptı. Basın toplantısının ardından inisiyatif imzacıları , DTP İstanbul İl Örgütü’ne destek ziyaretinde bulundular. (İstanbul/EVRENSEL)

HERYERDEN DTP’YE DESTEK

Dün DTP’nin kapatılması istemiyle açılan dava Anayasa Mahkemesi’nde görüşülürken bir çok yerde yapılan açıklamalarda DTP’nin kapatılmaması çağrıları yapıldı. Açıklamalarda son günlerde yaşanan olaylara da tepki gösterildi.
İZMİR’DE EYLEM
İzmir’de yapılan eylem eylemde konuşan Av. Canan Üçer, Kürt halkının siyaseten her yönden boğulmak istendiğini belirterek, halkın hassasiyetlerini görmezden gelen iktidar ve muhalefetin Kürt sorununun çözümünde kimseyi muhatap kabul etmediğini belirtti. EMEP, SDP, ÖDP, ve çeşitli kitle örgütleri de eyleme destek verdi.
DTP’SİZ ÇÖZÜM OLMAZ
İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, “Açılım süreci DTP’siz ilerleyemez” diyerek, TBMM’nin inisiyatif almasını istedi. Türkdoğan, İçişleri Bakanı ile görüşmelerinde, “İfade özgürlüğünün önündeki engellerinin kaldırılması ve DTP’li milletvekilleri ile diyalog ortamının sürdürülmesigerektiğini söylediklerini aktardı. Kürtlere yönelik linç girişimlerinin arttığına dikkat çeken Türkdoğan, bu dönemde hükümet üyelerinin yaptığı açıklamaları eleştirdi.
Demokratik Çözüm Demokratik Türkiye Koordinasyonu da, DTP’nin kapatılmaması için Meclis önünde basın açıklaması yaptı. Gaziantep Barış Girişimi de yaptığı açıklamada “Kürt sorununun çözümü DTP’yi kapatmakta değil, muhatap almaktadır” dedi.
Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, "Halklar arasında güven ve kardeşlik duygularının güçlenmesine hizmet etmeyen her tutum, telafisi imkansız yaralar açacak" dedi. 7 Askerin ölümü ve Diyarbakır’da bir gencin yaşamını yitirmesini hatırlatan Boğa “Yeter artık, çatışmalar son bulsun, ölümler olmasın, barış ve kardeşliğe kurşun sıkılmasın” dedi.

DTP KAPATILMASIN

Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Oyuncu Pelin Batu, Mehmet Ali Alabora ve emekli Büyükelçi İlter Türkmen, dava sürerken yaptıkları değerlendirmelirdi DTP hakkında kapatma kararı verilmesininsonuçlarının kötü olacağı uyarısı yaparak, mahkemeye ‘kapatma’ çağrısında bulundular.
Parti kapatılmasına her zaman karşı durulması gerektiğini söyleyen Oyuncu Mehmet Ali Alabora, “DTP’nin kapatılması halinde Türkiye kaybeder” dedi.
Oyuncu Pelin Batu ise parti kapatmalarının demokratik olmadığını ve DTP’nin kapatılmasının çok yanlış olacağını söyledi.
Emekli Büyükelçi İlter Türkmen ise DTP’nin kapatılmasının çok büyük bir hata olacağını belirterek, “DTP’nin parlamentodaki mevcudiyeti son derece gereklİ” dedi.
Türkiye’de parti kapatmanın artık zorlaştırılması gerektiğini belirten Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, DTP’nin kapatılmasının vahim bir durum olacağını söyledi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bölgede eylemler ve tutuklamalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Serap toprağa verildi, Aydın için suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...