10 Aralık 2009 00:00

ASGARi UCRET 900 LiRA OLSUN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak rakamdan umutsuz olan işçiler, en azından açlık sınırının dikkate alınmasını istiyorlar.

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan olumlu bir sonuç çıkmasını beklemediklerini söylerken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, ilk toplantıda olumlu sonuç çıkmaması halinde diğerlerine katılmayacaklarını açıkladı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2010 yılı asgari ücretini belirlemek üzere bugün toplanıyor. Toplantı öncesinde görüştüğümüz, asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret alan Ford işçileri, asgari ücretin kendi ücretleri için de belirleyici olduğunu söyleyerek, kendi beklentilerini açıkladılar. Yaşam koşullarının ağırlaştığını, geçinmenin her geçen gün daha zor hale geldiğini belirten bir Ford işçisi, kendi işyerinden örnek verdi: “Benim maaşım da neredeyse asgari ücret kadar. Sosyal yardımlarla beraber giydirilmiş olarak 800-900 TL alıyoruz. Ford’da çalışanlar arasında ekonomik olarak çok kötü duruma düşen işçiler var. Kredi kartları borçları çok fazla. Hacizler geliyor.”
Başka bir Ford işçisi ise asgari ücretin en temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak olduğunu ifade ederek, “Kiralar 350-400 TL. Ekmeğe aylık 80-100 TL para ödüyoruz. Gerçekten çok komik bir rakam. Her sene 10 TL zam yapılıyor. İlkokula giden çocuğa bile 10 TL versek burun kıvırıyor. Ya bizi yönetenler hayal dünyasında yaşıyorlar, ya da bile bile insanlara sıkıntı yaşatıyorlar. Asgari ücret en az 900 TL olmalı. Temel ihtiyaçları karşılamak için ancak yeterli olur” diye konuştu.
TÜRK-İŞ’E ÇAĞRI
Asgari ücrete ilişkin ANKA’ya değerlendirme yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, son günlerde hükümetin sendikalara olan yaklaşımları sonucu asgari ücret toplantısından olumlu bir sonuç çıkmayacağına dikkat çekerek, memur ve işçi sendikalarının Türkiye genelinde araştırma yaparak açlık sınırını ortaya koyduğunu, bu araştırmalar sonucunda açlık sınırının 780-800 TL arasında değiştiğini anımsattı. Bütün bunların bilinmeyen bir denklem olmadığını ifade eden Çelebi, bunu devletin de bildiğini söyledi. Sendikaların yaptığı araştırmalar dikkate alınmadan ücret artışlarının gerçekleştirildiğini kaydeden Çelebi, “Kamu çalışanlarına yüzde 2.5 artı 2.5, asgari ücretlilere de yüzde 8-8.5 gibi öngörülerin ortaya çıktığı süreci yaşıyoruz” dedi.
‘ÇEKİLİRİZ’ VURGUSU
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, masaya getirdikleri rakamların teknik hesaplar sonucu ortaya çıktığını kaydetti. Asgari ücretlinin ailesini düşünerek bu rakamları telaffuz ettiklerini vurgulayan Yurdakul, rakamların dikkate alınması gerektiğini söyledi. Yurdakul, hesaplamaların, Üniversitesi’nden alınan beslenme kalıplarına göre yapıldığının altını çizdi. İşveren ve hükümetin bu hesaplama yöntemiyle ortaya çıkan ücrete yanaşmadığını vurgulayan Yurdakul, aynı tavrın devam etmesi durumunda Türk-İş’in o tavrın içinde olmayacağını ifade etti. Yurdakul bugünkü toplantıya katılarak düşüncelerini açıklayacaklarını olumlu bir adım görmedikleri takdirde daha sonra yapılacak toplantılara katılmayacaklarını belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)


ASGARİ ÜCRET REEL OLARAK DÜŞTÜ
Öte yandan, DİSK’in verilerine göre asgari ücretin kriz dönemlerinde reel olarak gerilediği görüldü. 1999 krizinin ardından 2000 yılında asgari ücret reel olarak yüzde 14.28 azalarak 285.1 TL’ye düşerken, 2001 yılında da yüzde 13.85 azalışla 245.6 TL oldu. Krizden çıkış sürecinin başlamasıyla birlikte 2002’de asgari ücret yüzde 8 artarak 265.4 TL’ye yükseldi. 2003’te asgari ücret yüzde 3.7 artışla 275.3 TL, 2004’te yüzde 24.3 atışla 342.1 TL, 2005’te yüzde 2.33 artarak 350.2 TL olarak gerçekleşti. 2006’da ise yüzde 0.85 gerileyerek 347.1 TL’ye düşen asgari ücret, 2007’de de yüzde 0.61 azalışla 345 TL oldu. Dünyada yaşanan krizin etkilerinin hissedilmeye başladığı 2008 yılında asgari ücret, yüzde 8.55 artarak 374.5 TL olurken, 2009 yılında ise yüzde 1.36 artışla 379.6 TL’ye ulaştı.


ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞANLAR
ORHAN Tahran da bir tekstil işçisi. Asgari ücret alıyor ve sadece ev kirası olarak 270 lira ödüyor. “Siz karar verin, asgari ücretin kaç para olması gerektiğine. ‘Sabah 08.00 işbaşı, akşam paydos saatini Allah bilir’ koşullarında çalışıyoruz. Bir ayda 10 gün sigortamın gösterildiği işyerlerinde çalışmaktan yoruldum artık” diyor. Yaptıkları penyenin mağazada tanesinin 36 liradan satıldığını anlatan Tahran, “Ben bir günde o kadar kazanamıyorum ama patron hâl⠑kriz var’ diyor. Anlamıyorum” diyerek bitiriyor konuşmasını. (İZMİR)

‘PATRONLAR HEP AĞLIYOR!’

Asgari ücretin yüksek olduğunu belirten işverenlere tepki gösteren Ford işçisi, şunları söyledi: “İşverenler her zaman ağlıyorlar. Her zaman krizdeyiz diyor. Her sene mali bilançolarında milyonlar kazandıklarını açıklıyorlar. Bu parayı işçilerin sırtından kazanıyorlar. Ama yıllardır bu yalanları söylüyorlar. 2008 yılında kazandığı kâr ile üçüncü oldu. Onlar daha ucuz maliyet, daha çok kâr amaçlıyorlar.”
Ford işçileri, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesinin tüm çalışanların ücretini etkileyeceğini belirttiler. Sendikaların insanca yaşayacak bir asgari ücret için ortak mücadele etmesi gerektiğini belirten işçiler, “İşçi sendikaları bir araya gelmeli. İşçiler sendikaları zorlamalı. Sendikalar bir araya gelip hem işyerlerinde hem kendi aralarında toplantılar yapılabilir. İşçisi, emekçisi, sendikasıyla bu büyük sıkıntıyı yaşayanlar, insanca yaşayacak bir ücret almak için taleplerini meydanlarda dile getirmeliler. Mücadele etmedikçe hiçbir hak kazanılamaz. Ortak bir mücadele verilmesi gerekiyor” dediler.
ÖNCEKİ HABER

Balatçık TEKEL işçisi öfkeli

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...